22.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΘέλετε να υιοθετήσετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο; Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Θέλετε να υιοθετήσετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο; Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι σκύλοι είναι εξαιρετικοί σύντροφοι. Είναι πιστοί, έξυπνοι, τρυφεροί και αγαπούν άνευ όρων. Ρωτήστε οποιονδήποτε κηδεμόνα ενός σκύλου και θα σας πει τι σημαίνει το ζώο του γι’ αυτόν. Θα σας απαντούσε χωρίς δισταγμό ότι είναι ο καλύτερός του φίλος. Και είναι αλήθεια ότι για πολλούς, η σχέση με τον σκύλο τους είναι πιο ουσιαστική ακόμη και από πολλές ανθρώπινες σχέσεις.

Για όποιον θέλει να βάλει στη ζωή του έναν σκύλο, το να απευθυνθεί σε ένα καταφύγιο είναι η καλύτερη λύση. Εκεί τον περιμένουν υπέροχα πλάσματα που έχουν ανάγκη από μια μόνιμη αγκαλιά ώστε να φύγουν από το κλουβί που ζουν- και μπορεί να ζήσουν και όλη τους τη ζωή.

Δυστυχώς οι περισσότεροι προτιμούν έναν μικρό σε ηλικία σκύλο, με αποτέλεσμα τα πιο μεγάλα σε ηλικία ζώα να παραμένουν εκεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μεγαλόσωμους σκύλους που υιοθετούνται δυσκολότερα. Στην Ελλάδα που ο νόμος ορίζει την επανατοποθέτηση σκύλου στο φυσικό του περιβάλλον μετά από μια στείρωση ή περίθαλψη, τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό γιατί οι μεγαλόσωμοι σκύλοι από τη μία είναι πιο δύσκολο να ζήσουν έξω και από την άλλη ο κόσμος συχνά νιώθει φόβο για αυτούς λόγω μεγέθους. Και μπορεί ο φόβος αυτός να είναι παράλογος, όμως υπάρχει. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά συχνά είναι πολύ φιλικά και πολύ τρυφερά. Είναι τα σκυλιά της πιο γλυκιάς αγκαλιάς. Αλλά το μέγεθος φοβίζει.

Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι υιοθετούν έναν μεγαλόσωμο σκύλο και στη συνέχεια το μετανιώνουν για διάφορους λόγους. Και το ζώο επιστρέφει στη φιλοζωική και στο καταφύγιο. Ένα μεγαλόσωμο ζώο έχει διαφορετικές ανάγκες από ένα μικρόσωμο και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε από πριν.

Για αυτό όσο και αν θέλετε να πάρετε έναν σκύλο μεγάλου μεγέθους, θα πρέπει να το σκεφτείτε καλά. Να είστε καλά ενημερωμένοι ώστε να μην το μετανιώσετε ψάχνοντας κάπου να τον δώσετε ή γυρνώντας τον πίσω στους εθελοντές. Οι εθελοντές βέβαια σχεδόν πάντα πριν γίνει μια υιοθεσία ενημερώνουν τον μελλοντικό κηδεμόνα για τις ανάγκες του ζώου που θέλει να υιοθετήσει. Όμως συχνά δεν τους ακούμε.

Τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να είναι απίστευτα σκυλιά, έχουν όμως ιδιαίτερες ανάγκες. Και η φροντίδα τους αποτελεί μεγαλύτερη ευθύνη. Για αυτό δείτε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν θελήσετε να υιοθετήσετε έναν μεγάλο σκύλο:

Χρειάζεται άνεση

Τον περισσότερο χρόνο ο σκύλος σας θα τον περάσει μέσα στο σπίτι, εκτός αν έχετε κάποια αυλή ή κήπο. Αν όμως θα μένει μέσα στο σπίτι, να ξέρετε ότι χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο από έναν μικρότερο σε μέγεθος σκύλο για να αισθάνεται άνετα. Καλό είναι, για παράδειγμα, να μην τον έχετε σε μια γκαρσονιέρα.

Ένας τέτοιος σκύλος χρειάζεται το δικό του άνετο χώρο για να κινείται και να χαλαρώνει. Οι μικροί σκύλοι- φυσικά λόγο μεγέθους- μπορεί να βρίσκουν άνετα ακόμη και τα μικρότερα διαμερίσματα. Χώνονται σε μια γωνίτσα και όλα είναι καλά. Ένας μεγάλος όμως σκύλος δεν μπορεί να μπει σε μια γωνίτσα και να είναι όλα καλά.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε ικανοποιητικό χώρο για τον σκύλο σας ώστε να κινείται, να παίζει, να τεντώνεται και να χαλαρώνει. Ξέρουμε ότι για κάποιους είναι δελεαστικό να υιοθετήσουν έναν μεγάλο σκύλο, ωστόσο πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην άνεσή του.

Από την άλλη η άνεση δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο που τους παρέχετε. Οι μεγάλοι σκύλοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και είναι σημαντικό σε ό,τι αγοράζετε γι’ αυτούς να λαμβάνετε υπόψη το μέγεθός τους. Για παράδειγμα, η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι απαραίτητη. Πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος και να είναι μαλακό και άνετο. Ομοίως και με όλα τα άλλα. Αγοράστε παιχνίδια, λουριά, κλουβιά και άλλα αξεσουάρ κατάλληλα για το μέγεθος του σκύλου σας.

Χρειάζεται περισσότερο φαγητό

Το μεγάλο τους μέγεθος σημαίνει φυσικά ότι χρειάζονται να τρώνε περισσότερο. Τα μεγάλα σκυλιά έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα και απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να ζήσουν και να είναι υγιή από τα μικρότερα σκυλιά. Αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κτηνιατρικά έξοδα. Αν μιλήσετε με εθελοντές των φιλοζωικών θα σας πουν ότι πολλοί αυτό δεν το σκέφτονται πιστεύοντας ότι θα τα καταφέρουν. Και στη συνέχεια αυτό τους είναι πρόβλημα.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε άφθονο φαγητό για να κρατάτε τον σκύλο σας χορτάτο. Πάρτε μεγαλύτερες σακούλες με τροφή, που θα σας έρθουν και πιο οικονομικά, ή μαγειρέψτε του πράγματα που μπορεί να φάει. Σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Χρειάζεται να αρχίσει η εκπαίδευσή του αμέσως

Η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ορισμένα υιοθετημένα σκυλιά πιθανόν να έχουν εκπαιδευτεί στο παρελθόν, όμως η διαβίωση σε ένα καταφύγιο σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να εκπαιδευτούν εκ νέου όταν έρθουν σε ένα σπίτι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα μεγάλα σκυλιά, τα οποία είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα. Ξεκινήστε την εκπαίδευση αμέσως, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να προσανατολιστεί γρήγορα. Η εκπαίδευση δεν είναι απλώς ένας τρόπος για να κάνετε τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται καλά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τον βοηθάτε να περιηγηθεί στον κόσμο και να ζήσει καλά μέσα σε αυτόν.

Η εκπαίδευση ενός μεγαλόσωμου σκύλου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευημερίας του. Διδάσκοντάς τον, για παράδειγμα, πώς να κινείται μέσα στο σπίτι, τον προφυλάσσετε από το να τραυματιστεί, κάτι που είναι σύνηθες στους μεγαλόσωμους σκύλους.

Χρειάζεται αρκετή άσκηση

Πολλές φυλές μεγαλόσωμων σκύλων, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ και οι Μεγάλοι Δανοί, αγαπούν την ύπαιθρο. Τα μεγάλα σκυλιά χρειάζονται αρκετή άσκηση για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Έχουν επίσης περισσότερη μυϊκή μάζα και μεγαλύτερη οστική πυκνότητα. Για να διατηρήσει τη σωματική του διάπλαση και να παραμείνει σε φόρμα, ο σκύλος σας πρέπει να ασκείται.

Η άσκηση μειώνει την υπερβολική ενέργεια και βελτιώνει την ψυχική ευεξία. Τέλος τα μεγάλα σκυλιά είναι επιρρεπή σε προβλήματα υγείας όπως αρθρίτιδα, σύνδρομο Wobbler και καρδιακές παθήσεις. Η τακτική άσκηση και οι διάφορες δραστηριότητες μπορούν να κάνουν τον σκύλο σας πιο υγιή και λιγότερο ευαίσθητο σε αυτές τις καταστάσεις.

Μεγάλα σκυλιά σημαίνει και πολλή αγάπη

Χωρίς αμφιβολία, ένας μεγαλόσωμος σκύλος σημαίνει περισσότερη δουλειά, περισσότερες ανάγκες και μεγαλύτερη φροντίδα.

Αλλά το να έχεις έναν τέτοιο σκύλο, ειδικά έναν υιοθετημένο, είναι υπέροχο πράγμα. Τα μεγαλόσωμα σκυλιά, παρόλο το μέγεθός τους, που πιθανόν κάποιους να τους φοβίζει, είναι υπέροχα πλάσματα, πολύ πιο ήρεμα και συναισθηματικά. Δένονται πολύ με τους κηδεμόνες τους και τους δίνουν τις μεγαλύτερες και πιο ζεστές αγκαλιές. Σκεφτείτε το έτσι: Τα μικρά σκυλιά είναι οι ζωηροί έφηβοι, ενώ τα μεγάλα σκυλιά είναι τα υπεύθυνα μεγαλύτερα αδέρφια. Ναι, η υιοθεσία ενός μεγάλου σκύλου μπορεί να είναι μια πρόκληση, όμως θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο.

ΠΗΓΗtopetmou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ