29.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Μουσακάς Αρτήσιμος

Μουσακάς Αρτήσιμος

Υλικά: (για 8-10 μερίδες)
1,5 κιλό πατάτες
7 τεμάχια μελιτζάνες
5 κανονικά κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1,5 κιλό φρέσκιες ντομάτες
250 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Κανέλα σκόνη, κύμινο σκόνη, μαυροπίπερο
Λάδι, αλάτι

Α´ Μέρος
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε φέτες. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα τρυπητό, αφού τις αλατίσουμε επί μία ώρα τουλάχιστον. Κατόπιν τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και ύστερα τις μελιτζάνες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε έναν ταβά και όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες έχουμε πολτοποιήσει. Αφού βράσουν για 15 λεπτά τα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και σβήνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια, στρώνουμε μία σειρά πατάτες στο ταψί και ρίχνουμε με μία βαθιά κουτάλα λίγη από τη γέμιση. Προσθέτουμε ύστερα λίγη φρυγανιά και λίγο κεφαλοτύρι. Κατόπιν τοποθετούμε μία σειρά μελιτζάνες. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δηλαδή πατάτες, γέμιση, φρυγανιά, κεφαλοτύρι, μελιτζάνες, γέμιση, φρυγανιά και κεφαλοτύρι. Κανονίζουμε έτσι ώστε τα υλικά μας να φτάσουν για δύο σειρές πατάτες και δύο σειρές μελιτζάνες και τέσσερις σειρές στρώσεις με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και γέμιση.

Υλικά για την κρέμα:
250 γρ. αλεύρι
200 γρ. λάδι
5 αυγά
1,5 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

Β´ Μέρος
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ώσπου να ροδίσει. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ήδη και ανακατεύουμε συνεχώς ωσότου αρχίζει να πήζει το μείγμα. Κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλο το ταψί, ώσπου να σκεπαστεί παντού ομοιόμορφα. Το βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς και σε μισή ώρα θα έχει ροδίσει και θα είναι έτοιμο. Καλό είναι να περιμένουμε λίγο να κρυώσει, γιατί αλλιώς δεν θα κοπεί σωστά. Μπορούμε να κάνουμε το μουσακά και χωρίς γέμιση, δηλαδή μόνο με φρυγανιά, κεφαλοτύρι και από πάνω να βάλουμε τη μπεσαμέλ.

Πηγή: monastiriaka.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ακόπολις»: Κέρδισε και την Τουρκία με 89-80 η Εθνική

Με ακόμη μία νίκη και παρά τις πολλές απουσίες, η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε αήττητη το 31ο Τουρνουά «Ακρόπολις, επικρατώντας με 89-80 της...

Ένατη η Καρύδη στον τελικό του τριπλούν

Η Σπυριδούλα Καρύδη ολοκλήρωσε την παρθενική της εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου (σε επίπεδο γυναικών) με την κατάκτηση της ένατης θέσης στον...

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για ψαλίδι στις αποζημιώσεις των αναλώσιμων για διαβητικούς προκαλεί αντιδράσεις

Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για περικοπές στην αποζημίωση των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν οι πάσχοντες από τον διαβήτη τύπου 1 και...

ΗΠΑ: Νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 775 εκατ. δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, συνολικού ύψους 775 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως πυραύλους...