20.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚεντρική και Δυτική Μακεδονία στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση - Ξεκινούν...

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία στο δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση – Ξεκινούν τα έργα κατασκευής νέου αγωγού φυσικού αερίου προς τη Δ. Μακεδονία

Στην πορεία μετάβασης της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας στη νέα ενεργειακή εποχή, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, θεωρείται ως ένα έργο ορόσημο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης (23/2) σηματοδοτήθηκε σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στις εν λόγω περιφέρειες και αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031, με καθοριστική συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την απολιγνιτοποίηση.

Με μήκος 160 περίπου χιλιομέτρων και προϋπολογισμό €163 εκατ., ο νέος αγωγός φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή. Τόσο ο αγωγός, όσο και οι κλάδοι του, θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας) και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδία Κοζάνης, στις εγκαταστάσεις για την τηλεθέρμανση των πόλεων Κοζάνης, Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας. Συμμετέχοντες δήμοι στην Κ. Μακεδονία είναι οι δήμοι Αλεξάνδρειας, Νάουσας, Βέροιας, Πέλλας, Σκύδρας και Έδεσσας, ενώ σε ότι αφορά στη Δ. Μακεδονία, συμμετέχουν οι δήμοι Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου.

Όπως ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, «με το έργο αυτό οι Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ανανεώνουν τον ιστορικό τους ρόλο ως κομβικά σημεία των ενεργειακών υποδομών της χώρας βγαίνοντας στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της ενεργειακής μετάβασης», ενώ υπογράμμισε ότι «αν και η Δυτική Μακεδονία είναι η τελευταία που θα έχει πρόσβαση σε φυσικό αέριο, θα είναι η πρώτη που θα έχει πρόσβαση 100% σε υδρογόνο». Επιπλέον, σύμφωνα με την κυρία Γκάλι, η κατασκευή του εν λόγω αγωγού θα δώσει ώθηση σε νέες επενδύσεις και θα δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μήνυμα του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας σημείωσε πως «Η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία καλείται σήμερα να διαμορφώσει ένα νέο στρατηγικό ρόλο. Η ενεργειακή μετάβαση δημιουργεί προκλήσεις, όπου η διείσδυση του φυσικού αερίου, του βιομεθανίου και του υδρογόνου έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο νέος αυτός αγωγός αποτελεί την πρώτη υποδομή στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη που υποστηρίζει πλήρως τη μεταφορά ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Κασαπίδης, υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας και εγγυητή της ανάπτυξής της, ενώ πλέον το όραμα για την περιοχή περιλαμβάνει τη θωράκιση της στη μετά λιγνιτική εποχή και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. «Σημαντικό για την Περιφέρειά μας είναι ότι ο αγωγός θα είναι 100% συμβατός με τη μεταφορά υδρογόνου και θα αποτελέσει μία σημαντική υποδομή στην προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε η Δυτική Μακεδονία να παραμείνει το σημαντικότερο ενεργειακό κέντρο της χώρας και στη μετά λιγνίτη εποχή» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Με τη σειρά του, ο Δήμρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, αναφερόμενος στη σημασία του έργου για την περιοχή, σημείωσε πως πρόκειται για «μια σημαντική αναπτυξιακή υποδομή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό έργο δεδομένης της επιλογής της Κοζάνης στην Αποστολή της ΕΕ για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».

Τέλος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, κύριος Γιάννης Χωματάς, υπογράμμισε ότι αποτελεί στοίχημα η ένταξη του αγωγού στο σύστημα διανομής τον Ιούνιο του 2024, ενώ όλες οι καινούριες εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ θα προχωρούν σχεδιάζοντας όχι μόνο με προδιαγραφές αερίου, αλλά με προδιαγραφές υδρογόνου, κάτι που αποτελεί ένδειξη πολιτικής για μελλοντικές εφαρμογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ