29.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
Αρχική ΜΑΓΕΙΡΙΚΉ Κέικ λεμόνι με σιρόπι

Κέικ λεμόνι με σιρόπι

Υλικά Συνταγής

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. βούτυρο μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
  • ξύσμα από 2 λεμονιά ακέρωτα
  • 3 φλ. αλεύρι κοσκινισμένο μαλακό ή γ.ο.χ.
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • Για το σιρόπι λεμονιού
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. νερό
  • 3 κ.σ χυμό από φρέσκο λεμόνι
  • τη φλούδα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Για το ζουμερό κέικ λεμόνι με σιρόπι, επιλέγουμε φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα και βιολογικά.

Κοσκινίζουμε σε ψιλή σήτα το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.

Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4-5 λεπτά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.

Χαμηλώνουμε το μίξερ. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μείγμα δεν ανακατεύουμε πολύ.

Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50′ ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα ενός μαχαιριού από το κέντρο του κέικ. Το κέικ λεμόνι είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 10′ στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για το σιρόπι, βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5′ -6′ από την ώρα που θα πάρει βράση.

Ξαναβάζουμε το κέικ στη φόρμα. Με σουβλί ή με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του κέικ.

Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ λεμόνι με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. (Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες). Τότε το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Μυστικά για το ζουμερό κέικ λεμόνι
-Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς C.

-Όλα τα υλικά, γιαούρτι-βούτυρο-αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

-Ο χρόνος ψησίματος, ποικίλει από φούρνο σε φούρνο.

-Αυτό θα μπορούσε να λέγεται «το κέικ της επόμενης ημέρας» γιατί την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει σωστά όλη την επιφάνεια του κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.

ΠΗΓΗargiro.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κ. Σκρέκας: Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα για τον Ιούλιο

Σημαντικά αυξημένες επιδοτήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιούλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με αύξηση...

Παράταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»

Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου δόθηκε με απόφαση...

Ο τελευταίος των «κουβερτάδων» της Νάουσας

Η μια πάνω στην άλλη, τακτοποιημένες στα ψηλότερα ράφια της ντουλάπας, τόσες, όσες και ο αριθμός των παιδιών της οικογένειας. Μέσα...

Όχι ο αρετολόγος!

«Την αρετή, λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, την θαυμάζει και πολέμιος, δηλαδή ο εχθρός». Όντως ο ενάρετος στην πράξη και όχι...