13.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Υπέρ των μισθώσεων τύπου Airbnb τάσσονται οι Ευρωπαίοι πολίτες

Υπέρ των μισθώσεων τύπου Airbnb τάσσονται οι Ευρωπαίοι πολίτες

Θετική είναι, σε γενικές γραμμές, η άποψη των πολιτών της Ε.Ε. για την επίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις γειτονιές τους, παρότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, που δημοσιεύθηκε χθες, το 35% των ερωτηθέντων στην Ε.Ε. εκφράζει θετική άποψη για την επίπτωση της σχετικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά του.

Στον αντίποδα, αρνητική άποψη εξέφρασε το 12% των συμμετεχόντων, ενώ το 46% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν κάποια επίδραση στη γειτονιά όπου κατοικεί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, μάλιστα, το 40% διατυπώνει θετική γνώμη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έναντι μόλις 11% που τις εκλαμβάνει ως κάτι αρνητικό.

Ασφαλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μειονεκτήματα. Με βάση την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων σημειώνει την όχληση από τους τουρίστες ως το σημαντικότερο μειονέκτημα, ενώ το 42% την αρνητική επίδραση στις τιμές και τη διαθεσιμότητα κατοικιών λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Στον αντίποδα, μεταξύ των συχνότερων πλεονεκτημάτων συγκαταλέγονται η δυνατότητα πρόσθετου εισοδήματος για τους οικοδεσπότες (αυτό ανέφερε το 58% των ερωτηθέντων), η πιο προσιτή διαμονή σε ξένη χώρα (52%), ενώ ένας στους τέσσερις σημείωσε ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να δαπανούν περισσότερα χρήματα στις γειτονιές όπου μένουν.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 25% των Ευρωπαίων κάνει κράτηση σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και η μεγάλη πλειονότητα (89%) από όσους έχουν κάνει τέτοιες κρατήσεις θεωρεί ότι πρόκειται για μια θετική εμπειρία, την οποία θα συνιστούσε και σε άλλους.

Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο διευρυμένη προσφορά καταλυμάτων, στην εξασφάλιση καλύτερων τιμών (63%), σε καλύτερες παροχές (49%) και σε καλύτερες τοποθεσίες (43%). Οι πιο συχνοί χρήστες είναι οι Γάλλοι, καθώς το 51% έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά χρήση των σχετικών υπηρεσιών. Οι Ελληνες κατατάσσονται στην έβδομη θέση της σχετικής κατάταξης, με το 36% να δηλώνει ότι έχει κάνει χρήση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το 35% θεωρεί θετική την επίδρασή τους στη γειτονιά όπου ζει και το 46% ουδέτερη— Αρνητική άποψη εξέφρασε το 12%.

Βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη ενδεχόμενων νέων κανονιστικών μέτρων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο έγγραφο εργασίας της Επιτροπής με διάφορα σενάρια για μια μεταβατική πορεία του τουριστικού οικοσυστήματος.

Τα παραπάνω στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου θα συμπληρώσουν την κατάθεση απόψεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από λίγες εβδομάδες. Η Επιτροπή διερευνά το κατά πόσον απαιτείται μια ευρύτερη νομοθετική παρέμβαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την επιβολή μέτρων ρύθμισης της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων για το σύνολο της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, κάθε χώρα έχει υιοθετήσει τα δικά της μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν επιπτώσεων από την εν λόγω δραστηριότητα.

Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάποιος περιορισμός, πέραν της υποχρέωσης των ιδιοκτητών και διαχειριστών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης να εκδίδουν αριθμό μητρώου για κάθε ακίνητο που εκμεταλλεύονται και ασφαλώς να καταβάλλουν τον σχετικό φόρο εισοδήματος από ενοίκια. Ο αριθμός μητρώου αναγράφεται υποχρεωτικά σε κάθε αγγελία σε ψηφιακή πλατφόρμα, όπως π.χ. το Airbnb και η Booking.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένας 40χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για τον θάνατο της 36χρονης συζύγου του

Ένας 40χρονος έχει συλληφθεί και κρατείται διότι, σύμφωνα με την αστυνομία, σκότωσε την 36χρονη σύζυγό του στην περιοχή του Βλαχιώτη, στη Λακωνία.

Νεκρή καρέτα καρέτα στον Ποταμό Επανομής

Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα καρέτα εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία Ποταμός, στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Η Λιμενική Αρχή...

Θεσσαλονίκη: Γκαζάκια στην είσοδο πολυκατοικίας

Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο γκαζάκια, τοποθέτησαν άγνωστοι, τα ξημερώματα, στην είσοδο πολυκατοικίας, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ένα από...

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ψαράς ύστερα από πτώση στη θάλασσα

Ένας 77χρονος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής, όταν έπεσε στη θάλασσα, ενώ ψάρευε από τη στεριά στη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου....