Αν η Τουρκία προσφέρει κάτι σίγουρα θα ζητήσει και κάτι σε αντάλλαγμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στις συζητήσεις και πρωτοβουλίες που αναμένονται το προσεχές διάστημα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με ευρωπαϊκές χώρες.
«Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100.
«Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα» τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Ερωτηθείς για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» και πως οι σχέσεις αυτές έχουν φτάσει σε «ένα μη αναστρέψιμο σημείο για τους Ευρωπαίους δρώντες», όταν εξετάζουμε ορισμένα από τα επιχειρήματα, τη ρητορική και τις ενέργειες των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Ευρώπη για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Στο σημείο αυτό ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρώπη, με τον μεγάλο στρατό της και με εμπειρία στο πεδίο μάχης, αλλάζει: «Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης. Υπάρχουν νέα σενάρια που αναδύονται εδώ και ένας από τους τομείς δοκιμής είναι ουσιαστικά το ζήτημα του πώς θα πραγματοποιηθεί μια πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία. […] Ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού. Πόσους μεγάλους στρατούς τέτοιους μπορείτε να βρείτε στην Ευρώπη; Μερικούς. Αυτοί πρέπει να ενωθούν και να κάνουν κάτι, πρέπει να βρίσκονται σε έντονη στρατηγική διαβούλευση».
Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς ειδικότερα για τις αμερικανικές κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας και τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι όταν η απειλή των Κούρδων της YPG -την κουρδική πολιτοφυλακή στην βορειοανατολική Συρία που η Άγκυρα συνδέει με το PKK και τρομοκρατικές ενέργειες- εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ διακόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.