Συστατικά
2,5 κιλά ώριμες ντομάτες
1 μικρό κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
50 γρ. μηλόξιδο
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. μελάσα
2 κ.σ. μέλι
¼ κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
½ κ.γ. Worcestershire sauce
πιπέρι
πατάτες τηγανητές, για το σερβίρισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε τις ντομάτες σε ακαθόριστα κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να βγουν οι χυμοί της ντομάτας.
Χτυπάμε στο ραβδομπλέντερ τις ντομάτες να πολτοποιηθούν.
Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από μία καθαρή κατσαρόλα και περνάμε το μείγμα.
Πιέζουμε να περάσει όλος ο χυμός από τις ντομάτες και να μείνουν μόνο τα σπόρια και οι φλούδες της ντομάτας στο σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και βάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.
Σιγοβράζουμε για 4 ώρες.
Περνάμε το μείγμα από ραβδομπλέντερ και από σουρωτήρι να γίνει πιο απαλή η υφή της κέτσαπ.
Δοκιμάζουμε την κέτσαπ και διορθώνουμε τα καρυκεύματα αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Αποθηκεύουμε σε βαζάκι στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
(akispetretzikis.com)