12.2 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Λαχταριστό κέικ με χαρουπάλευρο

Λαχταριστό κέικ με χαρουπάλευρο

Ωστόσο, οι τύψεις δεν μας αφήνουν ούτε να φτιάξουμε αλλά κυρίως ούτε να φάμε την κλασική συνταγή. Τόσο τα αυγά όσο το βούτυρο και η έξτρα ζάχαρη (υλικά που κάνουν ένα κέικ τόσο νόστιμο) δεν είναι και ό,τι καλύτερο για εμάς που δεν θέλουμε έξτρα κιλά. 

Ψάχνουμε λοιπόν για εναλλακτικά υλικά που είναι πιο υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας.

Ένας από τους θησαυρούς της ελληνικής φύσης είναι το χαρούπι και τα προϊόντα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάνουν δυναμικό comeback.

Πρόκειται για μια αρχαιοελληνική τροφή που επέστρεψε ως super food. Συχνά το αποκαλούν «το κακάο των αρχαίων Ελλήνων».

Είναι υγιεινό, θρεπτικό αλλά και πάρα πολύ γευστικό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή ψωμιού, γλυκών και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο, πέσαμε πάνω σε μια εύκολη συνταγή για κέικ με χαρουπάλευρο από το Cretangastronomy.gr.

Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα χαρουπάλευρο
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι σόδα
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη ( Ή την αναλογία σε στέβια)
½ κούπας χυμός πορτοκάλι
¾ κούπας κομμάτια φρούτου (μπανάνα, μήλο ή αχλάδι)
¾ κούπας σταφίδες (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το χαρουπάλευρο με το αλεύρι και τις σταφίδες σε ένα μπολ. Πατάμε τους σβόλους που έχει το χαρουπάλευρο για να σπάσουν με ένα κουτάλι ή το κοσκινίζουμε.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο στο χέρι ή στο μίξερ για να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε. Προσθέτουμε το φρούτο και το  μείγμα του χαρουπάλευρου και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη  και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς  σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 55-60 λεπτά.

Δεν ανοίγουμε τον φούρνο πριν τα 45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κέικ στα 55 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι. Αν βγαίνει υγρό περιμένουμε  5-10 λεπτά ακόμη. Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να δέσει για 10 λεπτά στη φόρμα και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Από πάνω μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα, άχνη ζάχαρη ή ότι άλλο topping θέλουμε.

 

 

 

(bovary.gr)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Super Team: Τμήμα Ποδοσφαίρου & Άθλησης για τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμο Παύλου Μελά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, o Δήμος Παύλου Μελά δημοσιοποιεί μια συγκινητική πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της ΔΚ Πολίχνης...

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορούνται οι γονείς του 15χρονου που σκότωσε 4 συμμαθητές του στο Μίσιγκαν

Οι γονείς του εφήβου που άνοιξε πυρ μέσα στο σχολείο του στο Μίσιγκαν, σκοτώνοντας τέσσερις συμμαθητές του διώκονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας,...

Γ.Α. Παπανδρέου: «Να ξαναγίνει η παράταξη κυβερνητική δύναμη»

Έκκληση στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να πάρουν μέρος την Κυριακή στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής και αναδείξουν ξανά την παράταξη...

Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στο Ρέθυμνο

«Ο πολιτισμός είναι το δυνατό μας σημείο στην Κρήτη, με την δημιουργία νέων μουσείων σε Χανιά, Μεσαρά, 'Αγιο Νικόλαο και Ρέθυμνο», δήλωσε...