Επίκαιρο -και για αυτόν το λόγο αναμενόμενο- μπορεί να χαρακτηριστεί το θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι σήμερα, κατά την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Όπως σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Σταματίου, φιλόλογος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου του Δήμου Αγ. Δημητρίου, «το θέμα της βίας και ειδικότερα κατά των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και έτσι, ως επίκαιρο θέμα, ήταν και κάπως αναμενόμενο».
Ως προς τη δυσκολία των θεμάτων, σε γενικές γραμμές η κ. Σταματίου τα χαρακτήρισε βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, αλλά και χωρίς να λείπουν τα σημεία που έχρηζαν ιδιαίτερης προσοχής.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν μικρά, ευσύνοπτα, εύληπτα και με απλό λεξιλόγιο. Ακόμα και εκεί όπου χρησιμοποιήθηκαν πιο δύσκολοι όροι, όπως ο ντετερμινισμός, δόθηκε εξήγηση, οπότε οι υποψήφιοι δεν αναμένεται να έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην κατανόηση.
Τα θέματα των ασκήσεων, όπως είπε, ήταν «βατά» και «αναμενόμενα», με εξαίρεση το θέμα Β1, όπου είδαμε για πρώτη φορά ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και όχι Σωστού-Λάθους. «Είναι μία νέα μέθοδος εξέτασης και για αυτό ήθελε περισσότερη προσοχή από τους υποψηφίους», σημείωσε.
Ως προς το κομμάτι της ομιλίας που κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, η κ. Σταματίου σημείωσε ότι το σημείο που θα έπρεπε να προσέξουν περισσότερο ήταν στο δεύτερο μέρος και την αναφορά στο πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. «Εκεί θα μπορούσαν να μιλήσουν για το “ανήκειν”, χωρίς όμως η χρήση του α’ πληθυντικού προσώπου να γίνει σε υπερβολικό βαθμό», τόνισε.