ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΜελόνι για Τραμπ: «Πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα μαζί του»

Μελόνι για Τραμπ: «Πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα μαζί του»

Αποκαλυπτική εμφανίζεται η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της στους New York Times, παραδεχόμενη ότι η προσδοκία της για μια εύκολη συνεργασία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διαψεύστηκε στην πράξη.

Παρά το κοινό πολιτικό τους έδαφος σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και η μάχη κατά της «woke» κουλτούρας, η άρνηση της Ρώμης να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράν και να παραχωρήσει την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα προκάλεσε βαθύ ρήγμα.

Η Μελόνι ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται μια «υποτακτική Ιταλία», στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Ουάσινγκτον.

Το «αγκάθι» του Ιράν και η αρνητική απάντηση για τη Σιγκονέλα
Η καταλύτης που πυροδότησε την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν η στάση της Ιταλίας απέναντι στον πόλεμο στο Ιράν.

Η Ρώμη αρνήθηκε κατηγορηματικά να παράσχει στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας το αίτημα της Ουάσινγκτον για τη χρήση της αεροπορικής βάσης Σιγκονέλα στη Σικελία από αμερικανικά βομβαρδιστικά.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε δημόσια την Ιταλία ότι «τα πήγε πολύ άσχημα» και ότι «δεν ήταν εκεί για εμάς» στη δύσκολη στιγμή του πολέμου.

Έκτοτε, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Μελόνι τον «παρακάλεσε» για μια φωτογραφία στη σύνοδο της G7, προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό της χώρας της.

«Δεν θέλω μια υποτακτική Ιταλία»
Η απάντηση της Τζόρτζια Μελόνι στις αιτιάσεις Τραμπ ήταν άμεση και επιθετική.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς περί φωτογραφίας ως «κατασκευασμένη ιστορία» και χαρακτήρισε τις επιθέσεις του Αμερικανού Προέδρου «ανόητες» και «χωρίς νόημα», σημειώνοντας πως η δημοτικότητά της στην Ιταλία δεν αποτελεί δική του υπόθεση.

Παράλληλα, η Ιταλίδα Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον Τραμπ για τη συμπεριφορά του απέναντι στους παραδοσιακούς συμμάχους της Δύσης, υπογραμμίζοντας τις δικές της κόκκινες γραμμές:

«Δεν μου αρέσει η ιδέα μιας υποτακτικής Ιταλίας, μιας χώρας που θεωρεί τον εαυτό της κατώτερο από τους άλλους. Θέλω να φέρω μια επανάσταση υπερηφάνειας. Δεν μου αρέσει να μου λένε ποια είναι τα όριά μου – ένα “όχι” είναι από τα πράγματα που με κινητοποιούν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τη δημόσια αντιπαράθεση, η Μελόνι, η οποία είχε διατελέσει η μοναδική ηγέτιδα χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε προσκληθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν μετανιώνει για τις επιλογές της, τονίζοντας πως πρωταρχικός της στόχος παραμένει η ενότητα της Δύσης και ότι δεν καθορίζει την εθνική στρατηγική της Ιταλίας με βάση τις προσωπικές της σχέσεις.

Πηγή: AnsaEnglish

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ