29.6 C
Thessaloniki
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕνεργειακές αγορές, LNG, ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας στο επίκεντρο του 12ου Ενεργειακού...

Ενεργειακές αγορές, LNG, ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας στο επίκεντρο του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη

Οι αναγκαίες καινοτομίες και οι υποδομές για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι προκλήσεις της απανθρακοποίησης στη ΝΑ Ευρώπη, το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων ως ολοκληρωμένης εταιρείας ενέργειας, η παγκόσμια και περιφερειακή διάσταση των ενεργειακών εξελίξεων αλλά και ο γεωπολιτικός ρόλος της ενέργειας στον ευρωπαϊκό χώρο απασχόλησαν τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για την ΝΑ Ευρώπη με κεντρικό θέμα «Αναζητώντας μια Νέα Ενεργειακή Κατεύθυνση στη ΝΑ Ευρώπη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος αποκλειστικά διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε χθες, 10 Δεκεμβρίου, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει για ακόμη μία χρονιά το ενδιαφέρον κορυφαίων policy makers, ενεργειακών στελεχών και αναλυτών από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και ανωτάτων στελεχών σημαντικών ενεργειακών και χρηματοοικονομικών οργανισμών και ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο.

Τη συνεδρία που άνοιξε τις εργασίες της δεύτερης μέρας με ιδιαίτερο θέμα «Networks, Storage and Innovation for Higher RES Penetration» συντόνισε ο Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison and Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας τοποθετήθηκε ο Δρ. Ιωάννης Καμπούρης, Πρόεδρος του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στα διαφορετικά σενάρια για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανεμημένη ενέργεια έως το 2050 και στη σημασία που ενέχει η αποθήκευση ενέργειας για την ευόδωση αυτού του στόχου.

Στη συνεδρία συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους ο Dr. Mustafa Tiris, General Manager, TDinamik Energy, από την Τουρκία, ο Shkelqim Bozgo, Managing Director, SEA Consulting, από την Αλβανία, ο Σταμάτης Ασιμής, Key Projects & New Technologies Manager, της Sunlight και ο Binu Parthan, Head of Regions Unit, του οργανισμού IRENA, από το Αμπού Ντάμπι. Η συνεδρία έκλεισε με την ομιλία του Αλέξανδρου Περέλλη, ερευνητή του ΙΕΝΕ, ο οποίος παρουσίασε τις πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου για τα αυτόνομα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ο 12ος Ενεργειακός Διάλογος για την ΝΑ Ευρώπη συνεχίστηκε με τη συνεδρία με θέμα «Transition to more competitive Electricity Markets» την οποία συντόνισε ο Νικόλαος Φρυδάς, Principal, Head of Electricity, Grant Thornton και μέλος του IENE. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθ. Γεώργιος Ιωάννου, CEO, EnEx Group, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη νέα αγορά ηλεκτρισμού που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα από τις αρχές Νοεμβρίου και τις προκλήσεις που προκύπτουν από το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Τον λόγο έλαβαν αμέσως μετά ο Ahmet Turkoglu, CEO, Energy Exchange Istanbul (EXIST), από την Τουρκία, ο Konstantin Konstantinov, CEO, Independent Bulgarian Energy Exchange (IBEX), από την Βουλγαρία, ο Milos Mladenovic, Managing Director, South East European Power Exchange (SEEPEX) από τη Σερβία και ο Sokol Dishnica, CEO, Albanian Power Exchange (ALPEX) από την Αλβανία, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο που επιτελεί η χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρισμού στις χώρες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση.

Τη συνεδρία με θέμα «Decarbonization Challenges in SE Europe» συντόνισε ο Δρ. Ιωάννης Δεσύπρης, Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου Μυτιληναίος, μέλος και τέως Πρόεδρος του ΙΕΝΕ. Βασικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Ιωάννης Τζώρτζης, Legal Counsel of the Just Transition Development Plan (SDAM) Steering Committee, Ministry of Environment and Energy, Attorney at Law at the Supreme Court of the Regulatory Authority for Energy (RAE), ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προκλήσεις και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη λόγω της απολιγνιτοποίησης, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα Master Plan και για τα Μη Διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου. Στην ίδια συνεδρία μίλησαν, ακόμη, ο Slavtcho Neykov, Chairman of the BoD, Energy Management Institute (EMI), από τη Βουλγαρία, και ο Φώτης Καλαντζής, Senior Economist, European Investment Bank (EIB), από το Λουξεμβούργο.

Ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του IENE συντόνισε τη συνεδρία που είχε θέμα «Towards an Integrated Energy Company: The example of Hellenic Petroleum». Ο κεντρικός ομιλητής της συνεδρίας, Γεώργιος Αλεξόπουλος, General Manager Group Strategic Planning & New Activities, Executive Member of the BOD, Hellenic Petroleum, παρουσίασε διεξοδικά τις δραστηριότητες του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», τον ρόλο τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα σχέδια της εταιρείας στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και όχι μόνο. Συμπληρωματική παρέμβαση για τον ρόλο των ΕΛΠΕ στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πραγματοποίησε ο Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, Operation & Development Manager, BoD Member, ELPE Renewables, Hellenic Petroleum, ενώ η κα. Liana Gouta, Group Director Energy Policy & International Affairs, του Ομίλου αναφέρθηκε στα νέου τύπου καύσιμα που πρόκειται να εισαχθούν προσεχώς στην αγορά.

Η παγκόσμια διάσταση των ενεργειακών εξελίξεων και οι περιφερειακές ενεργειακές προοπτικές ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίας με θέμα «Global Dimension and Regional Prospects», και στην οποία συμμετείχαν ο Jeremy Sung, Energy Efficiency Policy Analyst, IEA, από το Παρίσι και ο Κώστας Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του ΙΕΝΕ και εταίρος του Ινστιτούτου.

Η τελευταία συνεδρία του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου εστίασε στη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας από την ευρωπαϊκή σκοπιά. Τη συνεδρία συντόνισε ο Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ και εταίρος του Ινστιτούτου. Στη συνεδρία συνεισέφεραν με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, ο John Roberts, Independent Energy Consultant, από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δρ. Mαρίκα Καραγιάννη, Energy expert, Research Associate- Visiting lecturer, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – PEDIS, ο Δρ. Γεώργιος Φίλης, Assistant Professor of International Relations and Strategy στο Ledra College, από τη Λευκωσία, ο καθ. Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, Romanian Academy, από τη Ρουμανία, καθώς και η Chen Dong, Deputy CEO, Independent Power Transmission Operator (ΑΔΜΗΕ).

Κλείνοντας τις εργασίες του 12ου Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Κωστής Σταμπολής τόνισε τη σημασία που είχε η διαδικτυακή αυτή διοργάνωση εν μέσω της πανδημίας και προανήγγειλε τη διεξαγωγή τριών ειδικών webinars για την απανθρακοποίηση, τη γεωπολιτική της ενέργειας και τον ρόλο του φυσικού αερίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ