36.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Το Χαμόγελο του Παιδιού: «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε»

Το Χαμόγελο του Παιδιού: «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε»

«Ας ενωθούμε και ας δώσουμε ό,τι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια, άσπρα και μαύρα, όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Ελάτε, λοιπόν, να βοηθήσουμε. Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε». Μ’ αυτά τα λόγια ο μικρός Ανδρέας Γιαννόπουλος έδωσε το έναυσμα για την ίδρυση του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενός συλλόγου που εδώ και εικοσιπέντε χρόνια δίνει χαμόγελο σε όλα τα παιδιά.  

Ανδρέας Γιαννόπουλος: ο μικρός πρίγκιπας με το φωτεινό χαμόγελο      

Ευαίσθητος και μαχητής μέχρι τέλους, ο μικρός Ανδρέας ήταν ο εμπνευστής του «Χαμόγελου του Παιδιού», ο οποίος παρά τη μάχη του με τον καρκίνο δεν σταμάτησε να χαμογελάει και να δίνει κουράγιο στους γύρω του.

Όνειρό του; Όλα τα παιδιά να χαμογελούν! Στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα» το μακρινό 1995, ο μικρός – αλλά πραγματικά ανυπέρβλητος σε μεγαλείο ψυχής – Ανδρέας, ερωτώμενος γιατί θέλει να ονομάσει τον σύλλογο «το Χαμόγελο του Παιδιού» απαντά: «Για να είναι όλα τα παιδιά ίσα. Ίσα και χαμογελαστά», σχηματίζοντας με τα χεράκια του ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.

Λίγο καιρό μετά, ο Ανδρέας αποχαιρέτησε τους δικούς του και ταξίδεψε για τα αστέρια, όπου και ανήκε. Ο πατέρας του, Κώστας Γιαννόπουλος, σεβόμενος την επιθυμία του γιου του πραγματοποίησε το όραμά του, και ίδρυσε τον σύλλογο, ακολουθώντας πιστά μία προς μία τις οδηγίες του αγγέλου του, του Ανδρέα, δίνοντας, έτσι, χαμόγελο και ελπίδα σε εκατομμύρια παιδιά στην Ελλάδα.


Από το όνειρο στην πράξη

Από το 1995 μέχρι σήμερα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αγκαλιάσει εκατομμύρια παιδιά, σε πόλεις της Ελλάδας, δημιουργώντας μικρές και μεγάλες οικογένειες στα έντεκα σπίτια που διαθέτει σε Αθήνα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Αίγιο και Κυλλήνη.

«Προσπαθώ και θα προσπαθώ με νύχια και με δόντια και το μόνο που μπορεί να με πάρει από αυτό, είναι το φορείο. Τίποτ’ άλλο», δηλώνει ο κ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου, κάνοντας έναν απολογισμό για την πολυετή παρουσία και προσφορά του ίδιου και του συλλόγου σε παιδιά και οικογένειες, που έχουν ανάγκη.

Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, ο σύλλογος είναι δίπλα σε παιδιά που το χάδι έχει αντικατασταθεί από τη βία, σε παιδιά – θύματα εξαφάνισης, σε παιδιά που η κλονισμένη υγεία τους έκανε το νοσοκομείο σπίτι τους και το σπίτι τους νοσοκομείο, αλλά και δίπλα σε οικογένειες που, δυστυχώς, βρίσκονται στο όριο της φτώχιας.

Για τον Αλέξανδρο, το «Χαμόγελο του Παιδιού» του παρείχε όλα τα εφόδια και όλα όσα χρειαζόταν, για να καταφέρει να μπει στο πανεπιστήμιο και να τελειώσει τις σπουδές του.

Μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά

Το τέρας της παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης θεριεύει μέρα με τη μέρα. Ο αριθμός των παιδιών που δέχονται οιαδήποτε μορφή βίας, από σεξουαλική κακοποίηση ως και παραμέληση, ανέρχεται σε περισσότερα από χίλια, για το πρώτο δεκάμηνο του 2020, υπενθυμίζοντάς μας πως ένα σπίτι δεν συνεπάγεται αγάπη και φροντίδα για όλα τα παιδιά. Πως μια κατοικία δεν είναι ένα σπιτικό. Πως ένα σχολείο δεν σημαίνει παιχνίδι και φιλικότητα.

Η φιλοσοφία του «Χαμόγελου του Παιδιού» έρχεται να αλλάξει ριζικά αυτή την πρακτική, προσφέροντας ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι σε όλα αυτά τα παιδιά που στερούνται αγάπης, φροντίδας και προσοχής, με τη βοήθεια κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, οι οποίοι παρεμβαίνουν έπειτα από εισαγγελική εντολή, όταν κρίνεται πως το περιβάλλον στο οποίο ζουν είναι ακατάλληλο. 

 «Με την οικογένειά μας δεν έχουμε επαφή. Δεν υφίσταται αυτή η λέξη. Η οικογένειά μας είναι η ζωή μας. Και το «Χαμόγελο» για εμένα είναι η ζωή μου» δηλώνει η Ανδριάνα, αναδεικνύοντας, έτσι, τον καταλυτικό ρόλο που είχε η παρουσία του συλλόγου στην ανατροφή της, κάνοντάς την να νιώθει το «Χαμόγελο του Παιδιού» οικογένειά της,…ζωή της!  

 Ζώντας μέσα στα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Τα έντεκα σπίτια του οργανισμού είναι έντεκα μεγάλες αγκαλιές, που περικλύουν μέσα τους παιδιά διαφόρων ηλικιών, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και καταγωγής.

«Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, σε εξωσχολικές δραστηριότητες και έχουν μια κανονική ζωή, όπως όλα τα παιδιά που ζουν στα σπίτια τους. Τα παιδιά βρίσκουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να μπορούν να μεγαλώσουν, σημειώνει η κ. Εύα Συργκάνη,  υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου, τονίζοντας πως η καθημερινότητα των «χαμογελαστών» σπιτιών προσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών, με στόχο να τους προσφέρουν όλα τα εχέγγυα για να μεγαλώσουν, όσο τον δυνατόν πιο ήρεμα και να ενταχτούν στην ελληνική κοινωνία.

Τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» δεν υστερούν σε τίποτα από τους συνομηλίκους τους, που μένουν με τους βιολογικούς τους γονείς.  Φοιτούν, κανονικά,  σε σχολεία της περιοχής, παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών και πληροφορικής. Παίζουν, γιορτάζουν, πηγαίνουν διακοπές.

Είναι κομμάτι της κοινωνίας, μεγαλωμένο με αγάπη από ανθρώπους που επέλεξαν να τα αγαπούν!

Κανένα παιδί χαμένο

Amber Alert Hellas, Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» είναι τα «εργαλεία» του οργανισμού, στον αγώνα της αναζήτησης των εξαφανισμένων παιδιών, μένοντας, παράλληλα, ενεργοί παράγοντες και μέσω του μηχανισμού Missing Alert Hellas, στον εντοπισμό εξαφανισθέντων ενηλίκων, που διατρέχουν κίνδυνο ή αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές ή ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα στατιστικά που αναφέρονται στις εξαφανίσεις παιδιών στην Ελλάδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 είναι δραματικά, μετρώντας  54 εξαφανίσεις, από τις οποίες το  59% αφορούσαν φυγές εφήβων και το 28% ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων.

«Την εξαφάνιση των παιδιών που είναι ανήλικα μπορούμε να τη δηλώσουμε από το πρώτο λεπτό. Το ίδιο ισχύει για ηλικιωμένα άτομα και άτομα με νοητική στέρηση. Σε όλες τις εξαφανίσεις δεν ενεργοποιείται το Amber Aalert, αλλά υπάρχει πάντα άμεση κινητοποίηση […] και οι τηλεφωνικές γραμμές δουλεύουν συνεχώς» σημειώνει η κ. Συργκάνη, βάζοντας, έτσι, τέλος στο μύθο ότι η δήλωση εξαφάνισης σημειώνεται μετά το πέρας ενός 24ώρου.

Συμπαράσταση στα άρρωστα παιδιά

Από ιδρύσεώς του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» στεκόταν πλάι σε παιδιά – ασθενείς, με τη δημιουργική απασχόλησή τους στα νοσοκομεία να αποτελεί μια από τις εμβληματικότερες δράσεις του, ενώ η περίπτωση του 20χρονου Ηλία, που έπρεπε να μεταβεί από τη Θεσσαλονίκη στο Ανόβερο, υπήρξε ένας σταθμός και μια από τις γνωστότερες, πανελλαδικά, περιπτώσεις έμπρακτης αλληλεγγύης του συλλόγου.

Οι δράσεις του οργανισμού περιλαμβάνουν εκτός από παιδιατρικές, οφθαλμολογικές και ωτορινολαρρυγγολογικές εξετάσεις, κατ’ οίκον νοσηλεία σε παιδιά, που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν, αλλά και φιλοξενία οικογενειών με παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Στηρίζοντας τις φτωχές οικογένειες

«Τους λείπει το χαμόγελο, γιατί δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν καν γονείς» έγραφε στο ημερολόγιό του ο μικρός Ανδρέας, με αποτέλεσμα το «Χαμόγελο του Παιδιού» να έχει ως αρχή του την έμπρακτη στήριξη παιδιών και οικογενειών, που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα με την κ. Συργκάνη, οι οικογένειες που ενισχύονται προέρχονται από όλα τα μορφωτικά επίπεδα και η στήριξη δεν είναι μόνο υλική, μέσω προσφοράς τροφίμων, χαρτικών και ρούχων, αλλά και ιατρική, ψυχολογική και εργασιακή.

Σε Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, τα οποία είναι επανδρωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, παιδοκόμους, εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, τα παιδιά μετά το σχολείο μπορούν να μελετούν, να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν όλες τις δραστηριότητες και τις καθημερινές τους ανάγκες και στη συνέχεια να επιστρέψουν στις οικογένειά τους.

«Στόχος μας η οικογένεια να ορθοποδήσει και να καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της, χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη», είναι ένα από τα κεντρικά μότο του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο, βάσει των στατιστικών που δημοσίευσε, έχει γίνει πράξη, ενισχύοντας σχεδόν τρεις χιλιάδες οικογένειες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Βοήθησε κι εσύ, μπορείς!

Αναπόσπαστο κομμάτι του συλλόγου είναι οι εθελοντές του, οι οποίοι με την προσφορά συμβάλλουν καταλυτικά στην υλοποίηση του σημαντικού μέρους του έργου του συλλόγου, ανάλογα με την ειδικότητά και την εκπαίδευσή τους.

Η φροντίδα και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών στα νοσοκομεία, το δημιουργικό εργαστήρι, τα παζάρια, η γραμματειακή υποστήριξη, τα σπίτια, αλλά και η ομάδα έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που μπορεί κάποιος να προσφέρει τη βοήθειά του.

Αν ενωθούμε όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

Most Popular

Διαψέυδει η Αθήνα ότι εμπλέκεται σε συμβάν με νεκρό Τούρκο στα σύνορα στον Έβρο

Διαψεύδουν πλήρως ελληνικές πηγές δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας και αναφέρουν ότι ένας 43χρονος Τούρκος έχασε τη ζωή του...

Τροφική δηλητηρίαση: Ποια λάθη στην κουζίνα αυξάνουν τον κίνδυνο

Η ακραία ζέστη που σαρώνει τη χώρα μας δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, αλλά και τον κίνδυνο...

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ηλεκτρικό σύστημα, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα για το σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής,...

Έγκλημα στην Δάφνη: Εισαγγελική έρευνα για τους δύο αστυνομικούς που είχαν κληθεί να αντιμετωπίσουν το σοβαρό περιστατικό βίας

Στο στόχαστρο του Εισαγγελέα τίθενται οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι στις 11 Ιουλίου κλήθηκαν να επέμβουν, μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή...