33 C
Thessaloniki
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε Αναμονή…ανθρωπιάς & αλληλεγγύης: Μία δράση στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ανθρώπων

Σε Αναμονή…ανθρωπιάς & αλληλεγγύης: Μία δράση στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά ανθρώπων

Η δράση «Σε Αναμονή» μας συστήθηκε, ευρέως, μέσα από την εκπομπή της Βίκυς Χατζηβασιλείου «Πάμε Πακέτο». Τον επόμενο μήνα, αισίως, κλείνει 6 χρόνια σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο «ηθικός αυτουργός» της, Δημήτρης Πανέλης, κατάφερε να «ταξιδέψει» το μήνυμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας «με μοναδικά μέσα ένα βιντεάκι και το διαδίκτυο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Καταλυτική, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει η αρωγή του κόσμου.

Μας μιλάει για αυτήν τη σπουδαία πρωτοβουλία στο thesspress.gr

Δημήτρη, πώς μπορούν μια επιχείρηση και, κατ’ επέκταση, ο κόσμος να συνεισφέρουν μέσα από την «Αναμονή»;

Για να συμμετέχει μια επιχείρηση, υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε. Το πρώτο βήμα είναι να έρθει σε επικοινωνία ο ενδιαφερόμενος μαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να τον κατατοπίσουμε σε ό, τι χρειαστεί.

Στη συνέχεια, η επίσημη αφίσας μας τοποθετείται σε ένα εμφανές σημείο ή στο εσωτερικό του μαγαζιού, μαζί με ένα πινακάκι -επίσης σε εμφανές σημείο, συνήθως δίπλα στο ταμείο- όπου καταγράφονται τα προϊόντα ή τα ποσά που μπαίνουν «Σε Αναμονή». Το πιο βασικό είναι το διπλότυπο απλό μπλοκάκι αποδείξεων που πρέπει να προμηθεύονται οι επιχειρήσεις, το οποίο αποτελεί, στην ουσία, το αρχείο της «Αναμονής». Εκεί καταγράφονται όλες οι δωρεές των πελατών για λόγους διαφάνειας, αλλά και για να έχουμε κι εμείς μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι ένα αξιοκρατικό στοιχείο. Η επιχείρηση κόβει το πρώτο φύλλο -με αναγραφόμενο το ποσό της δωρεάς και την ημερομηνία- και το δίνει στον πελάτη, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν μπήκε απλώς σε μία ταμειακή μηχανή.

Συμμετέχουμε στην αλληλεγγύη με έναν άμεσο και απλό τρόπο!

Επίσημη αφίσα της δράσης «Σε Αναμονή»

Πώς είναι εφικτό να συντονιστεί αυτή η δράση πανελλαδικά; Υπάρχει κάποιο δίκτυο εθελοντών-συνεργατών;

Υπάρχει ένα δίκτυο εθελοντών ανά την Ελλάδα, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Πρόκειται για άτομα που αποφασίζουν στον ελεύθερό τους χρόνο να ασχοληθούν, ο καθένας με τον τρόπο του. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις επιχειρήσεις, τηλεφωνικά κι απομακρυσμένα. Ιδανικά, εάν υπάρχει κάποιος εθελοντής, πηγαίνει από κοντά και συζητάει με τους επιχειρηματίες οτιδήποτε προκύπτει.

Υπάρχει κάποιος τρόπος, ώστε ο καταστηματάρχης να διασφαλίσει ότι αυτός που θα αναζητήσει ένα προϊόν-μία υπηρεσία βρίσκεται σε πραγματική ανάγκη;

Είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων -εάν δεν γνωρίζουν κάποιον πιο προσωπικά ή δεν είναι εμφανές ότι βρίσκεται σε ανάγκη- να ζητήσουν κάρτα ανεργίας, εφόσον το επιθυμούν. Μπορούν, έστω κι έτσι, να διαπιστώσουν ότι ανήκει σε μία ευάλωτη κοινωνικά ομάδα, όπως είναι οι άνεργοι.

Για όλα αυτά να φανταστώ ότι δεν υπήρξε κάποια κίνηση χορηγίας…

Καμία! Το μόνο που υπήρξε ήταν μία διάκρισή μου σε διαγωνισμό, η οποία, όμως, δεν είχε κάποια σχέση με τη δράση. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για κάποια επιχορήγηση προς τον οργανισμό. Στην ουσία, διακρίθηκα σε έναν διαγωνισμό του ιδρύματος Vodafone, το 2019, στο «World of Deference». Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, που τρέχει κάθε χρόνο στην Ελλάδα, για 10 νέους που θέλουν να εργαστούν, για 6 μήνες, στον οργανισμό της επιλογής τους. Καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και η μισθοδοσία από το ίδρυμα Vodafone, εφόσον επιλεχθεί ο υποψήφιος. Εργάστηκα, δεν αποτέλεσε κάποιου είδους επιχορήγηση.

Δημήτρης Πανέλης, ο εμπνευστής της δράσης «Σε Αναμονή»

Επιδιώκεις να επεκταθεί, μελλοντικά, το εγχείρημα αυτό και στο εξωτερικό;

Έχει επεκταθεί ήδη στην Κύπρο, που, παρόλο που τη θεωρώ κομμάτι της Ελλάδας, θεωρείται καλώς ή κακώς ένα διαφορετικό κράτος αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μία ανάπτυξη εκεί, σε περίπου 40 επιχειρήσεις. Ανά διαστήματα, έχουμε μιλήσει και με Έλληνες του εξωτερικού. Έχει δημιουργηθεί μία ομάδα στον Καναδά, από Έλληνες ομογενείς, υπάρχει, όμως, μία ιδιαίτερη γραφειοκρατία. Σε τέτοιες χώρες δεν υφίσταται η «άτυπη ομάδα», που διαθέτουμε εδώ στην Ελλάδα. Πρέπει να ιδρύσεις οργανισμό, έναν επίσημο φορέα, που έχει κόστη κι έξοδα. Έχουν γίνει προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει κάποια χρηματοδότηση για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα που χρειάζονται∙ όπως, για παράδειγμα, μία έδρα, να πληρώνεις κάποιους ανθρώπους να εργάζονται για αυτόν.

Υπάρχει διαθέσιμος κι ο ηλεκτρονικός χάρτης συγκέντρωσης καταστημάτων «Σε Αναμονή Go»…

Η εφαρμογή «Σε Αναμονή Go» υπάρχει διαθέσιμη, ωστόσο δεν μας καλύπτει. Πρόκειται για μία απλή πλοήγηση, κάποιες καρφίτσες στον χάρτη για το που υπάρχουν ορισμένα μαγαζιά «Σε Αναμονή». Μία κομβική ανάγκη του οργανισμού είναι να μπορέσει όλο αυτό να αναπτυχθεί σε μία πλατφόρμα. Να μπορεί να λειτουργεί σε πραγματικό, όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα προϊόντα «Σε Αναμονή», να γίνονται ηλεκτρονικά οι δωρεές, ώστε να είναι πιο μετρήσιμο και ελέγξιμο. Μία πλατφόρμα, όπου θα ψηφιοποιηθεί κάθε πληροφορία και ο καθένας θα μπορεί να έχει μία ευρύτερη εικόνα. Είναι ένα έργο το οποίο κοστίζει αρκετά. Με μία έρευνα που έχουμε κάνει, θέλει το λιγότερο 20.000 ευρώ να αναπτυχθεί κάτι τέτοιο. Είναι τροχοπέδη της όλης προσπάθειας το ότι δεν έχουμε καταφέρει, με κάποιον τρόπο, να προσεγγίσουμε κάποιον χορηγό ή να βρούμε κάποια εταιρεία που θα μπορεί να μας το παρέχει…

Από τις ιστορίες «Αναμονής», μοιράσου μαζί μας κάποια που σε στιγμάτισε.

Είναι πολλές…

Υπάρχει μία ιστορία μιας γυναίκας που δεν είχε πόρους να ζήσει∙ είχε βρεθεί, από τη μία στιγμή στην άλλη, άνεργη. Ήταν συγκινητικό, γιατί επικοινώνησε μαζί μου όχι για να βοηθηθεί, αλλά για μάθει πώς μπορεί να γνωστοποιήσει στην περιοχή της τη δράση για άλλους που βρίσκονταν σε ανάγκη. Ζει στην επαρχία κι η δράση εκεί ήταν άγνωστη. Μία επιχείρηση, μάλιστα, υλοποίησε την «Αναμονή» με δική της πρωτοβουλία και προσπάθεια. Μετά από καιρό και μέσα από συζήτηση μου εξήγησε ότι αντιμετώπιζε η ίδια οικονομικές δυσκολίες. Και δυστυχώς συνεχίζει… Κάναμε κάποιες ενέργειες για να καταφέρει να πάρει έστω ένα ελάχιστο επίδομα, πέρα από το κομμάτι της «Αναμονής».

Πότε συνειδητοποίησες τη δύναμη της ιδέας που οραματίστηκες και πραγματοποίησες;

Όλο αυτό ξεκίνησε από ένα βιντεάκι, το οποίο ανέβασα στο Youtube και μετά στην επίσημη σελίδα στο Facebook. Όταν είδα ότι κοινοποιήθηκε και ξεπέρασε τις 700χιλ. προβολές σε δύο μόνο μέρες -με τεράστια τηλεφωνική αλληλεπίδραση- εκεί συνειδητοποίησα πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος να βρει κάτι άμεσο, έτσι ώστε να μπει στη διαδικασία να βοηθήσει, να ενδιαφερθεί και να σκεφτεί κάποια πράγματα διαφορετικά. Εκεί αντιλήφθηκα ότι η ιδέα μπορεί να γίνει κάτι σπουδαίο και να αγγίξει τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Ακόμη και σήμερα, 6 χρόνια μετά, κάποιος που δεν γνωρίζει και το μαθαίνει για πρώτη φορά, αντιδράει όπως τότε.

Τέλος, μίλησέ μας για ‘σένα. Ποιος είναι ο Δημήτρης Πανέλης, που κρύβεται πίσω από την «Αναμονή»;

Οι πρώτες σπουδές μου είναι στην επικοινωνία και στα δίκτυα. Παράλληλα, ασχολήθηκα με το θέατρο -τέλειωσα τη δραματική σχολή- τη σκηνοθεσία και τη σεναριογραφία. Βιοποριστικά έχω κάνει πάρα πολλές δουλειές. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε έναν όμιλο τηλεπικοινωνιών. Έχω ανεβάσει και δικές μου θεατρικές παραγωγές, έχω κάνει κάποιες ταινίες μικρού μήκους, διαθέτω συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες. Βίος παράλληλος τα καλλιτεχνικά.

Στην επίσημη σελίδα στο Facebook θα βρείτε διαθέσιμα το ντοκιμαντέρ «Ιστορίες σε Αναμονή» (το οποίο απέσπασε δύο βραβεία σε δύο Φεστιβάλ Κινηματογράφου∙ στο Docfest-Χαλκίδα και στο Bridges-Ναύπλιο) και την ταινία Life οn Hold (=Zωή σε Aναμονή), με τη Νέλλη Γκίνη και τον Λεωνίδα Μπαλάφα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες σε Facebook: Σε Αναμονή και Instagram: se_anamoni

Μπορείτε ΕΔΩ να δείτε και να κατεβάσετε την τελευταία λίστα με τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σε Αναμονή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σήμερα γιορτάζει το… μπικίνι

Ήταν 5 Ιουλίου του 1946 όταν ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ, παρουσίασε το πρώτο σύγχρονο μπικίνι στην ιστορία.

Νέος «Τειρεσίας»: Έρχεται για να «φακελώνει» τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο

Σε φάση σχεδιασμού από τις αρμόδιες υπήρεσιες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ο νέος «Τειρεσίας». Στόχος είναι να καταγράφει...

Μόνο σύσταση για τη χρήση μάσκας – Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές

«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας...

“Επώνυμο” σφυρί 10 ακινήτων στην περιοχή των Σφαγείων της Θεσσαλονίκης

Στη δίνη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν βρεθεί μια σειρά από ακίνητα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης Ανήκουν στον πρόεδρο...