20.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Το υπό δημόσια διαβούλευση νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο με απλά λόγια

Το υπό δημόσια διαβούλευση νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο με απλά λόγια

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση –μέσω του opengov.gr– τέθηκε την Πέμπτη, 13/05, το Νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με το εν λόγω Σχέδιο Νόμου επιχειρούνται τομές εκσυγχρονισμού στην εργατική νομοθεσία.

Σωρεία αλλαγών επιφέρει το νέο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο διέπουν: Α. μέτρα, που στηρίζουν τους εργαζόμενους, Β. μέτρα, που δίνουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα και Γ. μέτρα για τη διαφάνεια στον συνδικαλισμό.

Το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί να βάλει τέλος στην αναστάτωση, που έχει προκληθεί, διασαφηνίζοντας ότι δεν υπάρχουν κρυφές διατάξεις. Καλεί, παράλληλα, τους πολίτες σε διάλογο για ουσιαστική βελτίωση των διατάξεων αυτών, μέσω της διαβούλευσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27/05/2021.

Βασικοί Άξονες

 • Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης» – υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Από τις σημαντικές διατάξεις του Νομοσχεδίου είναι η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, προστατεύοντας τον εργαζόμενο από τις, ενδεχομένως, καταχρηστικές συμπεριφορές του εργοδότη.

Καταγράφοντας τον πραγματικό χρόνο εργασίας, των αδειών και των υπερωριών, ο ρόλος της είναι καθοριστικός για τη θωράκιση της 8ωρης εργασίας.

 • Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.

Συγκεκριμένα, συνίσταται η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια (κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας).

 • Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και του «δικαιώματος αποσύνδεσης».
 • Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
 • Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
 • Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
 • Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
 • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
 • Τέλος στο καθεστώς διακρίσεων στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
 • Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης:
 • Όταν γίνονται επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του Δικαστηρίου).
 • Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης.
 • Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου.
 • Εργαζομένων, που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.
 • Εργαζομένων, που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση.
 • Τηλεργαζομένων, που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Με το Σχέδιο Νόμου κατοχυρώνεται ρητά το 8ωρο, ενώ ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα (με δική του απαίτηση) να απασχοληθεί δύο επιπλέον ώρες. Ο παραπάνω χρόνος θα συμψηφίζεται με ρεπό, άδεια ή μειωμένο ωράριο. Στο σημείο αυτό το Υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι τις ημέρες, που θα απασχοληθεί κάποιος έως και (10) δέκα ώρες, απαγορεύεται η εκτέλεση υπερωριών.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του «πλαφόν» των νόμιμων υπερωριών σε 150 ώρες/έτος, από 96 ώρες, που είναι σήμερα στη βιομηχανία και 120 ώρες στους λοιπούς, μη βιομηχανικούς κλάδους.

Βάσει της σχετικής διάταξης παραμένει το καθεστώς αργίας τις Κυριακές, ωστόσο στις εξαιρέσεις προστίθενται:

 1. Υπηρεσίες ταχυδρομικών υπηρεσιών (courier).
 2. Επιχειρήσεις παραγωγής, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής φαρμάκων και παραΐατρικού υλικού, εφοδιαστικής αλυσίδας («logistics»).
 3. Κέντρα κοινών υπηρεσιών («shared services centers») ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών.
 4. Επιχειρήσεις ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
 5. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
 6. Επιχειρήσεις παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
 7. Κέντρα δεδομένων («data centers») και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων.

Το Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ουγγαρία υπέγραψε νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η Ουγγαρία υπέγραψε τη Δευτέρα νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία. Η συμφωνία υπεγράφη από στελέχη...

Νέα σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών στην ανατολική Κρήτη

Νέα σεισμική δόνηση 5,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 07:48 με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, όπου χθες...

Κέντρο Υγείας σε σκηνή του στρατού στο Αρκαλοχώρι

Ένα ολόκληρο Κέντρο Υγείας στήθηκε μέσα σε σκηνή του στρατού και έχει τοποθετηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, προκειμένου να...

ΗΠΑ: H Pfizer αρχίζει κλινική δοκιμή για το χάπι κατά της Covid

H Pfizer ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας για το χάπι της κατά της Covid, προκειμένου να ελέγξει την ικανότητά...