Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε την Πέμπτη ανακωχή με την Ουκρανία για τη διάρκεια των Ορθόδοξων Εορτών του Πάσχα, μετά από πρόταση του Κιέβου για παύση των εχθροπραξιών.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι υπέβαλε μέσω των ΗΠΑ πρόταση για εορταστική ανακωχή, καθώς οι συνομιλίες για την τερματισμό της τετραετούς σύγκρουσης είχαν παγώσει λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Το Κρεμλίνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του:
«Κηρύσσεται ανακωχή από τις 16:00 (13:00 GMT) στις 11 Απριλίου έως το τέλος της ημέρας στις 12 Απριλίου 2026, ενόψει της επικείμενης Ορθόδοξης εορτής του Πάσχα.»
Το Γενικό Επιτελείο έχει λάβει εντολή να σταματήσουν οι επιχειρήσεις σε όλες τις κατευθύνσεις για την περίοδο αυτή, ενώ οι δυνάμεις παραμένουν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τυχόν προκλήσεις από τον εχθρό. Το Κρεμλίνο υπογραμμίζει ότι προσδοκά η ουκρανική πλευρά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας.
Η Μόσχα ζητά εδαφικές και πολιτικές παραχωρήσεις από το Κίεβο, οι οποίες έχουν απορριφθεί από τον Ζελένσκι ως ισοδύναμες με παραίτηση. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας τον πόλεμο τον πιο θανατηφόρο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

