Συστατικά
300 γρ. τραχανά γλυκό
200 γρ. απάκι
2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. λευκό κρασί
700 γρ. νερό, βραστό
70 γρ. βούτυρο
70 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
½ κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
10 γρ. σχοινόπρασο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
γραβιέρα, σε flakes
σχοινόπρασο
πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβουμε το απάκι και τη μία ντομάτα σε κύβους, τρίβουμε την άλλη ντομάτα στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το απάκι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Μεταφέρουμε το απάκι σε ένα μπολ και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι.
Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν, προσθέτουμε τον τραχανά και τον πελτέ ντομάτας, και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και 100 γρ. από το νερό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να απορροφηθεί το νερό.
Προσθέτουμε ακόμα 100 γρ. και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να δέσει ο τραχανάς.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας λίγο νερό σταδιακά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς. (Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερα από 700 γρ. συνολικά.)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το μισό απάκι, τη γραβιέρα, τη ρίγανη και την ντομάτα κομμένη σε κύβους.
Ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο, το ρίχνουμε και αυτό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Μοιράζουμε το τραχανότο σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο απάκι.
Σερβίρουμε με τα flakes γραβιέρας, ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ελαιόλαδο.