Ένα θρεπτικό και δυναμωτικό γεύμα που συνδυάζει τον ξινό τραχανά με κοτόπουλο και φέτα, και μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα σε ένα σκεύος!
Υλικά:
250 γρ. τραχανά ξινό
500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
100 γρ. φέτα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι
΄1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. μπούκοβο
1 κύβο κότας
1.200 γρ. νερό, βραστό
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
⅓ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φέτα
μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Φοράμε γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο, ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και αφήνουμε στην άκρη.
Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε ακόμα 1 κ.σ. βούτυρο, το μπούκοβο και τον κύβο κότας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό.
Ανακατεύουμε ξανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κοτόπουλο.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ανά 2-3 λεπτά για να μην κολλήσει ο τραχανάς.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Μοιράζουμε σε πιάτα και σερβίρουμε με έξτρα φέτα, μαϊντανό και πιπέρι.