29.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι εξαγωγικές ευκαιρίες για τις κατασκευάστριες ναυτιλιακού εξοπλισμού και το μνημόνιο συνεργασίας...

Οι εξαγωγικές ευκαιρίες για τις κατασκευάστριες ναυτιλιακού εξοπλισμού και το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΣΕΒΕ

«Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, εντός της Αττικής, λαμβάνονται οι αποφάσεις για 5.000-5.500 ποντοπόρα πλοία. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο και συνιστά από μόνο του πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε αυτές εξειδικεύονται ήδη στην κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού είτε είναι “στεριανές”, που θέλουν να μεταπηδήσουν στον κλάδο.

Οι τεχνικοί διευθυντές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ποντοπόρου ναυτιλίας παγκοσμίως βρίσκονται στην Αττική, άρα η ευχέρεια στην επικοινωνία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στον κλάδο»: με τις λίγες αυτές φράσεις ο εκτελεστικός διευθυντής της HEMEXPO- Έλληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού, Χρήστος Παπάκης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημαντική δυναμική και προοπτική που υπάρχει για προμήθεια ναυτιλιακού εξοπλισμού από ελληνικές επιχειρήσεις, τόσο σε πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, όσο και σε κρουαζιερόπλοια.

Σε ό,τι αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία σημαντικές ευκαιρίες παρουσιάζονται, κατά τον ίδιο, στον χώρο των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας (Energy Saving Devices), όπου βέβαια οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις χρειάζεται να εξασφαλίσουν και να τηρήσουν τις απαραίτητες προδιαγραφές πιστοποίησης.

Επιπρόσθετα, σε μια περίοδο που διεθνώς τίθενται νέοι κανονισμοί για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων, μεγάλη ζήτηση δημιουργείται για λύσεις «έξυπνων» και ενεργειακά πιο αποδοτικών πλοίων, διαμορφώνοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη καινοτομίας στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών. Μάλιστα, οι λύσεις αυτές μπορούν να βγουν και έξω από την ελληνική αγορά και να διατεθούν σε ξένες ναυτιλιακές. Ήδη, για παράδειγμα γερμανικές εταιρείες αγοράζουν συστήματα made in Greece.

Μνημόνιο συνεργασίας ΣΕΒΕ- HEMEXPO

Προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, η HEMEXPO και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, ώστε οι δύο φορείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων-μελών τους και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το μνημόνιο υπέγραψαν οι πρόεδροι της HEMEXPO, Ελένη Πολυχρονοπούλου και του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

«Πρώτα και κύρια στόχος του μνημονίου είναι η ανάληψη κοινών δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεύτερον, να ενεργοποιηθούν οι συνεργασίες μεταξύ τους, η ανάπτυξη καινοτομίας και η διευκόλυνση του pivot (της μεταπήδησης στον κλάδο). Και τρίτον, να συναφθούν συνέργειες στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης, καθώς η έλλειψή του είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα και στο δικό μας κλάδο» εξήγησε ο κ.Παπάκης.

Ενδεικτικά, μεταξύ των ενεργειών που συμφωνήθηκαν για την επίτευξη των σκοπών του Μνημονίου Συνεργασίας, περιλαμβάνονται: α., δράσεις υποστήριξης εξωστρέφειας, προβολής, κατάρτισης και πιστοποίησης των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και επιχειρηματικής δικτύωσης (Β2Β) και διασύνδεσής τους με αγορές του εξωτερικού, β., δράσεις ανάδειξης της ελληνικής μεταποίησης και βιομηχανίας ως στρατηγικού επιχειρησιακού εταίρου σε διεθνές επίπεδο, και γ., δράσεις για την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς των εξαγωγών, καθώς και για τη μετάδοση της βιομηχανικής κατάρτισης για τη δημιουργία μεγάλης δεξαμενής εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης.

Στη συνάντηση για την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Διαμαντίδης αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο φορείς για την ελληνική οικονομία και τόνισε πως ένα από τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι οι εξαιρετικά ισχυρές προοπτικές που παρουσιάζουν οι κλάδοι που εκπροσωπούν. Μάλιστα, επισήμανε πως αυτές οι προοπτικές δύνανται να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα, δηλαδή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις-μέλη των δύο οργανισμών και σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, μόνο μέσα από τη συνεργασία τους, η οποία θεσμοθετήθηκε επίσημα μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας, αλλά είχε εκκινήσει νωρίτερα, από το συνέδριο «Export Summit VII» του ΣΕΒΕ, με θέμα «Fostering maritime economy».

Από την πλευρά της, η κα Πολυχρονοπούλου δήλωσε: «Οι φορείς μας είναι δύο φορείς που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την επιχειρηματική εξωστρέφεια. Η στόχευση είναι να ενισχύσουμε τις εξαγωγές της χώρας. Πιστεύω ακράδαντα ότι το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα θα φέρει απτά αποτελέσματα, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο πέραν της ενίσχυσης των εξαγωγών, οι δύο φορείς θα ασχοληθούν πολύ σοβαρά και με το βασικότερο ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι παραγωγικοί κλάδοι της χώρας. Την έλλειψη ικανού αριθμού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης. Μια έλλειψη που καταγράφεται σχεδόν σε κάθε κλάδο της οικονομίας και η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Σύμφωνα με σχετική έρευνα (2022) του Ιδρύματος Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2020, συνεπεία της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων-μελών της HEMEXPO περιορίσθηκε κατά 9,8% και διαμορφώθηκε στα 340 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις της HEMEXPO συνεχίζουν να θεωρούνται ως εξαιρετικά εξωστρεφείς, καθώς περίπου το 42% των πωλήσεων τους διοχετεύεται στη διεθνή αγορά. Όταν ληφθεί υπόψη το σύνολο της δραστηριότητας των μελών της HEMEXPO, η συνολική συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2020 στο 1,32 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η συνεισφορά στην απασχόληση ανήλθε σε 19,7 χιλιάδες θέσεις εργασίας για το 2020.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ