0.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΗ Δυτική Μακεδονία πεθαίνει

Η Δυτική Μακεδονία πεθαίνει

Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης

Δεν χρειάστηκε τελικά να νομιμοποιηθούν ποτέ από τη Βουλή τα σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ώστε να ξεκινήσει η λεγόμενη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία.

Η διαδικασία έχει αρχίσει εδώ και καιρό. Τα πάντα έχουν δρομολογηθεί. Μονάδες κλείνουν, οι «εθελούσιες έξοδοι» από τη ΔΕΗ, καλά κρατούν. Με χιλιάδες εργαζόμενους εκτός, αποσαρθρώνοντας εντελώς την επιχείρηση δημιουργώντας δεδομένα μη αναστρέψιμα. 

Ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής στον κόσμο η «Πτολεμαΐδα 5», με κόστος κατασκευής 1,4 δις €, ενδέχεται να μην κάψει ούτε κιλό λιγνίτη, όταν τελειώσει η κατασκευή του…

Η άγρια ανάπτυξη των λεγόμενων ΑΠΕ από γιγάντιους ομίλους σε βουνά, τους βοσκότοπους και τους κάμπους της περιοχής, κινείται με ιλιγγιώδης ρυθμούς, χωρίς να υπολογίζονται καθόλου οι τοπικές κοινωνίες και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν. 

Η ανεργία μεγαλώνει συνεχώς, η κοινωνία παρακολουθεί ανήσυχη, οι δορυφορικές επιχειρήσεις γύρω από τη ΔΕΗ παραδίδουν ακόμη και τις άδειες τους σε ένδειξη αγανάκτησης για όσα συμβαίνουν.

Οι αποκαταστάσεις των χιλιάδων στρεμμάτων ορυχείων δεν θα γίνουν ποτέ, θέτοντας τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Η διαμόρφωση των σχεδίων για την απολιγνιτοποίηση της περιφέρειας, τελικά δεν αφορούσε όλους. Όχι γιατί δεν μπορεί η κοινωνία μας να συμμετέχει σε διαβουλεύσεις τέτοιου είδους αλλά γιατί φαίνεται καθαρά ότι οι βασικοί άξονες είχαν προαποφασιστεί.

«Το παιχνίδι είναι στημένο και στα μέτρα τους» όπως λέει και το τραγούδι. Το εισαγόμενο φυσικό αέριο παίρνει θέση.

Η Μελέτη του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για τις επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση αντί να γίνει οδηγός, θάβεται επιμελώς και από την τοπική εξουσία. Ένα εργαλείο τόσο σημαντικό δεν χρησιμοποιείται σχεδόν πουθενά. Πάνω από 24.000 θέσεις ανεργίας προβλέπει ότι θα προκύψουν ενώ απροσδιόριστο παραμένει το πώς θα καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα στο ΑΕΠ της περιοχής. Υπολογίζεται μείωση έως και 40% !!!

Τα ασαφή χρονοδιαγράμματα των σχεδίων της Κυβέρνησης, οι μεγάλες καθυστερήσεις που ήδη εμφανίζονται, ο ασφυκτικός χρόνος που απομένει, το χαμηλών προσδοκιών τοπικό πολιτικό προσωπικό, αλλά και η κρίση λόγω της πανδημίας, είναι παράγοντες που γεννούν μόνο τεράστια προβλήματα στην περιοχή και στη χώρα. Μια ωρολογιακή βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί.

Κινούμαστε λοιπό σε αχαρτογράφητα νερά με την απογοήτευση και την ανασφάλεια να κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροεπαγγελματίες και μικροί αγρότες, η μεγάλη πλειοψηφία, δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη.

Οι προσπάθειες τοπικών παραγόντων ώστε να καμφθούν αυτές οι ανησυχίες, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αστείες.

Δεν αξίζουν ούτε καν μικρής αναφοράς. Πρόκειται για ερασιτεχνισμούς απίθανους, υποταγμένους στην κεντρική εξουσία, γεμάτους προχειρότητα, ανακατεμένους με «δράκους» και συμφέροντα.

Από την άλλη, εντυπωσιακή είναι η συμπεριφορά όλων όσων ορίζουν τις εξελίξεις. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αποφασίσει να θυσιάσουν μία ολόκληρη περιφέρεια.

Η Δυτική Μακεδονία χρειάζεται έστω και τώρα, τη ύστατη στιγμή, αλλαγή πολιτικής. Το σχέδιο της Κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση δεν παίρνει υπόψη το βασικότερο δεδομένο, ότι εδώ ζούνε άνθρωποι. Το πείραμα αυτό θα φέρει τον μαρασμό σε μια ολόκληρη περιοχή για πάντα.

Η Δυτική Μακεδονία, σύντομα, θα είναι το παράδειγμα προς αποφυγήν για όλη την «πράσινη» Ευρώπη.

*Ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης είναι Ελεύθερος επαγγελματίας, διαχειριστής τουwww.kozani.tv& www.ptolemaida.tv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ