28 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑVoucher 300 ευρώ για μαθητές – Πρόγραμμα για προαγωγή της ισότητας των...

Voucher 300 ευρώ για μαθητές – Πρόγραμμα για προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+

Η προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων – συμμετοχή σε Εθνική Στρατηγική, είναι ένα από τα προγράμματα δράσης το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το 2024.

Το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα

Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο το υπουργείο Παιδείας αποτυπώνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για τις δράσεις που έχει σχεδιάσει για το τρέχον έτος για μαθητές, σχολεία και εκπαιδευτικούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος δράσεων όπως:

Επιμορφωτικό πρόγραμμα και εκπαιδευτικό υλικό για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας – Πρόγραμμα Φιλία με ρητή αναφορά στην ομοφοβία και τρανσοφοβία, καθώς και στη διαχείριση ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού, έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειακών δομών, με διασαφήνιση της ΛΟΑΤΚΙ+ ορολογίας [ΕΣΔ ΛΟΑΤΚΙ+]. Συγκρότηση και λειτουργία Επίτροπων Ισότητας Φύλου και Καταπολέμησης των Διακρίσεων σε κάθε Α.Ε.Ι. – παράλληλη οργάνωσή τους σε Συντονιστικό Δίκτυο.

2.Επίδομα 300 ευρώ σε μαθητές Γυμνασίου. Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της άθλησης των παιδιών που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου να εγγραφούν σε Αθλητικούς Συλλόγους της αρεσκείας τους, ενισχύοντας τον αναπτυξιακό αθλητισμό, προβλέπει το νέο σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για το 2024. Το ετήσιο σχέδιο δράσης για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που ετοίμασε το υπουργείο Παιδείας, διατυπώνονται οι οριζόντιοι στόχοι του και συνδέονται με στρατηγικές επιλογές του κυβερνητικού προγραμματισμού. Ειδικότερα, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στον σχεδιασμό του ΥΠΑΙΘΑ για το 2024 προβλέπεται:«SportPass» Voucher στον Αθλητισμό. Πληθυσμός μαθητών Α’ τάξης του Γυμνασίου: 100.000 μαθητές. Δυνητικοί δικαιούχοι μαθητές με οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια: 35.000 μαθητές. Ποσό Voucher: 300€.

Επιμόρφωση 50.000 εκπαιδευτικών

Το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υποστήριξης Επιμορφωτικών Δράσεων (ΟΠΣ) ολοκληρώθηκε το 2021, με στόχο την αυτοματοποίηση και την διασφάλιση των διαδικασιών που ακολουθούνται ώστε να παρέχεται πιστοποιημένη επιμόρφωση σε όλους. Το ΟΠΣ επιμόρφωσης βασίζεται σε σύγχρονα εργαλεία σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως επιμόρφωσης. Το ΙΝΕΠ/ΕΚΔΔΑ διαθέτει μητρώο πιστοποιημένων εκπαιδευτών, πιστοποιημένα προγράμματα και την απαραίτητη τεχνογνωσία και δυνατότητα υλοποίησης, προκειμένου να καλύψει επιμορφωτικές ανάγκες στελεχών της εκπαίδευσης (Δντών Σχολείων, Συμβούλων Εκπ/σης, Προϊσταμ. Εκπ/κών θεμάτων), αλλά και ανάγκες στοχευμένης επιμόρφωσης σε θέματα bullying, αλλά και γενικότερα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που περιλαμβάνονται στις στοχεύσεις των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τα ΑΜΕΑ, την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ κλπ. Ενδεικτικοί Επιμορφωτικοί στόχοι για το 2024: Διαφοροποιημένη Διδασκαλία. Ψηφιακές Δεξιότητες (από το σχολικό έτος 2023-24).

Ολοκλήρωση της καταγραφής προβλημάτων (κυρίως ασφάλειας) σε σχολικά κτίρια και γενικότερα σχετικών αναγκών 4o τρίμηνο 2024 Συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Προτεραιοποίηση παρεμβάσεων, επίλυση στεγαστικών αναγκών. Ανάπτυξη εφαρμογής άμεσης καταγραφής και κάλυψης αναγκών των σχολείων για μικροεπισκευές σχολικού κτιρίου και για αναβαθμίσεις σχολικού χώρου καθώς και ανάπτυξη παρεμβάσεων με βάση σχέδια δράσης των σχολείων (βαφή, επίπλωση, λειτουργικοποίηση χώρων).

Σταδιακή εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης

Τα νέα ΠΣ προτεραιοποιούν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, δίνουν έμφαση στα μαθησιακά αποτελέσματα, επικαιροποιούν το περιεχόμενο των μαθημάτων, συνδέονται με ωκεανό ψηφιακού υλικού, προάγουν τη συμπερίληψη. Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Στόχος η καλλιέργεια ήπιων & ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων 21ου αιώνα. Βιωματική επαφή των παιδιών με 4 βασικούς κύκλους εννοιών: κοινωνική συναίσθηση, ευ ζην, περιβάλλον, επιχειρηματικότητα. Συμπεριλαμβάνονται θεματικές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. (ΕΣΔΔΠ) .

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο (συνεχίζεται η εκμάθηση αγγλικών στο νηπιαγωγείο κατά το σχολικό έτος 2023-24). Ελεύθερη επιλογή βιβλίου Εισαγωγή του «πολλαπλού βιβλίου» με αλλαγή της νοοτροπίας από βιβλιο-κεντρικό σε γνωσιο-κεντρικό μοντέλο εκπαίδευσης, ώστε εκπαιδευτικός/μαθητής να μπορεί με κριτική σκέψη να συνδυάσει πληροφορία από πολλές πηγές και να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο της αποστήθισης. Αναλυτικοί οδηγοί στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών για σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης Σύνταξη αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, για πρώτη φορά, για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε)

Συνέχιση της εφαρμογής του νέου αναβαθμισμένου προγράμματος ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου με στόχο τη στήριξη των οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων. Το εν λόγω αναβαθμισμένο πρόγραμμα Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εκείνες τις σχολικές μονάδες που ορίστηκαν για το σχολικό έτος 2022- 2023 και για κάθε επόμενο σχολικό έτος. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω ομίλων δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

ΠΗΓΗethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ