27.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΔΙ Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Γιατί δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί να μοιράζεται τα παιχνίδια του;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά τους να μοιραστούν τα πράγματά τους, ακόμα κι όταν εκείνα δεν θέλουν. Αυτό όμως όχι απλώς δεν μαθαίνει στα παιδιά να μοιράζονται, αλλά αντιθέτως τους προκαλεί ανασφάλεια, θυμό και δυσφορία. Επομένως, δεν πρέπει να πιέζετε το μικρό σας να μοιράζεται τα παιχνίδια του.

Είναι απαραίτητο για τους γονείς να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών τους προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξή τους. Ενώ το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να μάθουν τα παιδιά από το σπίτι τους πολύ πριν φτάσουν στην τάξη.

Με αυτή την έννοια, οι κατευθυντήριες γραμμές συνύπαρξης και οι καλοί τρόποι πρέπει να ενσταλαχθούν από τα πρώτα στάδια της ζωής των παιδιών. Έτσι, πολλοί γονείς αισθάνονται κοινωνική πίεση για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και αν εκείνα αρνούνται να μοιραστούν τα πράγματά τους με άλλα παιδιά, οι γονείς νιώθουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή έκαναν κάποιο λάθος στην ανατροφή τους, με αποτέλεσμα εκείνα να λειτουργούν εγωιστικά.

Αν ταυτίζεστε με το παραπάνω, μπορείτε να χαλαρώσετε! Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν θέλουν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, το οποίο αλλάζει καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μοιράζεται, χωρίς παράλληλα να το πιέσετε.

Πώς μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να μοιράζονται

Σεβαστείτε τα όριά του

Είναι απολύτως φυσιολογικό και σεβαστό το παιδί να έχει ένα παιχνίδι που δεν θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Άλλωστε, όλοι μας έχουμε αγαπημένα αντικείμενα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να μοιραστούμε. Επομένως, μην πιέζετε το παιδί να μοιραστεί αυτό το παιχνίδι.

Διευκολύνετε τη συζήτηση

Μάθετε στο παιδί πώς θα πρέπει να αντιδρά όταν βλέπει ένα άλλο παιδί να παίζει με ένα παιχνίδι που θα ήθελε κι εκείνο. Αντί να το αρπάξει από τα χέρια του άλλου παιδιού ή να αρχίσει να γκρινιάζει, μπορεί να πει στο άλλο παιδί «Μπορώ να παίξω κι εγώ με το παιχνίδι αυτό;».

Χρησιμοποιήστε χρονόμετρο

Δημιουργήστε ένα δικό σας παιχνίδι κατά το οποίο μόλις το χρονόμετρο χτυπήσει το παιδί θα πρέπει να αλλάξει παιχνίδι.

Βοηθήστε το να εξασκηθεί

Μερικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν το να μοιράζεσαι ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, όταν το παιδί ζωγραφίζει παρέα με το αδερφάκι του, θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πάρει το χρώμα μαρκαδόρο που θέλει. Έτσι, μαθαίνει να μοιράζεται και να έχει υπομονή.

Προτρέψτε το να μοιράζεται

Αν πρόκειται να έρθουν επίσκεψη στο σπίτι σας τα ξαδέρφια του μικρού σας, προετοιμάστε το για το γεγονός ότι θα πρέπει να μοιραστεί τα πράγματά του και παρουσιάστε το ως κάτι συναρπαστικό. Ρωτήστε το παιδί ποια παιχνίδια τού αρέσουν περισσότερο και θα ήθελε να δείξει στα άλλα παιδιά και συγκεντρώστε τα ώστε να είναι έτοιμα όταν φτάσουν οι μικροί επισκέπτες. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί και να συνηθίσει την ιδέα του να μοιράζεται.

ΠΗΓΗimommy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή οι φετινές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με πλήρες πρόγραμμα για πρώτη χρονιά μετά την πανδημία, αλλά με συστάσεις για...

Αύξηση 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία

Περαιτέρω μεγάλη αύξηση, της τάξης του 32,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον...

Μαζικός θάνατος ψαριών στον ποταμό Όντερ που αποδίδεται σε άγνωστη τοξική ουσία

Μια άγνωστη πολύ τοξική ουσία στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διαρρέει την Πολωνία και τη Γερμανία, φαίνεται πως είναι η αιτία για...

Άρθρο του Αλ. Τσίπρα στην ΕφΣυν: Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία

Στον πρωθυπουργό επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για το "σκάνδαλο των παρακολουθήσεων" ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα...