Επιστροφή για το Thess Press Athletic Stories με μια λίγο διαφορετική… αθλήτρια και μια ιστορία τεράστιας αγάπης για την φύση και την ορειβασία.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για την Βανέσσα Αρχοντίδου η οποία έχει κάνει την ορειβασία τρόπο ζωής και πλέον δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της μακριά από τα βουνά τα οποία θεωρεί… δεύτερο σπίτι της κατά κάποιο τρόπο.

Η ίδια μας μιλάει για το τι την οδήγησε να καταφύγει στην ορειβασία ως μέσο αποσυμπίεσης από την καθημερινότητα, πως προετοιμάζεται για τις αναβάσεις της, τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει, ποια βουνά έχει ανέβει αλλά και τις δράσεις της πέρα από την ανάβαση στις κορυφές των βουνών, που έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω μιας ΜΚΟ που έχει ιδρύσει, που ονομάζεται “A Woman can be” και τέλος που στοχεύει το επόμενο μεγάλο ταξίδι της το οποίο ξεκινάει σήμερα από την Αθήνα και αφορά την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής στο Vinson Massif.
Αυτά τα… λίγα συνοπτικά περιγράφουν περίπου όσα μας είπε η Βασιλική, με την ελπίδα το άμεσο μέλλον να βρει πιο ευαισθητοποιημένο τον κόσμο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.
*Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου
-Πως ξεκίνησε για σένα η ορειβασία; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Β. Αρχοντίδου: Για μένα η ορειβασία ξεκίνησε ως αποσυμπίεση από το άγχος της δουλειάς. Μόλις 27 χρονών δούλευα σε μια πολυεθνική και δεν είχα ιδιαίτερη εμπειρία ή κάποια επαφή είτε με αθλήματα είτε με την φύση.
Μετά από ένα πολύ δύσκολο meeting με πάρα πολύ άγχος στο οποίο μας είχαν τεθεί και στόχοι για την επόμενη εβδομάδα, μια φίλη μου έκανε την πρόταση να πάμε εκδρομή με έναν ορειβατικό σύλλογο, όπως και έγινε. Εκεί διαπίστωσα ότι αυτή ήταν η μοναδική μέρα που αισθάνθηκα πραγματικά ξεκούραστη.
Το μυαλό μου είχε αδειάσει, δεν είχα σκεφτεί καθόλου την δουλειά και μάλιστα όταν επέστρεψα στην δουλειά την επόμενη εβδομάδα ήμουν τόσο γεμάτη και είχα τόσο ενέργεια που ένιωθα λες και είχα πάει διακοπές δύο εβδομάδων. Έτσι λοιπόν κατάλαβα ότι αν κούραζα λίγο περισσότερο το σώμα μου, ξεκούραζα το μυαλό μου και αυτή η σκέψη με οδήγησε στο να πηγαίνω πολύ συχνότερα στις εκδρομές που διοργάνωνε ο ορειβατικός σύλλογος.
Περνώντας ο καιρός αυτές οι… αποδράσεις έγιναν κάτι παραπάνω από απλές εκδρομές για μένα, έγιναν η δικιά μου ανάγκη επαφής με την φύση και πλέον το άθλημα μου.
-Πολύς κόσμος θα έλεγε ότι πρόκειται για ένα extreme sport. Τι παίρνεις εσύ μαζί σου σε κάθε εγχείρημα και πόσο διαφέρει η προετοιμασία σου ανάλογα με τις συνθήκες σε κάθε μέρος;
Β. Αρχοντίδου: Δεν μπορώ να πω ότι είναι extreme sport γιατί είναι ουσιαστικά απλή ορειβασία. Ο αλπινισμός δηλαδή η ορειβασία που γίνεται σε πιο υψηλά υψόμετρα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι λίγο πιο δύσκολος, καθώς θα λέγαμε ότι ενέχει τον κίνδυνο μέσα του.
Ο τρόπος λοιπόν που το κάνω εγώ δεν το συγκαταλέγει στα extreme sports, γιατί στα βουνά που περπατάμε είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι ώστε να εξαλείφουμε όσο περισσότερο γίνεται τους μεγάλους κινδύνους.
Μπορεί να μην σου δίνει μεγάλη αδρεναλίνη αλλά σου δίνει την ικανοποίηση ότι ταξιδεύεις σε μέρη δυσπρόσιτα, μπορεί να βλέπεις θέα σε ένα μέρος που πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν δει. Ακόμη μπορεί να βρίσκεσαι για πολύ χρόνο με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών κάτι που θεωρώ ξεχωριστό.
Η προετοιμασία που χρειάζεται είναι η ίδια, όπως για οποιοδήποτε άλλο άθλημα, έχει να κάνει εννοείται με την φυσική κατάσταση αλλά και την ψυχική προετοιμασία γιατί θα πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις δυσκολίες στο μέρος που θα πας, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις καιρικές συνθήκες και ότι βλέπεις γύρω σου αλλά και με την σωματική καταπόνηση.

– Θα πρότεινες σε κάποιον να το ξεκινήσει; Και γιατί;
Β. Αρχοντίδου: Θα πρότεινα σε κάποιον να ξεκινήσει όχι μόνο την ορειβασία αλλά την οποιαδήποτε ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή άσκηση και ανεξαρτήτου ηλικίας που βρίσκεται. Εγώ μέχρι τα 27 μου δεν αθλούμουν πολύ και συνειδητοποίησα ότι αυτή η ενασχόληση με έκανε να αισθάνομαι πιο δυνατή και πιο ζωντανή.
Όχι μόνο γιατί κάνω κάτι που γεμίζει την ψυχή μου αλλά γιατί είναι και αυτό που λέγανε οι Αρχαίοι Έλληνες, «Νούς υγιής εν σώματι υγιεί», δηλαδή ότι πρέπει να δίνουμε στο σώμα μας τροφή καθώς η τροφή δεν είναι μόνο το φαγητό αλλά και η άσκηση.
Θα έλεγα όμως ότι η ορειβασία δίνει τροφή και στην ψυχή μας γιατί όλη αυτή η επαφή με τα βουνά και την φύση δίνει στο μυαλό μας μια τελείως διαφορετική ενέργεια.
Τέλος για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και αν κάποιος δεν πάει σε πολύ υψηλά υψόμετρα να έρθει σε επαφή με αυτό το περιβάλλον γιατί τον κάνει θεωρώ καλύτερο άνθρωπο.
-Ποια και πόσα είναι τα βουνά που έχεις κάνει αναρρίχηση και ποιο ήταν αυτό που σου άρεσε για κάποιον λόγο περισσότερο από τα άλλα;
Β. Αρχοντίδου: Έχω ανέβει στα περισσότερα βουνά της Ελλάδος και σε αρκετά βουνά του εξωτερικού πιο συγκεκριμένα σε 6 στα 7 από τα Seven Summits (Το υψηλότερο βουνό σε κάθε μια από τις 7 ηπείρους της Γης). Έχω ανέβει στις Άλπεις, στην οροσειρά του Άτλαντα στο Μαρόκο, στην Ωκεανία στο Cansas Pyramid και φυσικά έχω ανέβει και στο Έβερεστ που είναι για μένα η μεγαλύτερη πρόκληση.
Απ΄ όλα όμως τα βουνά που έχω ανέβει αυτό που αγαπώ περισσότερο είναι ο Όλυμπος, που είναι και το υψηλότερο βουνό της πατρίδας μας. Ακόμη για εμένα έχει μια ιδιαίτερη σημασία ψυχολογική και συμβολική θα μπορούσαμε να πούμε καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση που αντιμετώπισα.
Αυτό το βουνό νιώθω ότι έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια και θέση στην καρδιά μου. Μάλιστα κάθε φορά πριν φύγω για ένα ταξίδι ανεβαίνω στον Όλυμπο. Εκεί κάνω συχνά και τις προπονήσεις μου καθώς είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για προετοιμασία και στην κορυφή του έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις.
Αισθάνομαι σαν να ζητάω έτσι «άδεια» ώστε να ξεκινήσω την αποστολή μου με θετικούς οιωνούς.

-Από τα βουνά που έχεις ανέβει υπάρχει κάποια περιπέτεια που είχες και θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;
Β. Αρχοντίδου: Σε κάθε βουνό υπάρχει και μια μικρή περιπέτεια, όλο και κάτι συμβαίνει συνήθως και έχω αρκετές μικρές τέτοιες ιστορίες από αναβάσεις και αποστολές.
Αυτό που θυμάμαι έντονα τώρα που μιλάμε είναι όταν είχα ανέβει στην υψηλότερη κορυφή της Ωκεανίας στο Carstensz Pyramid στην Παπούα βίωσα μια πολύ έντονη κατάσταση.
Εγώ πάντα έχω μαζί μου ένα gps spot το οποίο εκπέμπει στην οικογένεια μου σήμα ότι είμαι καλά και κάπου με ασφάλεια. Κατά την ανάβαση μου λοιπόν είχε πολύ βροχή όπως θυμάμαι και παρ’ όλο που το μηχάνημα αντέχει αρκετά πράγματα, εκείνη την μέρα λόγω της βροχόπτωσης στάματησε να εκπέμπει και έτσι τόσο εγώ όσο και οι δικοί μου άνθρωποι πίσω στην Ελλάδα έζησαν δύο ημέρες αγωνίας, μη γνωρίζοντας εάν είμαι καλά και που βρίσκομαι γιατί ο πομπός του είχε σταματήσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Στην ουσία δεν κινδύνεψα πραγματικά αλλά οι δικοί μου, μη γνωρίζοντας σε τι κατάσταση βρισκόμουν ανησύχησαν όπως είναι λογικό, καθώς γνώριζαν ότι είμαι πολύ μακριά τους και δεν μπορούσα να έχω την επικοινωνία μέσω του gps μαζί τους ώστε να βεβαιωθούν ότι είμαι εντάξει.
Θεωρώ λοιπόν ότι και εγώ αλλά και γενικά ο κόσμος πρέπει να είναι ευγνώμονες για την δυνατότητα που μας έχει δώσει η τεχνολογία να μπορούμε να είμαστε κοντά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, έστω και αν μας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα, αυτό ήταν κάτι που το συνηδειτοποίησα εκείνες τις δύο ημέρες.
-Αν μπει κάποιος στο προφίλ σου στο Instagram θα δει ότι είσαι αρκετά ενεργή όχι μόνο στο κομμάτι της αναρρίχησης αλλά και σε ότι έχει να κάνει με την οικολογία, την προστασία της φύσης και την Κλιματική αλλαγή. Θέλεις να μοιραστείς το σκεπτικό σου πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι;
Β. Αρχοντίδου: Στην προσπάθεια μου να ανέβω τα Seven summits, έχω ταξιδέψει πολύ και σε μέρη δυσπρόσιτα που λίγα ανθρώπινα πόδια έχουν πατήσει αλλά το ανθρώπινο αποτύπωμα είναι τεράστιο.
Τα καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει απρόβλεπτα, οι παγετώνες λιώνουν με γοργούς ρυθμούς και το είδα με τα ίδια μου τα μάτια, είδα γενικά εικόνες που με έκαναν να κινητοποιηθώ.
Τον Μάρτιο του 2021 έγινα πρέσβυρα του Ευρωπαϊκού συμφώνου για το κλίμα και αυτό είναι για εμένα μια μεγάλη τιμή αλλά και ένα μεγάλο φορτίο, καθώς στόχος μου είναι μέσα από αυτές τις ορειβατικές αποστολές και μέσα από την φωνή μου να ευαισθητοποίησω και να κινητοποιήσω τους ανθρώπους γύρω μου ότι πρέπει να δράσουμε όλοι για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης η οποία είναι ήδη εδώ, γύρω μας και κοντά μας.
-Επίσης είσαι η ιδρυτής της ΜΚΟ “A Woman can be”. Θέλεις να μας μιλήσεις λίγο για αυτό το εγχείρημα; Έχεις κάποιο συγκεκριμένο στόχο που θέλεις να επιτυχείς μέσω του οργανισμού αυτού;
Β. Αρχοντίδου: Ο οργανισμός “A woman can be” είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει δύο στόχους, πρώτα την ενδυνάμωση των γυναικών και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Παρ’ ότι αυτοί οι στόχοι μπορεί να φαίνονται διαφορετικοί είναι και αλληλένδετοι γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μέσα από τις δραστηριότητες στην φύση μπορούμε να επιτύχουμε την ενδυνάμωση η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική.
Μάλιστα υπήρχε ένας συγγραφέας ο οποίος έλεγε ότι αν δεν έχει ανέβει στην κορυφή ενός βουνού δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει δύναμη και είναι μια φράση που ταυτίζομαι απόλυτα.
Για μένα λοιπόν ο συγκεκριμένος οργανισμός προέκυψε σαν απόρροια όλων αυτών των δραστηριοτήτων, γιατί όσα κάνεις σαν άνθρωπος σε κάνουν πιο δυνατό και καλύτερο σε προσωπικό επίπεδο αλλά αν δεν μοιραστείς το «καλό» είναι σαν μην έγινε.
Ο οργανισμός αυτός λοιπόν αποτελεί την αρχή και την εξέλιξη του δικού μου μοιράσματος με ανθρώπους που αγκάλιασαν αυτό το σκεπτικό. Είναι πολλά τα πράγματα τα οποία θα δούμε στο μέλλον από το “A Woman can be” καθώς αυτός ο οργανισμός είναι αυτός που οργανώνει κιόλας αυτές τις αποστολές όπως αυτή που θα πραγματοποιήσω σε λίγες ημέρες.
Θεωρώ πολύ σημαντικό να αναφέρω ότι όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε στο “A Woman can be”, είτε άντρες είτε γυναίκες δεν έχει σημασία και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει στα social media μας όλες τις πληροφορίες για τις δράσεις, τις αποστολές αλλά και τις ενέργειες μας γενικότερα.
Το “A Woman can be” σε Facebook και Instagram.

Τέλος ο τελευταίος σου και πιο σημαντικός στόχος που η προετοιμασία του τρέχει είναι η αποστολή που ετοιμάζεις για την αναρρίχηση στην υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής. Πως προέκυψε αυτό το challenge και ποιος είναι ο λόγος που το κάνεις;
Β. Αρχοντίδου: Η αποστολή στην Ανταρκτική και η ανάβαση στο Vinson Massif είναι μια αποστολή πολύ σημαντική για μένα αλλά παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής καθώς πρόκειται για μέρος που πλήττεται πάρα πολύ από το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ακόμη είναι η ήπειρος η οποία ρυθμίζει το κλίμα του πλανήτη μας.
Αρχικά να πώ ότι είμαι και ιδιαίτερα χαρούμενη που καταφέρνοντας να φτάσω στην κορυφή θα είμαι και μέσα στους 5 Έλληνες που το έχουν καταφέρει καθώς έχει βαθμό δυσκολίας, μιας και το υψόμετρο που καλούμαι να ανέβω είναι 4892 μέτρα.
Πρόκειται λοιπόν για μια συμβολική ανάβαση. Θα έχω μαζί μου και ένα banner ανεβαίνοντας. Το μήνυμα που θα αναγράφεται πάνω θα αναφέρει «Να δράσουμε σήμερα για την κλιματική κρίση». Στόχος μου είναι η εικόνα μου με την σημαία στην κορυφή του βουνού να αποτελέσει ορόσημο για την αλλαγή.
Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κινήσεις και ενέργειες να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ακόμα η φωνή μας μπορεί να πιέσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας και να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την κλιματική αλλαγή. Καλό θα είναι βέβαια οι κυβερνήσεις να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις που θα συμβάλλουν δηλαδή στην διατήρηση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Το κυριότερο είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μας επηρεάζει άμεσα. Ας πάρουμε παράδειγμα την αντίδραση μας με την πανδημία που ακούστηκε ότα ξεκίνησε στην Κίνα και λέγαμε ότι «εντάξει, μακριά είναι» και δεν ανησυχούσαμε. Πλέον βλέπουμε ότι ο κορονοϊός έχει επηρεάσει ολόκληρη την ζωή μας.
Έτσι συμβαίνει λοιπόν και με την κλιματική αλλαγή που δεν είναι μόνο οι πάγοι που λιώνουν στην Ανταρκτική αλλά οι πυρκαγιές και οι καύσωνες γύρω μας και μας επηρεάζουν άμεσα.
Νιώθω εν κατακλείδι ότι σε αυτή την αποστολή πρέπει να κουβαλήσω το «φορτίο» της εκκίνησης μιας μεγάλης καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ως προς την κλιματική αλλαγή.
Εμείς να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Βανέσσα Αρχοντίδου που μας μίλησε για το… χόμπι της που έγινε άθλημα αλλά και να πούμε ένα μεγάλο μπράβο καθώς τα δύο θέματα που αγγίζει, η κλιματική κρίση και η ευαισθητοποίση για αυτήν αλλά και η ενδυνάμωση των γυναικών μέσω του «Α Woman Can Be» είναι δύο θέματα πάντα επίκαιρα και μείζονος σημασίας.

Σαν επιμύθιο να της ευχηθούμε καλό ταξίδι καθώς σήμερα ξεκινάει από την Αθήνα το μεγάλο ταξίδι της για την υψηλότερη κορυφή της Ανταρκτικής και όσοι θέλετε μπορείτε να βοηθήσετε την Βανέσσα να περάσει το μήνυμα της σε αυτό το link.