11.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΕλίνα Μπέζα: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις κάθε τουρίστα!

Ελίνα Μπέζα: Η Θεσσαλονίκη μπορεί να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις κάθε τουρίστα!

Η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό “ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη” του Κωνσταντίνου Ζέρβα μιλά στο thesspress.gr για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και τις προσδοκίες της να καταστεί η πόλη μας κέντρο τουριστικής δραστηριότητας. Η Ελίνα Μπέζα έχοντας ενασχόληση με τον συνεδριακό τουρισμό, έχει ήδη συμβάλει στην περαιτέρω γνωστοποίηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακό προορισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό!

Παράλληλα, την απασχολεί η καθημερινότητα των πολιτών και για αυτό τονίζει πως ο τομέας καθαριότητας χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, την ώρα που και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση και κουλτούρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποιο είναι το εφαλτήριο, που σας οδήγησε στην ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Καταρχάς να σας πω ότι παρόλο που θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικά πολύ ενεργό, δεν είχα μέχρι τώρα εμπλακεί σε οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαδικασία. Ζω και εργάζομαι στο κέντρο αυτής της πόλης, την αγαπώ και βλέπω ιδίως μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση τις πολλές αναπτυξιακές προοπτικές της. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που με έκανε αυτή τη φορά να απαντήσω θετικά στην πρόταση του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του. Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε μια πιο φιλική και ελκυστική ευρωπαϊκή σύγχρονη πόλη, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τόσο τους συμπολίτες μας όσο και τους τουρίστες. Με την προτροπή του Δημάρχου αποφάσισα να μετάσχω στην πολύ αξιόλογη ομάδα του, ώστε με την πολυετή εμπειρία μου στα θέματα αυτά να συμβάλω στην υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγράμματος.

Ποιες είναι οι τομές που επιθυμείτε να εισάγετε στο δήμο Θεσσαλονίκης;

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης και ως τουριστικός προορισμός αλλά και ως το βασικό χωροταξικό και κοινωνικοοικονομικό κέντρο όλης της ευρύτερης περιοχής. Είναι επομένως και δικό μου μεγάλο στοίχημα να προβούμε σε παρεμβάσεις και να προσφέρουμε κίνητρα, τα οποία με βάση την καινοτομία και την εξωστρέφεια θα μπορέσουν να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τη φυσιογνωμία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης εστιάζοντας σε τομείς με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως ο συνεδριακός και ο ιατρικός τουρισμός. Ήδη την προηγούμενη 4ετια με σημαντική δουλειά και την αμέριστη πρωτοβουλία του Δήμου η Θεσσαλονίκη κέρδισε πολλές παγκόσμιες διακρίσεις στον τομέα της γαστρονομίας και της κλιματικής ουδετερότητας καθιστώντας την πόλη πόλο έλξης νέων επενδύσεων. Πιστεύω ότι μπορώ να συμβάλω ώστε τέτοιες καλές πρακτικές να διατηρηθούν και να διευρυνθούν σε περισσότερους τομείς προς όφελος των δημοτών. Αυτό που επίσης προσδοκώ να εισαγάγω στο Δήμο είναι οι προσεγγίσεις με μεγάλους θεσμικούς φορείς όπως ο Σ.Ε.Β.Ε και το Μακεδονικό σήμα, το Β.Ε.Θ και η Συντεχνία Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συνεργάζομαι επαγγελματικά στον συνεδριακό κλάδο. Είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι η επιτελικότητα και ο σωστός συντονισμός είναι μεγάλα στοιχήματα για ένα σύγχρονο δήμο και θα προσπαθήσω από τη μεριά μου να συμβάλω στην επίτευξη στρατηγικών αναπτυξιακών συνεργασιών με φορείς τέτοιου βεληνεκούς.

Σε έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους τουρίστες, που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη είναι η καθαριότητα. Παράλληλα, σε έρευνα της ALCO οι μισοί συμπολίτες μας εμφανίζονται αγανακτισμένοι από την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ποιο είναι το πλάνο σας για τον τομέα της καθαριότητας;

Αν και ο τομέας της καθαριότητας δεν είναι ένας τομέας, για τον οποίο μπορώ να μιλήσω είτε ως ειδική είτε ως διοικητικά εμπλεκόμενη, οφείλω να πω ότι η καθαριότητα της πόλης είναι ένα μείζον θέμα για το οποίο ευθύνεται μεν εξορισμού η τοπική αρχή, αλλά μεγάλο βάρος φέρουμε και εμείς οι πολίτες. Με αυτό δεν προσπαθώ να ωραιοποιήσω ή να αμβλύνω τυχόν ευθύνες του Δήμου, αλλά να εκθέσω τον προβληματισμό μου σχετικά με την έλλειψη κουλτούρας καθαριότητας ειδικά, αλλά και σχετικά με την μειωμένη αντίληψη της έννοιας του συν-πολίτη, την οποία καθημερινά με κάποιον οξύ ή λιγότερο οξύ τρόπο υφιστάμεθα όλοι γενικότερα.  

Χρειάζονται επομένως κι άλλες παρεμβάσεις σε επίπεδο δημοτικής αρχής με ενίσχυση του ανθρώπινου και του τεχνικού δυναμικού, αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών, ώστε να γίνει σταδιακά βίωμα για παράδειγμα η αυτονόητη χρήση ειδικών κάδων για τις ανακαινίσεις ή η τήρηση ωραρίου απόθεσης των σκουπιδιών. 

Ως προς το δημοσκοπικό δείγμα των τουριστών, το οποίο αναφέρατε στην ερώτησή σας, πρέπει σίγουρα να μας προβληματίσει στην κατεύθυνση που προανέφερα, αλλά είναι κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον εξίσου σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι σε αντίστοιχη έρευνα το 2022 οι ερωτηθέντες τουρίστες βαθμολόγησαν τη Θεσσαλονίκη με 7.9, δηλώνοντας παράλληλα ότι σε ποσοστό 97% θα σύστηναν τον προορισμό και σε άλλους, ενώ το 95% δήλωσαν ότι επιθυμούν να την επισκεφθούν ξανά.

Τον τελευταίο καιρό κάποια δημοσιεύματα θέλουν τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να είναι “εξαφανισμένος” και να φαίνεται μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς σχολιάζετε τα εν λόγω δημοσιεύματα;

Ειλικρινά δεν ξέρω πώς να σχολιάσω τέτοιου είδους δημοσιεύματα, ούτε αντιλαμβάνομαι που βασίζονται. Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι το προσωπικό μου βίωμα από τη μέχρι τώρα συνεργασία μου με το δήμαρχο και την εικόνα που έχω σχηματίσει από την τακτική επαφή μαζί του και τους στενούς συνεργάτες του τους τελευταίους μήνες. 

Είναι ένας πολύ προσιτός άνθρωπος, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω δεν έχει αρνηθεί ποτέ την προσωπική επαφή με τους πολίτες είτε στο πεδίο, είτε στο γραφείο του, όπου περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Εξίσου σημαντικοί όμως με έναν άνθρωπο σε υψηλή θέση ευθύνης είναι οι άμεσοι συνεργάτες του, οι οποίοι εν προκειμένω είναι άνθρωποι επαρκείς και ικανοί με μεγάλο αίσθημα ευθύνης.   

Αν κάποιοι θεωρούν ότι καλός δήμαρχος σημαίνει να είναι happy traveler ή να κάνει δημόσιες σχέσεις γυρίζοντας ασκόπως στα καφέ της πόλης, δυστυχώς θα διαφωνήσω. Αν το εχέγγυο του καλού δημάρχου πληρούται με τις στοχευμένες δημόσιες εμφανίσεις, τότε ας προτείνουμε για τη θέση κάποιον σαν τον κ. Χάρη Σιανίδη.

Κυρία Μπέζα, ως εργαζόμενη στον τομέα του Τουρισμού, ποιες είναι η προτάσεις σας για την περαιτέρω αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που πληροί όλες τις προϋποθέσεις και μπορεί να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις κάθε τουρίστα και κάθε οικονομικής δυνατότητας. Με την ανάπτυξη του αεροδρομίου και του λιμανιού, την κατακόρυφη μεγέθυνση του κλάδου της κρουαζιέρας, την ανοδική πορεία των facilities και τη ραγδαία βελτιστοποίηση των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών, πιστεύω ακράδαντα ότι η πόλη έχει πλέον τη φέρουσα ικανότητα να εξυπηρετήσει ιδανικά πληθώρα τουριστών, αλλά και να εστιάσει στην ενίσχυση επιμέρους τομέων τουρισμού που είναι πολλαπλά προσοδοφόροι. Επιπρόσθετα δε, η λειτουργία του μετρό, αλλά και η ανέγερση του μουσείου του ολοκαυτώματος, θα καταστήσουν την Θεσσαλονίκη πόλο έλξης ως μητροπολιτική ευρωπαϊκή τουριστική πόλη.

Αξιοποιώντας λοιπόν όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μπορούμε να προσελκύσουμε και τον θρησκευτικό, το συνεδριακό, τον ιατρικό και το γαστρονομικό τουρισμό, καθώς οι υποδομές της πόλης και τα ξενοδοχεία της μπορούν επάξια να τους υποστηρίξουν.

Όλα αυτά βέβαια χρειάζονται πολλή όρεξη, προσπάθεια και δουλειά, και εγώ από τη μεριά μου θέλω υπό την διοίκηση του κ. Ζέρβα να συμβάλλω τα μέγιστα. 

Συνεχίζουμε μαζί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ