31 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΕξεταστική για Τέμπη – Αλ. Ρογκάκου (ΕΑΔ): Απευθύναμε το πόρισμα στην ΕΡΓΟΣΕ...

Εξεταστική για Τέμπη – Αλ. Ρογκάκου (ΕΑΔ): Απευθύναμε το πόρισμα στην ΕΡΓΟΣΕ – Το κοινοποιήσαμε στον Κ. Αχ. Καραμανλή για ενημέρωση

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση «717» απευθύνθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ, ενώ στον τότε υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση, δήλωσε η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Αλεξάνδρα Ρογκάκου, στο πλαίσιο κατάθεσής της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

«Γνωστοποιήσαμε το σχετικό έγγραφό μας προς ενέργεια στην αρμόδια Εισαγγελία και την ΕΡΓΟΣΕ και το κοινοποιήσαμε προς γνώση στον αρμόδιο υπουργό» είπε η επικεφαλής της ΕΑΔ.

Όπως είπε η κ. Ρογκάκου, η Αρχή παρέλαβε από την Εισαγγελία Εφετών (τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος) παραγγελία προκειμένου να ελεγχθεί εάν καθυστέρησε και εάν είχε προβλήματα η σύμβαση «717», η οποία είχε υπογραφεί στις 26/9/14 και έπρεπε να παραδοθεί στις 26/9/16. Σημείωσε ότι η παραγγελία είχε δοθεί αρχικά στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στις 7/3/19 και μετά την ίδρυσή της, η εντολή δόθηκε στην ΕΑΔ, χωρίς στο μεταξύ, να έχει γίνει κάποια ενέργεια.

Ακολούθως, η κ. Ρογκάκου αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Αρχής, που περιλάμβαναν την παράλειψη τήρησης υποχρεωτικών προθεσμιών, τη μη πρόβλεψη επάρκειας ανταλλακτικών, κλοπές και βανδαλισμούς καθώς και προμετρικά σφάλματα κυρίως στην τηλεδιοίκηση Αθήνας και Λάρισας.

Τόνισε μάλιστα ότι η Αρχή πρότεινε -μεταξύ άλλων- την άσκηση πειθαρχικών διώξεων σε 18 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ κυρίως για παράλειψη τήρησης συμβατικών προθεσμιών. Ερωτηθείσα εάν η ΕΡΓΟΣΕ άσκησε αυτές τις διώξεις, η κ. Ρογκάκου είπε ότι αναζητήθηκαν ευθύνες σε 18 άτομα: Τρία άτομα είχαν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης. Σε 15 άτομα ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την ΕΡΓΟΣΕ. Οι 11 απηλλάγησαν με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου. Για τέσσερα άτομα ο διευθύνων σύμβουλος επέβαλε την ανώτερη ποινή που μπορούσε να επιβάλει σύμφωνα με τον κανονισμό, που είναι απουσία από την υπηρεσία 10 ημερών. Τα τέσσερα αυτά άτομα άσκησαν έφεση ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου και το οποίο τους απάλλαξε.

Σε ερώτηση εάν σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο υπουργός συμμετείχε, η κ. Ρογκάκου απάντησε αρνητικά.

Για το εάν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στρέφεται εναντίον της Αρχής, η κ. Ρογκάκου είπε ότι «με έκπληξη μάθαμε από την ιστοσελίδα της (Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας) για πιθανή παράβαση καθήκοντος από τον επιθεωρητή που συνέταξε το πόρισμά μας». Η κ. Ρογκάκου σημείωσε ότι η ΕΑΔ είχε συνδράμει με όλα τα στοιχεία το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, και πως είχε επισκεφθεί η ιδία και ο επιθεωρητής της Αρχής το γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα, «για να εκφράσουμε την πικρία μας». «Αν υπήρξε κάποιο σφάλμα και να το δούμε, όμως δεν είχε κληθεί ο επιθεωρητής ποτέ να πει την άποψή του […] και κατά την άποψή μας, (το στοιχείο αυτό του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελίας) είναι ότι άδικο και αβάσιμο», είπε η κ. Ρογκάκου.

Δεν είχε γίνει καμία ενέργεια επί δύο χρόνια
Ερωτηθείσα για την αντικατάσταση της κ. Γεροντίδου, η οποία εργαζόταν επί δύο έτη στην υπόθεση της «717», η αναπληρώτρια διοικητής της ΕΑΔ είπε ότι (αυτό το διάστημα) δεν είχε γίνει καμία ενέργεια: «Η πρώτη ενέργεια ήταν ένα έγγραφο που έγινε το 2021» είπε η κ. Ρογκάκου.

Στην παρατήρηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Νικητιάδη, ότι στην κατάθεσή της στην Ευρωπαία εισαγγελέα, η κ. Γεροντίδου μιλά για παθογένειες στην Αρχή και ότι το πόρισμά της ΕΑΔ κάνει αντικειμενικές διαπιστώσεις αλλά αποφεύγει να επιρρίψει υποκειμενικές ευθύνες, η κ. Ρογκάκου είπε ότι δεν κρίνει την κατάθεση: «Σας μιλάω με πραγματικά γεγονότα. Το πρώτο έγγραφο, που έγινε αναζήτηση στοιχείων, ήταν τον Απρίλιο του 2021», ενώ η ΕΑΔ δημιουργήθηκε το 2019.

Σημείωσε μάλιστα, ότι λόγω και της συγχώνευσης των ελεγκτικών μηχανισμών, «όλοι ήταν φορτωμένοι με πάρα πολλή δουλειά. Η κ. Γεροντίδου είχε ένα πολύ σοβαρό έλεγχο στον ΟΛΠ να παραδώσει, ενώ είχε και εξετάσεις για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι ήθελε να φύγει» πρόσθεσε η κ. Ρογκάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ