14.8 C
Thessaloniki
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ Λυδία Ξένου: Αποφασισμένη να κάνει τα μετάλλια και την κορυφή... συνήθεια!

Λυδία Ξένου: Αποφασισμένη να κάνει τα μετάλλια και την κορυφή… συνήθεια!

Το Thesspress Athletic Stories σας παρουσιάζεται, με την ιστορία της Λυδίας Ξένου αθλήτριας του καράτε και κατόχου του Χρυσού Πανευρωπαϊκού μεταλλίου, η οποία με το δίψα της για διακρίσεις μας δείχνει τον δικό της δρόμο για την κορυφή #ThessPress #AthleticStories #Interview #Xenou

ThessPress Athletic Stories. Το όνομα της νέας εβδομαδιαίας στήλης που ξεκινάει στο Thesspress.gr και σκοπό έχει να σας συντροφεύσει μέχρι το τέλος της σεζόν δηλαδή το καλοκαίρι του 2022, με συνεντεύξεις-εξομολογήσεις ή αν θέλετε… ιστορίες αθλητών, οι οποίοι έχουν καταφέρει απίστευτα επιτεύγματα, αλλά για διάφορους λόγους αυτά δεν προβάλλονται όσο θα έπρεπε στο ευρύ κοινό.

Στόχος μας λοιπόν θα είναι μαζί με εσάς να γνωρίσουμε και εμείς καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους να τους ακούσουμε και να αποκομίσουμε πράγματα που μπορεί να μην τα έχουμε τόσο στον χαρακτήρα μας αλλά και φιλοσοφία ή στάση ζωής. Εμείς και με την δική σας στήριξη θα δώσουμε φωνή σε αθλητές που διαπρέπουν όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά και με την στάση ζωής που τηρούν, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι καν ενήλικοι.

Έτσι θα ξεκινήσουμε παρουσιάζοντας σας και την… ιστορία που ανοίγει την αυλαία της στήλης μας, αυτή της Λυδίας Ξένου της 14χρονης, πλέον κατόχου του Χρυσού Πανευρωπαϊκού μεταλλίου στην κατηγορία 54 κιλών των Νεανίδων.

Οι ρίζες της οικογένειας της βαθιά ριζωμένες στο καράτε, ξεκινώντας από τους γονείς της και φτάνοντας στα τρία αδέρφια της τον Διονύση, την Τζωρτζίνα και τον Στέφανο, η πορεία που θα ακολουθούσε η Λυδία ήταν λίγο πολύ, προδιαγεγραμμένη.

Αλλά η επιτυχία όχι και γι’ αυτό φρόντισε η ίδια ώστε αυτή να έρθει από πολύ νωρίς μάλιστα. Με την καθοδήγηση της μητέρας, Μαρίζας Σουμπασάκη, ως προπονήτριας αλλά και το πείσμα και την θέληση της να πετύχει κατάφερε μόλις στα 14 της χρόνια να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να συνεχίσει την… δυναστεία που έχει χτίσει η οικογένεια της στο Παγκόσμιο στερέωμα του καράτε.

Η ίδια, ένα μήνα μετά την επιτυχία της, η οποία είχε λάβει χώρα στο Τάμπερε της Φινλανδίας στις 21 Αυγούστου, ούτε “πετάει στα σύννεφα”, ούτε έχει σκοπό να επαναπαυθεί όπως μας λέει. Η ίδια αναφέρει ότι για να βρίσκεται εκεί που είναι χρειάστηκε να στερηθεί, αλλά με μότο ότι η στέρηση είναι ο καλύτερος φίλος της επιτυχία και ότι σκοπός της είναι να βρεθεί στους λίγους που επαναλαμβάνουν μεγάλα επιτεύγματα, πως να μην είσαι σίγουρος ότι αυτή η αθλήτρια που έχει όλο το μέλλον μπροστά της θα καταφέρει όλα όσα ονειρεύεται.

Μετά την παρουσίαση, ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την κάτοχο του Χρυσού Πανευρωπαϊκού στο καράτε Νεανίδων, την Λυδία Ξένου.

*Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου

Ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή. Είστε μια οικογένεια που λατρεύει το καράτε. Ποιος ήταν αυτός που σε επηρέασε αρχικά για να ασχοληθείς με το καράτε και από πόσο χρονών ξεκίνησες;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου βρίσκομαι σε ένα στάδιο να παρακολουθώ, να ενθαρρύνω και να χειροκροτώ τα αδέλφια μου. Με δυο γονείς προπονητές και τρία αδέλφια πρωταθλητές το να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο ήταν αναμενόμενο. 

-Είσαι μόλις 14 και όμως κανείς ήδη πρωταθλητισμό. Πως αισθάνεσαι γι αυτό που έχεις καταφέρει;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ηλικία, γιατί η ιστορία κάθε ανθρώπου έχει διαφορετική έκβαση και οι κρίσιμες στιγμές, για τον καθένα, έρχονται σε διαφορετικούς χρόνους. Για μένα, ένα μεγάλο όνειρο επετεύχθη από μικρή ηλικία, κάτι για το οποίο είμαι υπέρμετρα ευγνώμων, αλλά ταυτόχρονα φέρει και μια μεγάλη ευθύνη. Πολλοί κερδίζουν μια φορά, ελάχιστοι επαναλαμβάνουν μεγάλα επιτεύγματα. Σκοπεύω να ανήκω σε αυτούς τους ελάχιστους. 

-Πόσες ώρες την ημέρα κάνεις προπονήσεις και τι χρειάζεται να θυσιάσεις για να διατηρείσαι σ αυτό το επίπεδο;

Παρόλο που ο προπονητικός προγραμματισμός εξαρτάται από το αγωνιστικό καλεντάρι, κατά βάση κάνω 10 δίωρες προπονήσεις την βδομάδα. Πρέπει να στερηθείς, όμως έχω μάθει ότι τις περισσότερες φορές η στέρηση είναι η καλύτερη φίλη της επιτυχίας. Μπροστά στην κατάκτηση του ονείρου η οποία καταπίεση αξίζει, διότι αυτό που κερδίζεις είναι πολλαπλάσια σημαντικό από αυτό που χάνεις. 

Σαν οικογένεια έχετε καταφέρει ένα μοναδικό επίτευγμα. Και τα τέσσερα πλέον αδέρφια έχετε μετάλλιο σε Πανευρωπαϊκή διοργάνωση. Πριν πας στο φετινό Πανευρωπαϊκό ήταν ένα “challenge” που είχες βάλει στον εαυτό σου να… συνεχίσεις την παράδοση που έχτισαν τα 3 αδέρφια σου;

Οι επιτυχίες των αδελφών μου μπορούσαν είτε να μου δώσουν ψυχολογική ώθηση, είτε να λειτουργήσουν αποπνικτικα, δημιουργώντας μια εσωτερική πίεση ότι «πρέπει» να το κάνω και εγώ. Είχα επενδύσει τόσο πολύ στην ψυχική προετοιμασία που απέτρεψα να συμβεί το δεύτερο, κρατώντας μόνο στη σκέψη ότι αφού το έκαναν αυτοί είναι και για μένα εφικτό.

-Τι δυσκολίες θεωρείς ότι έχει το καράτε και γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να το ξεκινήσει;

Το καράτε είναι ένα απόλυτα ολοκληρωμένο άθλημα που απαιτεί άριστη εκπαίδευση του τρίπτυχου: σώμα, νους, ψυχή με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις της προπόνησης να είναι ατέλειωτες. Θα πρότεινα σε κάποιον ανεπιφύλακτα να ξεκινήσει καράτε, γιατί είναι μια πολεμική τέχνη με ιστορία αιώνων, αλλά και γιατί μέσα από αυτό μαθαίνεις να έχεις αυτοάμυνα, κάτι που στις μέρες μας είναι απαραίτητο, όπως και αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο.

-Θεωρείς ότι η στήριξη του Ελληνικού Κράτους είναι επαρκής σε αθλήματα όπως και το δικό σας;

Για να είμαι ειλικρινής, η πολιτεία δεν συμβάλει καθόλου στην πρόοδο των αθλητών του καράτε. Είναι πολύ λυπηρό που οι αθλητές της Ελλάδας δεν έχουν κάποια στήριξη και πρέπει να ανταπεξέλθουν μόνοι τους, ενώ οι αντίπαλοί τους έχουν την αμέριστη στήριξη των κρατών τους, έχοντας έτσι ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 

Τώρα έχει ξεκούραση λογικά σωστά; Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και τα σχέδια σου;

Μετά τους αγώνες υπήρξε ένα διάστημα 10 ημερών ψυχικής ανάπαυσης. Ένας αληθινός πρωταθλητής όμως, ακόμα και στις διακοπές του, δεν σταματάει να οραματίζεται και να δουλεύει για το όνειρο του, έστω και λίγο, όπως έπραξα και εγώ. Επόμενος στόχος είναι σε 5 μήνες το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022, στο οποίο εννοείται πως φιλοδοξώ να διατηρήσω τον τίτλο της ευρωπαϊκής πρωταθλήτριας.  

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Λυδία, για την συνέντευξη που μας παραχώρησε και με την ευχή οι επιτυχίες να της γίνουν… ρουτίνα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6 μπαχαρικά που αδυνατίζουν και χαρίζουν υγεία

Εκτός από το να προσφέρουν γεύση και άρωμα στο φαγητό, τα μπαχαρικά μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα για τη σιλουέτα και...

Καβάλα: Έκκληση για άμεσο εμβολιασμό πολιτών και γιατρών απηύθυναν οι εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων

Δραματική έκκληση προς όλους τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα του...

Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο...

Τον 1ο νυχτερινό αγώνα Θράκης, διοργανώνει ο «Δρομέας Θράκης»

Μία νέα εμπειρία για μυημένους και αρχάριους δρομείς φιλοδοξεί να προσφέρει ο αθλητικός σύλλογος «Δρομέας Θράκης», διοργανώνοντας το Σάββατο 23 Οκτωβρίου τον...