12.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠρακτικές κινήσεις για την προστασία του αποχετευτικού δικτύου από βρώσιμα λίπη και...

Πρακτικές κινήσεις για την προστασία του αποχετευτικού δικτύου από βρώσιμα λίπη και λάδια

Τις απλές εκείνες πρακτικές κινήσεις, με τις οποίες όλοι μπορούν να προφυλάξουν το περιβάλλον, γλιτώνοντας παράλληλα τον χρόνο και τα κόστη που απαιτούν τυχόν αποφράξεις και πλημμύρες στα ιδιωτικά αποχετευτικά δίκτυα, εξήγησαν άνθρωποι της ΕΥΑΘ ΑΕ στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια σημερινής δράσης που οργανώθηκε στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει!» και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται διεθνώς στις 5 Ιουνίου.

Οπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΕΥΑΘ ΑΕ, οι περαστικοί στην πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας άκουσαν με χαρά τους ανθρώπους της εταιρείας παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες για το τι δεν πρέπει να ρίχνουν στις αποχετεύσεις (μαγειρικά λίπη, λάδια, στερεά υπολείμματα τροφών) και πήραν σίτες για τους νεροχύτες, οικολογικά σημειωματάρια και μολυβάκια με σπόρους για φύτεμα.

«Η ΕΥΑΘ αντιμετωπίζει περίπου 1.000 περιστατικά εμφράξεων κάθε χρόνο. Τα περισσότερα οφείλονται σε απόβλητα που κανονικά δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης, όπως μαγειρικά λίπη και λάδια ή στερεά απόβλητα τροφίμων», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα «δαπανώνται εργατοώρες και υψηλά κόστη για αποφράξεις, υποβαθμίζεται το δίκτυο και κάποιες φορές προκαλούνται και υπερχειλίσεις».

Αντίστοιχα είναι, κατά τον ίδιο, και τα προβλήματα που προκαλούν οι αλόγιστες απορρίψεις και στις κουζίνες των ίδιων των σπιτιών και των επιχειρήσεων εστίασης, με ανάλογα κόστη – και οικονομικά και λειτουργικά. Ειδικά για τους εστιάτορες, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι «η ορθή διάθεση των αποβλήτων τους είναι νομική υποχρέωση, που παράλληλα τους εξασφαλίζει κι ένα 30% έκπτωση στα έξοδα αποχέτευσης από την εταιρεία».

Στο πλαίσιο αυτό, επέστησε την προσοχή στο τι ρίχνει ο καθένας στους νεροχύτες της κουζίνας, σημειώνοντας «προφυλάσσουμε το περιβάλλον, τον τόπο μας και την ανάπτυξή του, τη δημόσια υγεία».

«Τα απορριπτόμενα στο δίκτυο αποχέτευσης λίπη και έλαια αποτελούν σημαντικής κλίμακας περιβαλλοντικό και διαχειριστικό πρόβλημα που μας αφορά όλους, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα δίκτυα λυμάτων, τα αντλιοστάσια, όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, του οποίου η λύση βρίσκεται στην πρόληψη», σημειώνει, από την πλευρά του, ο σύμβουλος προστασίας αποχετευτικού δικτύου της ΕΥΑΘ Απόστολος Ντάνας. Λέγοντας «σταματάμε το πρόβλημα στη πηγή», ο ίδιος επισημαίνει ότι χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, εφαρμόζουν ήδη προγράμματα βασισμένα στην αρχή της κυκλικής οικονομίας (παγιδεύω- αποθηκεύω-ανακυκλώνω)».

Υπενθυμίζεται ότι στην παρουσίαση του προγράμματος που «τρέχει» η ΕΥΑΘ ΑΕ, έγινε διαδικτυακή ενημέρωση του κοινού, με τον κ. Ντάνα να σημειώνει ότι «η ΕΥΑΘ Α.Ε., καινοτομώντας για τα εθνικά δεδομένα, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το πρόγραμμα προστασίας δικτύου αποχέτευσης «Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει», επενδύοντας στην πρόληψη και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, του αστικού ιστού, του τουρισμού αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και με αποδέκτες όλους μας. Αλλάζουμε συνήθειες, κρατάμε την αποχέτευση καθαρή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ