29 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Μιχάλης Γουδής για τα 10 χρόνια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη...

Ο Μιχάλης Γουδής για τα 10 χρόνια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη και τη δράση του

Με ένα διήμερο αφιερωμένο σε ιδέες, ερεθίσματα, συζητήσεις και πολλές δράσεις πρόκειται να γιορτάσει το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ τα δέκα χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, μέσω του γραφείου που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ είναι το πολιτικό ίδρυμα που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας. Δραστηριοποιείται στη χώρα μας ενεργά, πάνω σε τομείς που ανέκαθεν είχαν σημασία, όμως δεν έβρισκαν το χώρο που τους αναλογούσε στην κεντρική ατζέντα και τώρα τελευταία, λόγω των εξελίξεων, έρχονται στο επίκεντρο, όπως για παράδειγμα η οικολογία, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η δημοκρατία, η μετανάστευση και άλλα.

Στις 29 και 30 Ιουνίου, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ διοργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων που ουσιαστικά θα αποτελείται από ένα διεθνές συνέδριο την πρώτη μέρα και τη δεύτερη από πολλαπλές δράσεις σε σημεία της πόλης, οι οποίες θα δείξουν πώς οι ιδέες που θα έχουν τεθεί στο συνέδριο, μπορούν να γίνουν πράξη παράγοντας πρακτικά αποτελέσματα για μια βιώσιμη, καθημερινότητα.

Ο Μιχάλης Γουδής, είναι δημοσιογράφος και Διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ. Με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται, μίλησε στο thesspress.gr για το τι να περιμένουμε από αυτό το γεμάτο δράσεις διήμερο, αλλά και την ως τώρα δράση του Ιδρύματος, καθώς και τους στόχους για το μέλλον.

Σχετικά με το Φόρουμ και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για τα 10 χρόνια του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γουδής σημείωσε ότι «Θα είναι δύο πολύ διαφορετικές μέρες.  Την πρώτη μέρα θα γίνει είναι ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο που μας βοηθάει να δείξουμε με τη βοήθεια καταξιωμένων ανθρώπων ζητήματα τα οποία για μας είναι προτεραιότητα, αλλά δεν βρίσκουν απήχηση στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Ξεκινάμε με το ριζοσπαστικό δημοτισμό (radical municipalism) και το πώς μπορείς να αλλάξεις πρακτικά τον τρόπο που διοικείται μία πόλη, μέσα από το παράδειγμα της Βαρκελώνης. Από εκεί θα έχουμε ως ομιλήτρια τη Laura Roth, που έζησε από μέσα την αλλαγή μιας πόλης που δεν ήταν πάντα το υπόδειγμα που έχουν όλοι σήμερα. Επομένως είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα πράγματα αλλάζουν και μπορούν να αλλάξουν. Το ζήτημα του χάσματος μεταξύ υπαίθρου και πόλης και από δημογραφική, αλλά και από δημοκρατική πτυχή. Θα δείξουμε τι έκανε η Βουλγαρία με ένα παράδειγμα, πιο συγκεκριμένα στο Γκάμπροβο. Θα θίξουμε το ζήτημα της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Πώς καταπολεμάς από τη μία την Ενεργειακή Φτώχεια και πώς δημιουργείς προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τέλος, θέλουμε να αναδείξουμε το πόσο ανάγκη έχουμε να δουλέψουμε στρατηγικά για να ενδυναμώσουμε ανοιχτές και συμπεριληπτικές κοινωνίες και κοινότητες. Οπότε την πρώτη μέρα συζητάμε θεωρητικά για αυτά τα ζητήματα και τη δεύτερη μέρα προσπαθούμε εμπράκτως να δείξουμε πώς εφαρμόζονται κάποιες από αυτές τις ιδέες στην πόλη μας, μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν φορείς, ομάδες και μεμονωμένοι άνθρωποι. Οι δράσεις ξεκινούν από το πρωί στις 12όροφες πολυκατοικίες και καταλήγουν το βράδυ στο Γκαίτε,  με μία εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης και το τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Χάινριχ Μπελ. Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές ετερόκλητες δράσεις, που όλες μαζί δημιουργούν μία πολύ καλύτερη εικόνα για τα θέματα που μας απασχολούν και προσπαθούμε να έχουμε συνεισφορά στην Ελλάδα».

Μιλώντας για το τι σηματοδοτεί η συμπλήρωση δέκα ετών λειτουργίας του γραφείου του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μιχάλης Γουδής ανέφερε πως «για μας ήταν μία απόφαση σημαντική να ανοίξει ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Το να ανοίξει ένα γραφείο σε μία περίοδο που οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις δεν ήταν στο καλύτερο σημείο, ήταν μία τολμηρή απόφαση και πολύ περισσότερο το να ανοίξεις ένα τέτοιο γραφείο ενός διεθνούς οργανισμού στη Θεσσαλονίκη και όχι στην Αθήνα, είχε για μας ένα ακόμα μήνυμα μέσα του. Ότι δηλαδή θέλουμε να δώσουμε όποια προστιθέμενη αξία φέρνει ένα τέτοιος φορέας όχι στην πρωτεύουσα, αλλά στην περιφέρεια».

Το γραφείο του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ από φέτος αποκτά περιφερειακό ρόλο, μιας και είναι αρμόδιο για τα προγράμματα και τις δράσεις που υλοποιούνται από το φορέα στη Βουλγαρία, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γουδή «αποδεικνύει ότι υπάρχει μια στρατηγική κατεύθυνση να ενισχυθεί το γραφείο. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια από εκεί που έγινε απλώς μια αρχή, το γραφείο όχι απλά εδραιώθηκε, αλλά αρχίζει να γίνεται και ένας περιφερειακός πόλος».

Για τον Διευθυντή του γραφείου του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, τα κυριότερα επιτεύγματα της τελευταίας δεκαετίας αποτέλεσαν η διάρκεια, συνέπεια και προσήλωση που επέδειξαν στα θέματα της Ενεργειακής Φτώχειας και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. «Η ενεργειακή φτώχεια είναι ένα θέμα στο οποίο επενδύσαμε πολύ και κάναμε πολύ μεγάλο έργο σε επίπεδο εκδόσεων, εκδηλώσεων συνεργασίας και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Πλέον, είμαστε μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ενεργειακή Φτώχεια και γενικώς βοηθήσαμε πολύ να ανέβει το θέμα στην ατζέντα» τόνισε ο κ. Γουδής, για να συμπληρώσει πως «από όλα τα γραφεία του Ιδρύματος διεθνώς, είμαστε το μοναδικό που ασχολείται τόσο με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Χτίσαμε από την αρχή την παρουσία μας βήμα-βήμα στο νομοθετικό κομμάτι, στο πώς μπορούν να ενισχυθούν τα δίκτυα και οι ΚΟΙΝΣΕΠ ή άλλου είδους εγχειρήματα και σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε μία εκπαιδευτική πλατφόρμα για την ΚΑΛΟ, η οποία είναι η νούμερο ένα πηγή για όποιον θέλει να κάνει κάτι σε αυτό το πεδίο».

Συζητώντας για τους στόχους του φορέα για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μιχάλης Γουδής ανέφερε ότι «το γραφείο μας έχει πλέον έναν περιφερειακό ρόλο που αλλάζει αρκετά τη δουλειά μας και μας αναγκάζει να δουλέψουμε πολύ με τη Βουλγαρία, στη Βουλγαρία και πάνω στις ελληνοβουλγαρικές συνεργασίες. Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα με τη μετανάστευση και το προσφυγικό που συνδέει Ελλάδα, Τουρκία και δυτικά Βαλκάνια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θα επιδιώξουμε οριζόντια να δουλέψουμε πολύ έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και κόντρα σε αυτό που έχουμε διακρίνει και πιστεύουμε ότι δεν συζητείται επαρκώς τόσο στο δημόσιο διάλογο, όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και είναι ένα από τα ζητήματα που βάζουμε στο τραπέζι στο συνέδριο μας την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή το χάσμα υπαίθρου και πόλεων. Πώς μπορούμε δηλαδή να δούμε ποια είναι τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συρρίκνωση πολλών μικρομεσαίων ελληνικών πόλεων και πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε ως ένα βαθμό αυτή την τάση και να βοηθήσουμε να χτιστούν μακροπρόθεσμες προοπτικές για αυτά τα μέρη». Παράλληλα, στο σχεδιασμό των δράσεων για τα επόμενα χρόνια, το γραφείο του οργανισμού προσθέτει ως ξεχωριστό πυλώνα την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, γεγονός που για τον κ. Γουδή «είναι προφανές όχι μόνο για ότι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με όλη αυτή την αναδιάταξη στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό».

Ο Μιχάλης Γουδής, δημοσιογράφος και Διευθυντής του Γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ γραφείο Θεσσαλονίκης

10 χρόνια – Επετειακές εκδηλώσεις

29-30 Ιουνίου 2022

Μια πράσινη πυξίδα για την Ελλάδα: κοινωνία, οικονομία, οικολογία

Re-think! Φόρουμ Ιδεών (29/6)

Re-act! Ιδέες στην πράξη (30/6)

Re-think! Φόρουμ Ιδεών

Συνεδρία «Ανοίγοντας νέα μονοπάτια στην πολιτική: ριζοσπαστικός δημοτισμός στη Βαρκελώνη και πέραν αυτής»:Πώς μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν και γιατί αυτό μπορούν να το καταφέρουν καλύτερα σε τοπικό επίπεδο; 

Συνεδρία «Αντιμετωπίζοντας το χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου»: Γιατί είναι επείγον να αντιμετωπιστεί το χάσμα μεταξύ πόλης και υπαίθρου, που οδηγεί ολόκληρες περιφέρειες σε συρρίκνωση και εντείνει περαιτέρω τις ανισότητες; 

Συνεδρία «Ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργειακή δημοκρατία»: Γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάγκη για ενεργειακή δημοκρατία, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες που όλο και περισσότεροι είναι αντιμέτωποι με την ενεργειακή φτώχεια και η πράσινη μετάβαση τίθεται σε κίνδυνο; 

Συνεδρία «Ενδυναμώνοντας ανοιχτές, συμπεριληπτικές κοινότητες»: Πώς μπορούν να ενδυναμωθούν οι συμπεριληπτικές κοινότητες, πώς μπορούν οι τοπικές αρχές να στηρίξουν τις νέες πληθυσμιακές ομάδες που αναδύονται διαφυλάσσοντας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα;

INFO

Re-think! Φόρουμ Ιδεών:29 Ιουνίου 2022, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Μ2, 9:30-17:00

είσοδος ελεύθερη – ταυτόχρονη μετάφραση αγγλικά-ελληνικά και αντιστρόφως

– Αναλυτικό πρόγραμμα, πληροφορίες, βιογραφικά, εγγραφές: https://gr.boell.org/el/rethink-programma

Re-act! Ιδέες στην πράξη: Τη δεύτερη μέρα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ θα επιχειρήσει να δείξει πώς οι ιδέες της σύγχρονης πολιτικής οικολογίας, όπως περίπου θα έχουν τεθεί στο συνέδριο, μπορούν να γίνουν πράξη παράγοντας πρακτικά αποτελέσματα για μια βιώσιμη καθημερινότητα. Έτσι, κινητοποιώντας και συντονίζοντας συνολικά άλλους 23 συνεργαζόμενους φορείς, το Ίδρυμα διοργανώνει μαζί τους δέκα εκδηλώσεις σε δέκα διαφορετικά σημεία της Θεσσαλονίκης (τρεις δράσεις δυτικά, τρεις ανατολικά και τέσσερις στο κέντρο της πόλης). 

Το είδος των εκδηλώσεων παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία (εργαστήρια, ξεναγήσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, εκπαιδευτικά παιχνίδια) ενώ ορισμένες από τις θεματικές είναι η κοινωνική κατοικία, η προστασία της βιοποικιλότητας, η κινητικότητα, η κλιματική κρίση και η ενέργεια, ο συμμετοχικός σχεδιασμός σε επίπεδο γειτονιάς, η ΛΟΑΤΚΙ+ προσφυγική εμπειρία, τα εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως επίσης η τέχνη και η πολιτική δράση στο έργο του Νομπελίστα Χάινριχ Μπελ, το όνομα του οποίου φέρει το Ίδρυμα.

INFO

Re-act! Ιδέες στην πράξη: 30 Ιουνίου 2022, Στο κέντρο και στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, 9:00-23:00

είσοδος/συμμετοχή ελεύθερη

– Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πληροφορίες, εγγραφές: https://gr.boell.org/el/react-programma

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H Ουκρανία απειλεί ότι θα γκρεμίσει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία

Η Ουκρανία απείλησε σήμερα ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να συνδεθεί η Ρωσία με...

Στο Καστελλόριζο η έκθεση του ιδρύματος της Βουλής «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του ’22»

Την έκθεση «Η αττική γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του '22» παρουσιάζει στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης (Καστελλόριζο, 21-28 Αυγούστου...

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπεται για την προστασία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση

Τις προβλέψεις της εγκυκλίου, που έχει εκδοθεί στις 15 Ιουνίου 2022 και είναι αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Εργασίας και...

Η Ρωσία προβλέπει ότι η τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί το 2022

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά...