28.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Λόγος Θεού

Νιώθω…την μεγάλη χαρά των πιστών, μπροστά στο άνοιγμα του ναού της ενορίας στην οποία ανήκει ο καθένας.

Η νοσταλγία να βρεθεί, (ο καθένας που συμμετέχει) και πάλι στην γνωστή ατμόσφαιρα των Οκτώ ήχων, που έχουν προβλεφθεί, ακριβώς για να αποφεύγεται η μονοτονία, η πλήξη και να υπάρχει εναλλαγή στην ποιότητα του ήχου, που συνοδεύει και υπογραμμίζει το κάθε ανθρώπινο συναίσθημα που ο εκκλησιαστικός λόγος προκαλεί.

Σκέψεις διατρέχουν τον νου, του κάθε μοναχικού «πιστού», καθώς ξεχύνονται οι φωνές από το αναλόγιο των ψαλτών και το ιερό, με τις προσφωνήσεις του ιερέα.

Προσηλωμένοι οι ενορίτες ψάχνουν τα νοήματα των λέξεων που μοιάζουν να προσφέρουν μια περίεργη…πληρότητα.

Σταματάει ο νους για ένα 2ωρο με 3ωρο, ανάλογα εάν ο πιστός προσέρχεται στον όρθρο, και αδειάζει απ όλα αυτά που τον βομβαρδίζουν καθημερινά προσφέροντας γνώση… είτε μέσα ενημέρωσης, είτε διαδικτυακές πλατφόρμες πληροφόρησης, είτε συμπαθείς συνάνθρωποι με τις απόψεις του ο καθένας και ησυχάζει, ειρηνεύει, με μιας άλλης πραγματικότητας ποιότητα λόγου.

Ποιά πραγματικότητα; …του πνεύματος που διψά για εφαρμοσμένη αγαθότητα, ελευθερία από γήινα δεσμά, έτσι όπως θα εμπνέεται όλη την εβδομάδα μέσα στην μετάνοια του ο καθένας, στην προσπάθεια ν’ αναγνωρίσει, πως δεν είναι ικανός από μόνος του, πως δεν έκανε όσα θα μπορούσε, πάλι του ξέφυγε κάτι και χρειάζεται μετάνοια, διόρθωση… το μικρό η μεγάλο σφάλμα…

Στη Θεία Λατρεία διακινούνται όλα τα νοήματα που ο άνθρωπος κυνηγάει και δεν μπορεί πουθενά να βρει: είτε μέσα του, είτε γύρω του.

Η προσήλωση του νου σ’ αυτό που προσφωνείται η ψάλλεται η αναγιγνώσκεται είναι η πέτρα που αλέθει όλες τις αμφιβολίες με τις οποίες παλέυει καθημερινά ο ανθρώπινος νους όλο το 24ωρο: άραγε τι απ’ όλα αυτά που εισπράττω με τις αισθήσεις μου είναι αλήθεια;

Ποιά είναι η αλήθεια, πού είναι η αλήθεια. Άλλο η αλήθεια, κι άλλο η πραγματικότητα.

Σταματάει να είναι για λίγο πεποιθώς εαυτώ ο μικρο-μέγαλος άνθρωπος στο κυνήγι της γνώσης και συνειδητοποιεί την μικρότητα του.. κοιτάζοντας γύρω του έναν άλλον κόσμο, διαφορετικό από το σπίτι του, τον κόσμο των εσχάτων!

Όσοι θέλησαν γνώση, πέρασαν από την από-γνωση, όσοι ήθελαν να είναι πρώτοι κοντά στον Θεό, έγιναν οι τελευταίοι, υπηρέτες και δούλοι όλων.

Στους τοίχους άγιοι, άγγελοι… η απεικόνιση του υπερβατικού,του ουράνιου που ξεκουράζει τόσο πολύ, από τον κόσμο αυτό της τεχνολογίας και του τεχνοκρατικού… πνεύματος, ελέγχου και στατιστικής πρόβλεψης.

Απαραίτητη η τέχνη, όπως και η τεχνολογία. Όμως κουράζουν και τα δύο.

Ο εκκλησιαστικός λόγος χρειάστηκε αιώνες για να διαμορφωθεί, μέσα από την πείρα και τον αγώνα όλων των Πατέρων της Εκκλησίας, τον προσωπικό του αγώνα ο καθένας συναισθανόμενος την μικρότητα του μπροστά στην δόξα του Εσταυρωμένου Υιού και Λόγου του Θεού.

Μίκρυνε ο Θεός μήπως και τον χωρέσει στην καρδιά του ο άνθρωπος.

Κάθε Κυριακή ο νους επιτέλους βρίσκει την θέση του, ταπεινώνεται μπροστά στο μεγαλείο της Αγάπης του θεού κι έτσι σταματάει, να παραδέρνει, όπως όλη την βδομάδα με τις υποθέσεις ζωής και θανάτου, επιβίωσης και νοηματοδότησης μιας σύντομης γήινης ζωής, της δικής του και των υπολοίπων..

Παρών κι Αυτός, Οικοδεσπότης μέσα στο δικό Του Σπίτι.

Να δίνεται, να θυσιάζεται, να γίνεται κομμάτια να πάρουν όλοι ανεξαίρετα, ζητώντας για αντάλλαγμα την ανθρώπινη φθορά, την ανθρώπινη αγένεια, το χονδροειδές των ανθρώπων, την αδυναμία τους, την άγνοια, την αμφιβολία, το οποιοδήποτε πάθος…με απέραντη κατανόηση και επιείκεια.

Είναι ο μόνος που δεν έχει έλθει να κρίνει. Πόσο κουραστική όλη η εβδομάδα, όπου όλοι κρίνουμε και κρινόμαστε. Αδιαλλείπτως…

Έφτασε ο καιρός να κοινωνήσουμε και πάλι ένα διαφορετικό Λόγο.

Λόγο Θεού απόλυτα εναρμονισμένο στις πραγματικές ανάγκες της ανθρώπινης ψυχής, που αρέσκεται στο απλό, διότι ο Ίδιος ο Θεός Απλούς εστί.

Γράφει η Νίκη Τσάγγου
Κλινική ψυχολόγος και θεολόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλαφάτης: «Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν»

«Ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται σε μια άλλη πόλη. Του υπενθυμίζω ότι είναι στη Θεσσαλονίκη. Τα έργα γίνονται, τρέχουν, προχωρούν» σχολίασε ο...

Κύπρος – Φωτιά στην επαρχία Πάφου

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα χωριά Σίμου και Γιόλου στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της...

AUKUS: Τηλεφωνική συνδιάλεξη Μακρόν-Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών...

Αφγανιστάν: Νέα επίθεση εναντίον ενός οχήματος όπου επέβαιναν Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ

Ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν μαχητές Ταλιμπάν δέχθηκε επίθεση σήμερα στην Τζαλαλαμπάντ, όπως μεταδίδουν αφγανικά ΜΜΕ, λιγότερο από 24 ώρες, έπειτα από...