0.1 C
Thessaloniki
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΙ «KIDS are RIGHT»- Δέκα οργανώσεις ενημερώνουν με βιωματικές δράσεις για δέκα δικαιώματα...

«KIDS are RIGHT»- Δέκα οργανώσεις ενημερώνουν με βιωματικές δράσεις για δέκα δικαιώματα του παιδιού

Δέκα οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βέροια ανέλαβαν να διαδώσουν δέκα δικαιώματα του παιδιού, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «KIDS are RIGHT», που διοργανώνει τον Νοέμβριο το KIDOT.

   «Η ιδέα γεννήθηκε από την αγάπη μας για το παιδί. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου) και με βάση τη Χάρτα Δικαιωμάτων του Παιδιού αποφασίσαμε να επιλέξουμε δέκα δικαιώματα και να απευθύνουμε πρόσκληση σε δέκα φορείς που ασχολούνται εμπράκτως με την υπεράσπιση των εκπροσώπων της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας και έχουν αφήσει ουσιαστικό αποτύπωμα να τα αναδείξουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής του KIDOT, Μάκης Ανανιάδης.

   Ο κάθε φορέας, όπως εξήγησε, διοργανώνει μία δράση βιωματική που θα απευθύνεται στα παιδιά. Αναλαμβάνει ένα δικαίωμα και την αποστολή να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει για ανάληψη δράσης από παιδιά και μεγάλους σε σχέση με τη διασφάλιση της προστασίας του. Οι δωρεάν δράσεις πραγματοποιούνται σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Αθήνα on line ή off line, από τις 19 έως τις 30 Νοεμβρίου.

   Σε εργαστήρι του Edify Kids, παιδιά θα αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην ψυχική και σωματική τους υγεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Το δικαίωμα στην προσβασιμότητα ανάπηρων παιδιών μέσω της συνεκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα η πρώτη στη χώρα επαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ και η επαγγελματική συμπεριληπτική (αναπήρων και μη αναπήρων) ομάδα χορού «Έξις».

   Το KIDOT και η ΑΜΚΕ InCommOn ετοιμάζουν δράσεις με θέμα «Παιδί και Βιώσιμη Πόλη» στη Θεσσαλονίκη και στόχο την ανάδειξη της σημασίας του δικαιώματος του παιδιού στο περιβάλλον και ειδικότερα της συμμετοχής του στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης πόλης.

   Το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο είναι το θέμα εργαστηρίου που διοργανώνει η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, στην Αθήνα.

   «Διαδίδουμε τα δικαιώματά μας» είναι η δράση που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση.

   Στη σημασία που έχει σήμερα η παιδεία στα μέσα και την πληροφορία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων γραμματισμού στα ΜΜΕ είναι εστιασμένη η δράση του Peace Journalism Lab, Τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ, που θα πραγματοποιηθεί στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενημέρωση για το δικαίωμα στην πρόσβαση σε πληροφορίες και ΜΜΕ.

   Η πολυπολιτισμική ορχήστρα της Κυψέλης του El Sistema Greece θα συστηθεί σε παιδιά χωρίς προηγούμενη μουσική εμπειρία και θα τους παρουσιάσει τα μουσικά όργανα, τις βασικές της αρχές και τον τρόπο που πραγματοποιεί τις πρόβες της προβάλλοντας το δικαίωμα στο παιχνίδι, στην ψυχαγωγία και την κουλτούρα.

   Τη Ρόζα Παρκς την Αφροαμερικανή, που διεκδίκησε το δικαίωμα της στην ισότητα ανεξαρτήτως φυλής, φύλου στις ΗΠΑ το 1955 και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν θα γνωρίσουν τα παιδιά στη δράση «Διαβάζουμε την ιστορία της Ρόζας και του Μάρτιν», με την οποία το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας προβάλλει την ισότητα και δικαιοσύνη στη διεκδίκηση και απόλαυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

   Το δικαίωμα στην προστασία και την πρόνοια είναι η θεματική σε εκπαιδευτικό και διαδραστικό εργαστήριο- πρωτοβουλία της οργάνωσης Χαμόγελο του Παιδιού, που θα πραγματοποιηθεί στη Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης.

   «Το χρώμα των γνώσεων»: Μια βιβλιοθήκη που μας χωράει όλους είναι η δράση που διοργανώνεται από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας για να γνωρίσουν τα παιδιά το δικαίωμα για πρόσβαση στη γνώση και τη δυνατότητα να το διεκδικούν.

   Για την υλοποίηση του πρότζεκτ «KIDS are RIGHT» έχουν οριστεί «ambassadors» δέκα παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα που έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς κι έχουν αναλάβει δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων σε σχέση με προσβασιμότητα, το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της βίας και του bullying. «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι πρόκειται για παιδιά που έχουν ξεκινήσει έναν δικό τους δρόμο και αναλαμβάνουν τον ρόλο να ενημερώσουν και τα υπόλοιπα παιδιά για τα δικαιώματά τους», ανέφερε ο ιδρυτής του KIDOT. Αναλυτικά οι δράσεις: https://kidotfestival.com/kids-are-right.

   Η ομάδα KIDOT (Kids of Tomorrow) σχεδιάζει και υλοποιεί πολυθεματικά εκπαιδευτικά φεστιβάλ, γιορτές για μικρούς και μεγάλους, συναντήσεις ψυχαγωγίας, έκφρασης και δημιουργίας με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Kia βραβεύτηκε με δύο βραβεία σχεδίασης

Η Kia βραβεύτηκε με δύο βραβεία σχεδίασης για δύο από τα τελευταία της μοντέλα, με το ηλεκτρικό crossover Kia EV6 και το...

«Ελπίδα»: Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλονίκης

Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια στα ορεινά έφερε στη Βόρεια Ελλάδα η κακοκαιρία “Ελπίδα” χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Tα...

Η Ιρλανδία αίρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19

Η Ιρλανδία θα άρει αύριο σχεδόν όλους του περιορισμούς που είχε επιβάλει κατά της COVID-19, καθώς κατάφερε να εξέλθει της καταιγίδας της...

Εξαφάνιση 39χρονου στη Θεσσαλονίκη

Εξαφανίστηκε στις 14/1/2022 από τη Θεσσαλονίκη ο 39 χρονος Μπεκαούρι (επ.) Ζβιάντι (ον.). Έχει ύψος 1.80 μ., έχει κανονικό βάρος, έχει μαύρα...