27.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Ρίγανη.... το άρωμα του καλοκαιριού

Ρίγανη…. το άρωμα του καλοκαιριού

Στην αρχαιότητα η ρίγανη ήταν συνώνυμη της ευτυχίας και της αγάπης. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρανε τότε στους νεόνυμφους λίγη ρίγανη για να είναι πάντα αγαπημένοι. Επίσης, οι φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίγανης είναι γνωστές από την αρχαιότητα και έχουν επιβεβαιωθεί και σήμερα.

Η ρίγανη είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας Lamiaceae και προέρχεται από τη Μεσόγειο. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικές ποικιλίες που ανήκουν στο γένος Origanum. Για την ιστορία, ο όρος ρίγανη προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά Oregano που μεταφράζεται ως «που του αρέσει το βουνό». Επομένως, μεγαλώνει σε φυσικό και άγριο περιβάλλον, εφόσον το έδαφος του είναι ασβεστολιθικό, σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα αλλά που τα «βλέπει» ο ήλιος. Όσον αφορά τη μαντζουράνα, είναι απλώς η καλλιεργούμενη ποικιλία ρίγανης. Διακρίνεται εύκολα από τη λιγότερη δυνατή μυρωδιά της και τα πολύ πιο ανοιχτά λουλούδια, πιο λευκά ή και ροζ.

Η εποχή της ρίγανης ξεκινάει από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο. Αλλά φυσικά τα αποξηραμένα φύλλα μπορούν να καταναλωθούν όλο το χρόνο.

Σε πολλά βότανα και μπαχαρικά δεν αρέσουν να τα μαγειρεύουμε. Αυτό δεν ισχύ όμως για την ρίγανη, η οποία τότε ελευθερώνει τα αρώματα της. Μην περιμένετε λοιπόν την τελευταία στιγμή να την προσθέσετε στο φαγητό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πασπαλίστε την στις σάλτσες, στις σούπες ή στα κοκκινιστά. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε στα γεμιστά, στα ψητά αλλά αφού έχετε ψήσει τα κρέατα, γιατί με το ψήσιμο στα κάρβουνα δίνει μια πικρή γεύση.

Η φρέσκια ρίγανη μπορεί να φυλαχτεί για λίγες μέρες στο συρτάρι του ψυγείου, προστατεύοντάς την μέσα σε πλαστική σακούλα. Εάν έχετε ένα ολόκληρο μπουκέτο ρίγανη, τυλίξτε τα κλωνάρια με μια χαρτοπετσέτα μέσα στην πλαστική σακούλα. Να ξέρετε επίσης πως η ρίγανη αντέχει και στην κατάψυξη. Απλώς θα πρέπει να πλύνετε και να αφήστε τα κλαδιά να στεγνώσουν καλά, και στη συνέχεια να τα βάλετε σε μια πλαστική σακούλα. Τέλος, για να αποξηράνετε τα φύλλα της ρίγανης, είναι απλό: κρεμάστε το μπουκέτο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο που θα πρέπει να αερίζεται (μη ξεχάσετε να βάλετε ένα πανί από κάτω για να μαζέψετε εύκολα τα φύλλα που πέφτουν) και σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχετε την ρίγανη σας έτοιμη. Στη συνέχεια θα πρέπει να την αποθηκεύσετε μακριά από το φως και την υγρασία.

 

 

 

(dinanikolaou.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ηλιόπουλος: «Σήμερα αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης για την “ολιστική ζωή” που έχει στο μυαλό του»

«Αφού χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε στους νέους πως δεν έχει σημασία ότι δεν έχουν λεφτά, σήμερα αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε για...

Μενδώνη: «Ανιστόρητοι οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου ότι τα Γλυπτά βρίσκονταν πεσμένα στα ερείπια του Παρθενώνα

Στους πρόσφατους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό...

Είναι η δυσκολότερη

Η υπόθεση της σωτηρίας, επειδή ακριβώς είναι η σπουδαιότερη της ζωής μας, είναι και η δυσκολότερη. Γι’ αυτό απαιτεί αγώνα. Αγωνίσου για...

Συνάντηση Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, πραγματοποίησε, νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Κατά τη διάρκεια της...