28.7 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Θεσσαλονίκη: Ανοικτές προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις σε καινοτομία, νεοφυή επιχειρηματικότητα, έρευνα και δικτύωση

Θεσσαλονίκη: Ανοικτές προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις σε καινοτομία, νεοφυή επιχειρηματικότητα, έρευνα και δικτύωση

Για τις ανοικτές προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις σε καινοτομία, νεοφυή επιχειρηματικότητα, έρευνα και δικτύωση ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους το One Stop Liaison Office και η Αυτοτελής Διεύθυνση Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχουν πολλές δράσεις στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν οι φορείς και επιχειρήσεις του οικοσυστήματος καινοτομίας και να βρουν αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες και τους στόχους τους.

Συγκεκριμένα, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για έρευνα και καινοτομία από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) (https://hdb.gr/tameio-eggyodosias-kainotomias) αναφέρεται στο πρώτο Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, με τη συμμετοχή εννέα πιστωτικών ιδρυμάτων, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας νεοσύστατων και υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οιασδήποτε νομικής μορφής, οι οποίες παρουσιάζουν καινοτόμο χαρακτήρα με βάση ένα επιχειρηματικό σχέδιο (Business Plan).

Προβλέπεται επιστροφή έως 20% του δανείου εφόσον επιτευχθούν κριτήρια καινοτομίας και ESG (δηλαδή περιβαλλοντικά, κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) ενισχύοντας την καινοτόμο επιχειρηματικότητα εμπράκτως. Η λήψη της επιχορήγησης μειώνει αντίστοιχα το υπόλοιπο δάνειο προς αποπληρωμή.

Ο κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτηθεί τη λήψη τραπεζικού δανείου από 25.000€ έως 400.000€, για την κάλυψη των αναγκών του στη χρηματοδότηση επενδυτικού πλάνου και κεφαλαίου κίνησης, καλύπτοντας σχετικές λειτουργικές δαπάνες που σχετίζονται με την έρευνα και καινοτομία. Η διάρκεια του δανείου φτάνει έως και τα 10 έτη, συνδυάζοντας περίοδο χάριτος από 1 έως και 3 έτη.

Από την άλλη πλευρά, η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ, με συνολικό προϋπολογισμό 34 εκατ. €, «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου «Elevate Greece» για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 (Β Kύκλος)» (www.antagonistikotita.gr/epanek/prokirixeis.asp?id=88&cs=)  στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας των νεοφυών/καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece».

Η Δράση θα υποστηρίξει τις εν λόγω επιχειρήσεις (στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί) με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κεφάλαιο κίνησης), ώστε αυτές να παραμείνουν βιώσιμες και να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης έως 80% των εξόδων της επιχείρησης για το έτος αναφοράς (2020 ή 2021), με το ποσό επιχορήγησης να κυμαίνεται από 5.000€ έως 100.000€. Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής είναι η 22η.06.2022 και η ημερομηνία λήξης η 31η.10.2022.

Εξάλλου, το Eurostars SEP 2022 (https://www.eurekanetwork.org/open-calls/eurostars-funding-programme-2022-call-2?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=open_calls_for_projects_get_your_innovation_funded&utm_term=2022-05-26) είναι ένα χρηματοδοτικό μέσο που υποστηρίζει καινοτόμες ΜΜΕ και εταίρους έργων (μεγάλες εταιρείες, πανεπιστήμια, ερευνητικούς οργανισμούς και άλλους τύπους οργανισμών), χρηματοδοτώντας διεθνή συνεργατικά έργα Ε&Α και καινοτομίας, με εστίαση στις αστικές εφαρμογές. 

Οι αιτήσεις πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια επιλεξιμότητας: Η κοινοπραξία του έργου θα πρέπει να διευθύνεται από μια καινοτόμο μικρομεσαία επιχείρηση από χώρα του Eurostars, να αποτελείται από δύο τουλάχιστον οντότητες ανεξάρτητες μεταξύ τους, από τουλάχιστον δύο συμμετέχουσες χώρες, με τουλάχιστον έναν οργανισμό να προέρχεται από μια συνδεδεμένη χώρα της ΕΕ ή του Horizon Europe.

Επιπλέον ο προϋπολογισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις συμμετέχουσες χώρες (εκτός οποιασδήποτε υπεργολαβίας) να ανέρχεται στο 50% ή περισσότερο του συνολικού κόστους του έργου, ενώ κανένας συμμετέχων ή χώρα δεν είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 70% του προϋπολογισμού του έργου. Η ημερομηνία έναρξης είναι η 12η.07.2022 και λήξηςς η 15η.09.2022.

Επιπλέον, συνεχίζεται έως τις 05.10.2022 η υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση EIC Scale-Up 100 https://eic.ec.europa.eu/news/european-innovation-council-launches-scale-100-call-2022-05-16_en) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας EIC, η οποία απευθύνεται σε οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων, για να διευκολύνει τις εταιρείες με δυνατότητες υψηλής ανάπτυξης στην πορεία τους να γίνουν Ευρωπαίοι deep tech πρωταθλητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πυρκαγιά στα Οινόφυτα – Δεν απειλούνται σπίτια

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε περιοχή σε χαμηλή βλάστηση στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά...

Φρικτό άκουσμα

Απελπισία! Φρικτό άκουσμα, πλήρες καταστροφής και παντός είδους κακών! Το όνομα σου εκφράζει άρνηση των πάντων, άρνηση της ελπίδας, άρνηση του ουρανού,...

Κριθαρίδης: «Εδώ και μία εβδομάδα 40 Σύροι πρόσφυγες παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε μια νησίδα στον Έβρο»

«Εδώ και μία εβδομάδα 40 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά, παραμένουν εγκαταλειμμένοι σε μια νησίδα στον Έβρο χωρίς πρόσβαση...

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Χρυσό μετάλλιο ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου στο σκιφ ελαφρών βαρών

Ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τελικό σκιφ ελαφρών βαρών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας...