28.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συμμετοχή ΑΠΘ στην υλοποίηση του προγράμματος «MSCA4Ukraine»

Συμμετοχή ΑΠΘ στην υλοποίηση του προγράμματος «MSCA4Ukraine»

Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στην υλοποίηση του συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ προγράμματος υποτροφιών MSCA4Ukraine, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκτακτη στήριξη εκτοπισθέντων ερευνητών/ ακαδημαϊκών από την Ουκρανία.

Το ΑΠΘ θα εμπλακεί στην υλοποίηση του MSCA4Ukraine ως ένας από τους 10 εταίρους του ευρωπαϊκού Προγράμματος «Inspireurope: Supporting Researchers at Risk» και ως προεδρεύον Πανεπιστήμιο του δικτύου SAR Greece.

Το δίκτυο έχει ήδη υλοποιήσει πολλές δράσεις για την υποστήριξη ερευνητών σε κίνδυνο και έχει αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία. Συγκεκριμένα, το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON-MSCA) πρόγραμμα Inspireurope:Supporting Researchers at Risk (2019-2022) στα σχεδόν τρία χρόνια της υλοποίησής του εργάστηκε για τη διαμόρφωση μίας ισχυρής ευρωπαϊκής συμμαχίας απέναντι στις διώξεις  που μπορεί να υφίστανται πρόσφυγες/διωκόμενοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί, για τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών ένταξής τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη και για την ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας. Παράλληλα το ΑΠΘ συνεχίσει να εργάζεται για την υποστήριξη ακαδημαϊκών σε κίνδυνο ως Προεδρεύον Πανεπιστήμιο του SAR Greece, αλλά και ως εταίρος στο νέο πρόγραμμα Inspireurope 2.0, που αποτελεί συνέχεια του Inspireurope.

Το νέο πρόγραμμα  θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (HORIZON-MSCA) για την τριετία 2022-25, με βασικούς στόχους την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την περαιτέρω διεύρυνση των δικτύων υποστήριξης ακαδημαϊκών σε κίνδυνο, καθώς και τη δημιουργία εθνικών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων και άλλων φορέων, για τη διευκόλυνση της ένταξης απειλούμενων/εκτοπισμένων ακαδημαϊκών σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το ΑΠΘ ήδη σχεδιάζει συγκεκριμένες δράσεις για να συνδράμει τα ελληνικά Πανεπιστήμια και τους ενδιαφερόμενους Ουκρανούς ερευνητές για την αξιοποίηση του MSCA4Ukraine αμέσως μόλις ξεκινήσει η υλοποίησή του.

 Το ΑΠΘ, έχοντας τον κύριο συντονιστικό ρόλο στην κεντρική, ανατολική και νότια Ευρώπη, υλοποίησε, επιπλέον, μία σειρά από δράσεις πληροφόρησης και κατάρτισης για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, με πιο πρόσφατη την μεγάλη εκδήλωση Inspireurope Regional Outreach Workshop SE Europe, τον Μάρτιο του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε, επίσης, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και του διεθνούς δικτύου Scholars at Risk (SAR) το οποίο συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία εθνικού τμήματος του SAR στην Ελλάδα. H επίσημη Ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος Scholars at Risk με ιδρυτικά μέλη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Το δίκτυο διευρύνεται γοργά, καθώς μέσα σε λίγους μήνες από την επίσημη ίδρυσή του έγιναν μέλη το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γερμανία: Μισοάδεια ταξιδεύουν τα φορτηγά πλοία στον Ρήνο λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών – Ζέστη και ξηρασία

Τα ρηχά νερά δημιουργούν προβλήματα για τη ναυσιπλοΐα σε όλο το μήκος του ποταμού στην Γερμανία. Η πτώση της...

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει πάνω από τις μισές μεταδοτικές ασθένειες στη Γη

Οι διάφοροι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουν χειροτερεύσει πάνω από τις μισές (ποσοστό 58%) των ανθρώπινων μεταδιδόμενων ασθενειών, εκτιμά...

Η Αντζέλικα Ρος θα είναι η πρώτη τρανς πρωταγωνίστρια στο «Chicago»

Η Αμερικανίδα ηθοποιός και τρανς ακτιβίστρια, Αντζέλικα Ρος (Angelica Ross), θα κάνει το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ για το μιούζικαλ «Chicago»...

Ο Πούτιν συζήτησε με τον Πασινιάν την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα, συζήτησαν...