18.4 C
Thessaloniki
Σάββατο, 15 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΜΑΓΕΙΡΙΚΉΤα πιο θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας –και πώς να τα κάνετε...

Τα πιο θρεπτικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας –και πώς να τα κάνετε ακόμη πιο υγιεινά

Ως βασικός εκφραστής της μεσογειακής διατροφής, η ελληνική κουζίνα έχει πολλά νόστιμα και ωφέλιμα πιάτα να επιδείξει, αγαπητά και εκτός συνόρων, με τα λαχανικά, τα όσπρια, το ελαιόλαδο και την ολική άλεση να πρωταγωνιστούν. Διαλέγουμε 5 από αυτά και τα απογειώνουμε με υγιεινές και παιχνιδιάρικες προσθήκες.

Φασολάδα
Η «εθνική» σούπα της Ελλάδας είναι γεμάτη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά από τα όσπρια και τα λαχανικά, παρέχοντάς μας σημαντικά καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Ταυτόχρονα, χάρη στις φυτικές της ίνες είναι ευεργετική για την ισορροπία του εντέρου, που όπως ξέρουμε είναι άκρως σημαντικό για ένα ισχυρό ανοσοποιητικόΔοκιμάστε τη με έξτρα λαχανικά και κουρκουμά: Προσθέστε γλυκοπατάτα ή κολοκύθα για πιο γλυκιά γεύση και επιπλέον βιταμίνη Α, αλλά και κουρκουμά που παρέχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ταιριάζει τέλεια με το ελαιόλαδο και το λεμόνι. Αν θέλετε έξτρα πρωτεΐνη, προσθέστε λίγο κινόα ή σπόρους κάνναβης στο τέλος.

Χορτόπιτα
Αντί για την παραδοσιακή σπανακόπιτα με τυρί –που επίσης λατρεύουμε και έχει εξαιρετικά οφέλη-, η χορτόπιτα με άγρια χόρτα (π.χ. σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια) και ελαιόλαδο είναι μια ακόμη εξαιρετική επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε ζύμη με βρόμη αλεσμένη και αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό αλεύρι και προσθέστε λιναρόσπορο ή chia στο μείγμα για περισσότερες φυτικές ίνες και ωμέγα-3. Για πιο κρεμώδη υφή χωρίς τυρί, προσθέστε πολτοποιημένο τόφου ή λίγη διατροφική μαγιά για έξτρα γεύση.

Μπριάμ
Ένα χορτοφαγικό πιάτο με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πατάτες, πιπεριές και ντομάτα, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και βότανα, είναι ό,τι καλύτερο για να «ταΐσουμε» το έντερό μας με φυτικές ίνες, πλούσιο σε φυτοχημικά συστατικά και καλά λιπαρά. Αν και έχει ήδη ποικιλία φυτικών τροφών, που είναι πάντα το ζητούμενο σε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να το εμπλουτίσετε και με όσπρια. Προσθέστε βρασμένα ρεβίθια στο μπριάμ για περισσότερη πρωτεΐνη και αίσθημα κορεσμού και αντί για σκέτο ελαιόλαδο, δοκιμάστε μια σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο, που προσθέτει έξτρα ασβέστιο και γεύση. Μπορείτε, επίσης, να το ψήσετε με κύμινο και πάπρικα για ανατολίτικο άρωμα.

Ρεβιθάδα
Τα ρεβίθια είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, σιδήρου και φυτικών ινών. Μαγειρεύονται αργά με κρεμμύδι, δάφνη και ελαιόλαδο, αποτελώντας ένα θρεπτικό και εύπεπτο γεύμα, με τη ρεβιθάδα της Σίφνου να είναι ένα από τα παραδοσιακά μας πιάτα με φήμη και εκτός συνόρων. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μέρος του νερού με γάλα καρύδας για πιο κρεμώδη υφή και ελαφρώς εξωτική γεύση. Προσθέστε λεμονόχορτο (ή ξύσμα λάιμ) για πιο δροσερό άρωμα και συνοδεύστε με κινόα αντί για ψωμί.

Ντάκος
Ο συνδυασμός που δεν χάνει και θυμίζει αιώνιο ελληνικό καλοκαίρι: Παξιμάδι κριθαρένιο, ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές σε ένα «πάρτι» φυτικών ινών, υγιεινών λιπαρών και αντιοξειδωτικών. Για να τον αναβαθμίσετε και να του δώσετε μια διαφορετική, ακόμη πιο υγιεινή χροιά, δοκιμάστε αντί για παραδοσιακή φέτα μια κρέμα από μουλιασμένα κάσιους, διατροφική μαγιά και λεμόνι, και προσθέστε ψητά ρεβίθια και κύμινο για έξτρα πρωτεΐνη και τραγανότητα. Κι αν θέλετε περισσότερα καλά λιπαρά στο πιάτο σας, λίγο αβοκάντο είναι ό,τι πρέπει, είτε λιωμένο στη βάση, είτε σε φέτες.  

clickatlife.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ