ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΆρειος Πάγος: Στο αρχείο παραμένει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών – Απορρίφθηκαν...

Άρειος Πάγος: Στο αρχείο παραμένει η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα

Στο αρχείο παραμένει οριστικά η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, καθώς ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Μπακέλας, απέρριψε με τέσσερις ξεχωριστές πράξεις του όλα τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί για την εκ νέου ανάσυρση και έρευνά της.

Η εισαγγελική αρχή έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις ούτε προσκομίστηκαν νεότερα στοιχεία που να δικαιολογούν το άνοιγμα του φακέλου, οδηγώντας την υπόθεση στο αρχείο για τρίτη φορά.

Απουσία νέων στοιχείων και νομικά κωλύματα

Ειδικότερα, όσον αφορά την αίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την πλήρη διαλεύκανση της παρακολούθησής του, ο κ. Μπακέλας επισήμανε ότι δεν προσφέρθηκαν δεδομένα διαφορετικά από εκείνα που είχαν ήδη τεθεί υπό αξιολόγηση κατά τις προηγούμενες εισαγγελικές έρευνες.

Αντίστοιχα, για το αίτημα του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος προσκόμισε ηλεκτρονικά μηνύματα από το κινητό του τηλέφωνο (εκ των οποίων ένα έφερε την ένδειξη «απόρρητο»), η εισαγγελική πράξη αναφέρει πως το εν λόγω υλικό δεν εισάγει κανένα νέο στοιχείο πέραν όσων ήδη εξετάστηκαν στη δικαστική διαδικασία για τους τέσσερις ιδιώτες, η οποία ολοκληρώθηκε με την επιβολή βαριών ποινών κάθειρξης.

Γιατί δεν εξετάζονται ως μάρτυρες εμπλεκόμενα πρόσωπα

Παράλληλα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέρριψε και τις αιτήσεις που κατέθεσε ο δικηγόρος Ζαχαρία Κεσσές, εκπρόσωπος θυμάτων των παρακολουθήσεων, οι οποίες βασίζονταν στο περιεχόμενο της καταδικαστικής απόφασης και σε δημόσιες τοποθετήσεις εμπλεκομένων, όπως του Τάλ Ντίλιαν.

Όπως υπογραμμίζεται στις εισαγγελικές πράξεις, υφίστανται ανυπέρβλητα νομικά κωλύματα: ο κ. Ντίλιαν, παρά τις δημόσιες αναφορές του για εμπορία του λογισμικού Predator σε κρατικές υπηρεσίες, κατέχει την ιδιότητα του εμπλεκομένου στην υπόθεση. Κατά συνέπεια, ο ποινικός νόμος απαγορεύει την εξέτασή του ως μάρτυρα, καθώς τυχόν κατάθεσή του θα καθιστούσε τη μαρτυρία αυτοδικαίως άκυρη και εκτός δικογραφίας.

Για τους ίδιους ακριβώς δικονομικούς λόγους κρίθηκε απαράδεκτη η εξέταση ως μαρτύρων των υπόλοιπων τριών καταδικασθέντων, καθώς και ακόμα πέντε ιδιωτών, σε βάρος των οποίων είχε κινηθεί δικαστικά ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Με το σκεπτικό αυτό, ο Άρειος Πάγος έκλεισε εκ νέου τον κύκλο των ερευνών για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ