Οι Πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ. Μπορούμε, τώρα, να δούμε τα πράγματα ψύχραιμα.
Η μεγάλη άνοδος των βάσεων του 2ου και του 3ου Πεδίου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη Φυσική, που εξελίσσεται στο μεγάλο πρόβλημα των Πανελλαδικών.
Στο 1ο και το 4ο Πεδίο δεν είχαμε μεγάλες διακυμάνσεις των βάσεων διότι οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν κοντά στα περσινά επίπεδα. Αυτό είναι το λογικό και το ζητούμενο. Στη Φυσική το πρόβλημα είναι ότι τα θέματα είναι πολύ δύσκολα ή πολύ εύκολα· και στις δύο περιπτώσεις λάθος.
Στον πίνακα βλέπουμε το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε πάνω από 19 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις την τελευταία πενταετία. Επέλεξα το ποσοστό διότι είναι διαφορετικός ο αριθμός των υποψηφίων που εξετάζονται σε κάθε μάθημα: Η Φυσική και η Χημεία εξετάζονται στο 2ο και το 3ο, τα Μαθηματικά στο 2ο και το 4ο και η Βιολογία στο 3ο. Μόνο το ποσοστό μας επιτρέπει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις.
Στη Χημεία το ποσοστό των υπεραριστούχων είναι από 6,82% έως 9,14%. Εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στη Βιολογία από 5,71% έως 12,19% Στα Μαθηματικά από 2,01% έως 4,62%. Τα Μαθηματικά εξετάζονται και στο 4ο Πεδίο που το επιλέγουν συνήθως οι πιο αδύνατοι μαθητές. Στη Φυσική το ποσοστό των υπεραριστούχων κυμαίνεται από 3,61% έως 20,57%. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο διότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους πολύ καλούς και από τους καλούς, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες αδικίες. Τι θα πεις σε ένα υποψήφιο που είχε διαβάσει πάρα πολύ και έγραψε 19 στη Φυσική όταν είδε ότι ο συμμαθητής του που ήταν μέτριος προς αδύνατος μαθητής έγραψε και αυτός 19 στη Φυσική; Πώς ένιωσε αυτό το παιδί; Δεν ένιωσε ότι πήγε τσάμπα η δουλειά που έκανε; Δυστυχώς αυτή η αίσθηση ότι τσάμπα δούλεψες είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας.
Ποσοστό υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 19 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Οι επιδόσεις στη Φυσική έφεραν τις αναταράξεις στις βάσεις και στενοχώρησαν πολλούς υποψηφίους που κάνουν το βασικό λάθος: μόλις δουν τους βαθμούς τους υπολογίζουν τα μόριά τους και τα συγκρίνουν με τις βάσεις. Το θεμελιώδες λάθος είναι ότι συγκρίνουν τους φετινούς βαθμούς με τις περσινές βάσεις, που προέκυψαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Οι υποψήφιοι του 2ου και του 3ου Πεδίου που έκαναν αυτό το πράγμα απογοητεύτηκαν όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και είδαν ότι δεν πέρασαν στη σχολή που θεωρούσαν σίγουρη την εισαγωγή τους έχοντας υπερκαλύπτοντας τη βάση καμιά φορά και πάνω από 500 μόρια.
Οι σχεδόν 10.000 κενές θέσεις
Τα 9.747 κενά μόνο από τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου που εξετάστηκαν στις Πανελλαδικές τείνουν να γίνουν κανονικότητα και δεν εντυπωσιάζουν πια, δείχνουν όμως το μεγάλο πρόβλημα. Σε 80 Τμήματα είχαμε πάνω από 50 κενές θέσεις και σε 124 Τμήματα είχαμε λιγότερους από 50 επιτυχόντες. Σε 49 Τμήματα, μάλιστα, είχαμε μονοψήφιο αριθμό επιτυχόντων.
Οι κενές θέσεις οφείλονται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα και υπηρετούν ένα επιστημονικό αντικείμενο που δεν θεωρείται πρώτης ζήτησης, δικαίως ή αδίκως. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Τμήμα Μαθηματικών στη Σάμο, που φέτος είχε μόλις 4 επιτυχόντες. Αν βρισκόταν πιο κεντρικά θα το είχαν προτιμήσει πολλοί περισσότεροι υποψήφιοι. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει κάτι σ’ αυτή την περίπτωση.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι κάποια Τμήματα δεν θέλουν φοιτητές και προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των φοιτητών τους εκμεταλλευόμενοι την ΕΒΕ. Το Τμήμα Μαθηματικών της Αθήνας επέλεξε τον υψηλότερο δυνατό συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, το 1,2, και δεν τον άλλαξε ποτέ από τη θέσπιση της ΕΒΕ το 2021. Μπορούμε να θεωρήσουμε, συνεπώς, ότι οι 56 επιτυχόντες και οι 118 κενές θέσεις αποτελούν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για το Τμήμα, αφού δεν είχαμε καμία αλλαγή στα 6 χρόνια εφαρμογής του θεσμού. Κάποιοι κρύβονται πίσω από το ότι οι σπουδές στο Τμήμα τους είναι απαιτητικές, συνεπώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους φοιτητές χαμηλών επιδόσεων. Τη δικαιολογία αυτή καταρρίπτουν οι αριθμοί.
Η ΕΒΕ του Τμήματος ήταν φέτος 15,71, που σημαίνει ότι για να κριθεί ικανός να δηλώσει το Τμήμα ένας υποψήφιος έπρεπε να έχει γράψει μέσο όρο στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας, πάνω από 15,71. Τα δύο, όμως, από τα τέσσερα μαθήματα είναι τελείως άσχετα με τις σπουδές των Μαθηματικών. Πρόκειται για τη Χημεία και τη Φυσική που οι βαθμοί τους αποτελούν το μισό του απαιτούμενου μέσου όρου για να δηλώσει ένας υποψήφιος το Τμήμα. Άσχετα κριτήρια, που αποκλείουν υποψηφίους που μετά θα προσπαθήσουν να έρθουν στο Τμήμα με μετεγγραφή από κάποιο άλλο Τμήμα Μαθηματικών, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη ΕΒΕ για την εισαγωγή το Τμήμα, διασύροντας όλο το οικοδόμημα της ΕΒΕ.
Το γνωστό τρικ
Όταν μία σχολή θέλει να γεμίσει με φοιτητές κάνει το γνωστό τρυκ που εφάρμοσε φέτος και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ενέταξε τις Στρατιωτικές Σχολές και στο 3ο Πεδίο και τη Σχολή Ευελπίδων που είχε το μεγάλο πρόβλημα και στο 4ο Πεδίο. Αυτό επέτρεψε να αυξηθεί πάρα πολύ η δεξαμενή των υποψηφίων από τους περίπου 13.500 υποψηφίους που μπορούσαν να δηλώσουν το Τμήμα, όταν αυτό δηλωνόταν μόνο από τους υποψήφιους το 2ου Πεδίου, φτάσαμε στους περίπου 53.000 υποψηφίους που εξετάζονται στα τρία Πεδία.
Ο αξιωματικός του Στρατού πρέπει να έχει γνώσεις Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Ψυχολογίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής. Πληροφορική και Ψυχολογία μαθαίνουν μέσα στη Σχολή. Δεν χρειάζεται υποδομή γι’ αυτά τα μαθήματα. Οι επιτυχόντες από το 3ο Πεδίο αγνοούν τα Μαθηματικά και οι υποψήφιοι του 4ου Πεδίου δεν γνωρίζουν Φυσική και Χημεία. Πώς θα εξελιχθούν οι σπουδές τους δεν γνωρίζουμε αλλά φανταζόμαστε ότι θα συναντήσουν δυσκολίες διότι αυτά τα μαθήματα απαιτούν υποδομή.
Το δίλημμα είναι να εισάγονται σε μία σχολή υποψήφιοι που έχουν καλές επιδόσεις σε 4 μαθήματα όποια και αν είναι αυτά ή να εισάγονται υποψήφιοι που έχουν την κατάλληλη υποδομή στα απαιτούμενα μαθήματα και ας είναι χαμηλού επιπέδου; Την απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν μόνο οι καθηγητές της Σχολής Ευελπίδων που θα εκπαιδεύσουν τους Ευέλπιδες που δεν θα ξέρουν οι μεν Μαθηματικά και οι δε Φυσική και Χημεία έχοντας ταυτόχρονα και σπουδαστές που θα ξέρουν και Μαθηματικά και Φυσική και Χημεία. Θα έχουν, δηλαδή, σπουδαστές τριών ταχυτήτων.
Το άλλο πρόβλημα που δημιουργεί αυτό το τρυκ είναι ότι οι υποψήφιοι που θα θέλουν να πετύχουν στη σχολή Ευελπίδων θα επιλέγουν το 4ο Πεδίο που είναι ευκολότερο, συνεπώς θα αυξάνονται κάθε χρόνο οι σπουδαστές της σχολής που δεν θα γνωρίζουν Φυσική και Χημεία.
Αναμενόμενο είναι μετά τις εκλογές να ξεκινήσει η συζήτηση για να κλείσουν τα Τμήματα που δεν έχουν φοιτητές. Ας θυμόμαστε ότι το πρόβλημα είναι τεχνητό το δημιούργησε η καθιέρωση της ΕΒΕ και ας θυμόμαστε ότι το 2021 η κυβέρνηση δήλωνε ότι το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα έχουν τη στήριξη του κράτους για να μην υποστούν τις συνέπειες της καθιέρωσης της ΕΒΕ και αδειάσουν από φοιτητές, χωρίς, βέβαια, να γίνει τίποτα.

