22.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται (Ματθ. 24, 13)

Ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται (Ματθ. 24, 13)

Είναι μια αποκαλυπτική αλήθεια που είπε ο Χριστός, ότι αυτός που θα κάνει υπομονή μέχρι το τέλος, αυτός και θα σωθεί. Παλαιά και Καινή Διαθήκη μιλούν για την αξία της υπομονής.

Όλοι οι άγιοι εκοσμούντο από την υπομονή έως τέλους, για αυτό και όχι απλώς σώθηκαν, αλλά δοξάστηκαν. Είπε ο Μέγας Αντώνιος: «Ουδείς εισήλθε μετ’ ανέσεως εις την βασιλείαν του Θεού», δηλ. κανείς δε μπήκε με άνεση στη βασιλεία του Θεού. Καταλαβαίνουμε ότι πίσω από αυτή τη φράση της δικής του ασκητικής εμπειρίας ως «καθηγητού της ερήμου», κρύβεται η υπομονή. Όπου δεν υπάρχουν πειρασμοί και θλίψεις αλλά η άνεση, δεν υπάρχει η υπομονή.

Η ζωή είναι γεμάτη από ποικίλες θλίψεις, μεγάλες και μικρές. Μας προετοίμασε για αυτό ο Χριστός. «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιωάνν. 16, 33), δηλ. ο κόσμος θα σας κάνει να υποφέρετε αλλά εσείς να έχετε θάρρος, διότι εγώ τον έχω νικήσει τον κόσμο.

Θλίψεις που προκαλούν οι αρρώστιες τα οικογενειακά προβλήματα, οι διάφοροι πειρασμοί του διαβόλου στους οποίους υποβάλλει όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη σωτηρία τους, και τέλος οι διωγμοί για την πίστη. Όλες αυτές οι θλίψεις πώς αλλιώς θα αντιμετωπιστούν; Μόνο με υπομονή, όχι ως παθητική στάση ζωής και ηττοπάθεια που κάνει τον άνθρωπο να μένει στο περιθώριο με το στόμα κλειστό και μέσα του να βράζει. Μια τέτοια κατάσταση κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο, περιθωριοποιημένο, ανενεργό και στο τέλος νευρολογικώς άρρωστο.

Εκείνος που κάνει υπομονή, δηλαδή ασκεί ενσυνείδητα τη στωική αυτή χριστιανική αρετή μιμούμενος το Χριστό και τους αγίους, αυτός έχει εσωτερική ανάπαυση και μυστική χαρά, διότε σκέφτεται ότι ο Θεός παραχωρεί τις θλίψεις και τους πειρασμούς για να τον κάνει καλύτερο. Ακόμη και να τον εξαγιάσει! Το μυαλό του δεν κολλά στα μάταια της γης, αλλά σκέφτεται τα ουράνια που είναι ο προορισμός μας. Κάθε μέρα υπομένοντας τα βάρη των ποικίλλων σταυρών, αποταμιεύει στον ουρανό θησαυρούς που θα συντελέσουν στη σωτηρία του. Έλεγε ο Άγιος Παΐσιος: «όταν πεθάνουμε, οι θλίψεις που περάσαμε στη ζωή μας θα είναι οι μάρτυρες υπερασπίσεώς μας».

Οι θλίψεις κάποτε θα τελειώσουν όπως και οι πειρασμοί αφού υπάρχει ο σωματικός θάνατος. Πέραν του τάφου όμως θα υπάρχει η χαρά της σωτηρίας που δεν τελειώνει ποτέ. Το κλειδί όμως είναι το, «εις τέλος», δηλ. μέχρι τέλους. Υπομονή μέχρι τελευταίας αναπνοής. Πολλοί δεν έκαναν μέχρι τέλους και αποτίναξαν στο σταυρό από τον ώμο τους. Χριστιανοί που θα έπαιρναν το στεφάνι του μαρτυρίου και δεν άντεξαν ως το τέλος το μαρτύριο, δείλιασαν και αρνήθηκαν την πίστη τους. Ασκητές που δεν άντεξαν έως το τέλος τη φλόγα των πειρασμών της μοναχικής ζωής και έπεσαν στην αμέλεια και ραθυμία ή τα παράτησαν και γύρισαν στον κόσμο, παρατώντας τις υποσχέσεις που είχαν δώσει. . Χρισταινοί που δεν έκαναν υπομονή στις βασανιστικές τους αρρώστιες μέχρι τέλους και γόγγυσαν κατά του Θεού ή βλασφήμησαν το όνομά Του.

Άλλοι που δε στάθηκαν αξιοπρεπείς στα βάρη της σταυρικής ευθύνης τους ως σύζυγοι και ως γονείς. Ιερείς που δεν έκαναν υπομονή μέχρι το τέλος κρατώντας το ζήλο και την ευσέβειά τους, αλλά κουράστηκαν και συμβιβάστηκαν, φοβήθηκαν, αμέλησαν τα πνευματικά τους καθήκοντα , εκκοσμικεύθηκαν, εμποροποίησαν τα θεία και αδιαφόρησαν για τις ψυχές που τους εμπιστεύθηκε ο Χριστός.

Η αγία υπομονή μέχρι τέλους, έχει από μόνη της τόση δύναμη και χάρη, που κάνει τον άνθρωπο αρεστό στον Θεό, διότι φέρει τα σταυρικά «στίγματα του Κυρίου Ιησού» (Γαλ. 6, 17), δηλαδή τα σημάδια από αυτά που έπαθε για τον Χριστό. Τέτοιους θα αναγνωρίσει ως δικούς Του ο Χριστος και θα δοξάσει στη βασιλεία Του. Και αναστημένος ο Κύριος έφερε «τους τύπους των ήλων» (Ιωάνν. 20, 25) και αναληφθείς στους ουρανούς, και καθίσας εκ δεξιών του Πατρός, φέρει για πάντα ώς Θεάνθρωπος τους «τύπους των ήλων», δηλαδή τα σημάδια από τα καρφιά αλλά και την λογχευθείσα πλευρά.

Εάν λοιπόν θέλουμε να σωθούμε λέει ο Απόστολος Παύλος: «υπομονής έχετε χρείαν, ίνα το θέλημα του Θεού ποιήσαντες κομίσθησθε την επαγγελίαν» (Εβρ. 10, 36), δηλαδή χρειάζεστε υπομονή για να κάνετε το θέλημα του Θεού και να καρπωθείτε αυτό που υποσχέθηκε

Ας αφήσουμε σε αυτούς που μας θλίβουν την επίγεια απόλαυση της χαιρεκακίας και ας προσευχόμαστε να τους συγχωρήσει ο Θεός. Ας βάζει ο διάβολος τους πειρασμούς του. Αυτή είναι η δουλειά τους πονηρού πνεύματος. Στο χέρι όμως το δικό μας είναι να μετατρέπουμε σε αιώνιο θησαυρό τις πέτρες που μας πετά για να μας πληγώνει και να μας δει να εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Επί το Άροτρον», π. Χρυσοστόμου ΠαπαδάκηΑρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα παρέμβασης σε εφήβους εξαρτημένους από το ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ

Παρέμβαση στους εφήβους που κάθονται ώρες μπροστά στον υπολογιστή τους παίζοντας παιχνίδια και κάνοντας χρήση κάνναβης ή ενεργειακών ποτών, επιχειρεί να...

Βρετανία: Τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της καυσίμων στη χώρα

H BP ανακοίνωσε ότι ορισμένες κατηγορίες καυσίμων έχουν εξαντληθεί σε περίπου το 1/3 των πρατηρίων της βενζίνης στη Βρετανία, καθώς ο...

Σωστικά συνεργεία με σκύλους και drones μεταβαίνουν στην Κρήτη – Σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα

Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Πυροσβεστικού...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν υπάρξει νέα αγορά S-400

Με νέες κυρώσεις προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην περίπτωση που προχωρήσει σε νέα αγορά ρωσικών S-400. Σχολιάζοντας...