24.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΟι 6 λόγοι που μια γάτα ξεκίνησε να κάνει την ανάγκη της...

Οι 6 λόγοι που μια γάτα ξεκίνησε να κάνει την ανάγκη της στο κρεβάτι σας

Η γάτα, όπως ξέρουμε, είναι από τα πιο καθαρά ζώα και σπάνια θα πάει να κάνει την ανάγκη της έξω από την αμμολεκάνη της. Από πολύ μικρά μάλιστα τα γατάκια μαθαίνουν και πάνε στην αμμολεκάνη, συχνά χωρίς καμία εκπαίδευση.

Για αυτό το λόγο αν τύχει κάποια στιγμή και βρούμε ακαθαρσίες της γάτας μας σε άλλο μέρος του σπιτιού θα μείνουμε πραγματικά έκπληκτοι. Όταν μάλιστα αυτές οι ακαθαρσίες είναι πάνω στο κρεβάτι μας, το σοκ μας θα είναι ακόμα πιο μεγάλο. Δυστυχώς συχνά θα νευριάσουμε και θα τη μαλώσουμε. Ε, αυτό είναι το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε γιατί δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Όταν μια γάτα κάνει κάτι τέτοιο, υπάρχει πάντα λόγος. Δεν ξύπνησε μια μέρα και αποφάσισε να κάνει το κρεβάτι μας τουαλέτα. Ο λόγος δε μπορεί να είναι και πολύ σοβαρός.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν 6 πιθανούς λόγους ώστε να ξέρετε τι μπορεί να συμβαίνει και πώς θα αντιμετωπίσετε αυτή την πραγματικά δυσάρεστη κατάσταση.

Οι 6 λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να κάνει την ανάγκη της στο κρεβάτι μας

Είναι άρρωστη

Αν η γατούλα σας αρχίσει από το πουθενά να κάνει την ανάγκη της στο κρεβάτι σας και αυτή η συμπεριφορά βλέπετε να μη σταματάει, οι πιθανότητες να αντιμετωπίζει κάποια ασθένεια είναι πολλές. Για παράδειγμα, αν έχει σκουλήκια, αυτό μπορεί να της προκαλέσει διάρροια και να μην μπορέσει να προλάβει να πάει στην τουαλέτα της. Άλλες παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία που η γάτα σας κάνει την ανάγκη της πάνω στο κρεβάτι είναι: Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, υπερθυρεοειδισμός, τροφικές αλλεργίες, διαβήτης.

Έχει αλλάξει το περιβάλλον που ζει

Οι γάτες είναι ιδιότροπα ζώα, οπότε δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια αλλαγή στο περιβάλλον τους θα έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές και στη συμπεριφορά τους. Είτε μετακομίζετε σε νέο σπίτι, είτε αγοράζετε και τοποθετείτε νέα έπιπλα, είτε υπάρχουν κάποιοι τσακωμοί μέσα στην οικογένεια που γίνονται πιο έντονοι, η γατούλα σας σίγουρα θα νιώσει αυτή την αλλαγή.

Όταν αλλάζει η ρουτίνα μιας γάτας, το να αλλάξει και η συμπεριφορά της είναι κάτι σύνηθες. Μια από αυτές τις συμπεριφορές που αλλάζουν είναι και αυτές που έχουν να κάνουν με την αμμολεκάνη τους. Σταματούν να τη χρησιμοποιούν και πηγαίνουν σε διάφορα άλλα μέρη του σπιτιού για να κάνουν την ανάγκη τους. Το κρεβάτι σας είναι από αυτά τα μέρη.

Ζει με πολλές γάτες που μοιράζονται τον ίδιο χώρο

Ακόμα και αν έχετε χρόνια πολλές γάτες στο σπίτι που τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους, μπορεί να έρθει η στιγμή που μία από αυτές θα είναι πολύ μεγάλη για να προσπαθεί να μοιράζεται τα πράγματα με τις άλλες. Θα νιώθει αδύναμη και στρεσαρισμένη. Και ότι δεν μπορεί σε τίποτα να ανταγωνιστεί τις άλλες. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι και η αμμολεκάνη. Αντί να περιμένει να τελειώσει μια άλλη γάτα την ανάγκη της, θα προτιμήσει να πάει κάπου αλλού. Το κρεβάτι σας είναι μια καλή λύση.

Για αυτό σκεφτείτε την ιδέα να της βάλετε τη δική της αμμολεκάνη μακριά από των άλλων, κοντά, για παράδειγμα, στο δωμάτιό σας. Έτσι θα νιώθει περισσότερη σιγουριά και λιγότερο στρες.

Δεν θέλει την αμμολεκάνη της

Ο λόγος για τον οποίο η γάτα σας κάνει την ανάγκη της στο κρεβάτι σας μπορεί να είναι πολύ απλός και να έχει να κάνει με ένα βρώμικο κουτί απορριμμάτων. Το γεγονός ότι δεν μυρίζετε εσείς τίποτα από την αμμολεκάνη της, αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνη δεν το μυρίζει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να την ενοχλεί. Μπορεί να υπάρχουν οσμές και ακαθαρσίες που να είναι εκεί μέρες. Αυτός είναι ένας λόγος για να μην τη χρησιμοποιεί. Όταν η άμμος έχει συσσωρευμένα ούρα, είναι υγρή και κολλάει. Μια γάτα ενοχλείται να κολλάει η υγρή άμμος στις πατούσες της και προτιμάει να μην πάει σε αυτή. Και θα πάει σε μέρος που αισθάνεται άνετα και καθαρά.

Οπότε όσο πολυάσχολοι και να είστε ο καθημερινός καθαρισμός της αμμολεκάνης είναι κάτι πολύ σημαντικό ώστε να αποτραπούν παρατράγουδα, όπως το να βρείτε ακαθαρσίες στο ωραίο σας κρεβάτι.

Είναι αγχωμένη

Δυστυχώς, και οι γάτες μπορούν να αγχωθούν πολύ εύκολα και για πολλούς λόγους. Ένας σοβαρός λόγος μπορεί να είναι ότι λόγω αλλαγής του προγράμματός σας πρέπει να μένει μόνη της στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δεν είναι συνηθισμένη σε κάτι τέτοιο, θα αντιδράσει- συχνά με τον να αλλάξουν οι συνήθειες της τουαλέτας της.

Έχουν έρθει νέα μέλη στην οικογένεια

Είτε πρόκειται για γάτα, είτε για σκύλο, είτε για άνθρωπο, η προσθήκη ενός νέου μέλους της οικογένειας μπορεί να διαταράξει την καθημερινότητα της γάτας σας. Μπορεί πλέον να μην της δίνετε την προσοχή που της δίνατε πριν και να μην ασχολείστε τόσο μαζί της. Αυτό είναι ένας λόγος να αλλάξει συμπεριφορά και συνήθειες. Το να πρέπει επίσης να ”γνωρίσει” και να συμβιώσει με κάποιον νέο- είτε αυτός είναι άνθρωπος είτε ζώο- είναι κάτι που τη στρεσάρει- τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Με την πάροδο όμως του χρόνου η γάτα σας θα βρει τους ρυθμούς της και θα νιώσει άνετα με το νέο μέλος της οικογένειας. Έτσι οι συνήθειες στην τουαλέτα της θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Απλά θέλει το χρόνο της.

Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας. Αν αρχίσουν να κάνουν κάτι, θα πρέπει να βρείτε το λόγο που έγινε αυτή η αλλαγή και να δράσετε ανάλογα. Αν δεν είναι κάποιος λόγος υγείας, κάτι που είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξετε, όλα τα άλλα διορθώνονται.

ΠΗΓΗtopetmou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ