8.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Η κλιματική αλλαγή και εγώ»: Ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο...

«Η κλιματική αλλαγή και εγώ»: Ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στο ΚΠΙΣΝ

 Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (24 και 25/09) το πρώτο SNFCC Green Weekend, ένα διήμερο αφιερωμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με τον γενικό τίτλο «Η κλιματική αλλαγή και εγώ».

   Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, από το Ξέφωτο και τον Πευκώνα μέχρι τον Μεσογειακό Κήπο, τον Θόλο, τον Λαχανόκηπο, αλλά και την Περίμετρο, γεμίζει με δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και περιστρέφονται γύρω από τα ερωτήματα «Τι είναι η κλιματική αλλαγή;» και «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;».

   Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις 19.00 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί ομιλία του Κωνσταντίνου Καρτάλη, καθηγητή στο ΕΚΠΑ στην επιστημονική περιοχή «Φυσική Περιβάλλοντος και Κλίματος», διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, με τίτλο «Γνωρίζοντας την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της». Ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, σε διάλογο με την Ιφιγένεια Ταξοπούλου, ιδρυτικό μέλος και γενική γραμματέας του ευρωπαϊκού θεατρικού δικτύου mitos21, επιστημονική συνεργάτιδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Julie’s Bicycle, θα εξετάσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής παρουσιάζοντας όσα έχουν ήδη συμβεί, εξηγώντας την παρούσα κατάσταση, γιατί πια μιλάμε για κλιματική κρίση, πώς αυτή εκδηλώνεται, ποιες είναι οι τάσεις και πρακτικές παγκοσμίως για την αντιμετώπισή της, τι δείχνουν οι μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, και, τελικά, τι μπορεί καθένας από εμάς να κάνει συμβάλλοντας θετικά στη διαχείριση του ζητήματος.

   Στις 25 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης με συντονίστρια την Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Πέντε ομιλητές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι μπορώ να κάνω εγώ για την κλιματική αλλαγή;», αλλά και να αναδείξουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα υπό το πρίσμα της Πράσινης Αρχιτεκτονικής, της Βιώσιμης Κινητικότητας, της Πλαστικής Ρύπανσης του Νερού, της Υπεραλίευσης, του Φαγητού, της Κλιματικής Δικαιοσύνης. Καθένας από τους πέντε ομιλητές που θα συμμετάσχουν – Λευτέρης Αραπάκης (συνιδρυτής και διαχειριστής της ΑΜΚΕ ΕΝΑΛΕΙΑ), Γωγώ Δελογιάννη (σεφ), ‘Αγις Μουρελάτος (αρχιτέκτων), Σπύρος Παπαγεωργίου (διευθυντής Ανάπτυξης του Οργανισμού Πόλεις για Ποδήλατο), Ελίτα Φασούλα (μέλος του Fridays for Future Thessaloniki)- θα εστιάσει στην παρουσίαση του προβλήματος, στις επικρατούσες τάσεις για τη διαχείρισή του και στο πώς μπορεί καθένας από εμάς να συμβάλει ενεργά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

    Για τις δύο αυτές ανοιχτές εκδηλώσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. 

   Το πρόγραμμα των δύο ημερών συμπληρώνουν προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, αναγνώσεις βιβλίων για παιδιά, face painting, αλλά και ευρύτερη πληροφόρηση των επισκεπτών μέσω ενημερωτικών περιπτέρων Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, φορέων και προγραμμάτων, οι οποίοι θέτουν στον πυρήνα των δράσεών τους ζητήματα συναφή με τη θεματολογία του διημέρου: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Πόλεις για Ποδήλατο, Greenpeace Greece, Fashion Revolution Greece, Healthy Seas, Natura 2000 Εδώ Ζούμε, WWF Greece (24 και 25/09, 10.00-14.00 & 17.00-19.00 στον Πευκώνα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος).

    Επιπλέον, στην Περίμετρο του ΚΠΙΣΝ, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Athens Photo World «Φύση και Περιβάλλον» με έργα των φωτογράφων του πρακτορείου Reuters, που θα διαρκέσει έως και τις 30/09.

    Όλες οι δράσεις του SNFCC Green Weekend πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/GreenWeekend καθώς και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ