Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθενται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς για την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με τον επίσημο Χάρτη Πρόβλεψης που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αρκετές περιοχές της επικράτειας βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο»
Η κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου αφορά εκτεταμένες ζώνες της χώρας. Συγκεκριμένα, στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τα Κύθηρα, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου στους νομούς Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας.
Παράλληλα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος στη Στερεά Ελλάδα, επηρεάζοντας τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Σκύρο. Στο Αιγαίο, η επιφυλακή καλύπτει ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και τις Κυκλάδες στο Νότιο Αιγαίο. Τέλος, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο στόχαστρο των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών βρίσκονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου και Σαμοθράκης.
Μέτρα ετοιμότητας και προληπτικές απαγορεύσεις
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενημερώσει τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους οικείους Δήμους για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών τους. Στο πλαίσιο αυτό, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος τίθεται σε μερική επιφυλακή, ενεργοποιώντας το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας. Παράλληλα, ενισχύονται οι εναέριες επιτηρήσεις, καθώς και οι επίγειες περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Στις επικίνδυνες περιοχές τίθεται σε ισχύ το ειδικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει την προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθή οικοσυστήματα.
Οδηγίες προς τους πολίτες
Οι αρχές απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους πολίτες να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή προσοχή και να αποφύγουν κάθε υπαίθρια εργασία που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια. Μεταξύ των επικίνδυνων ενεργειών συγκαταλέγονται η καύση ξερών χόρτων, η χρήση εργαλείων που παράγουν σπινθήρες, το ψήσιμο σε υπαίθριους χώρους και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, ενώ υπενθυμίζεται ότι η καύση αγρών απαγορεύεται αυστηρά.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, καλείται να ειδοποιήσει αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

