23.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Έρχεται «opengov» για την κλιματική αλλαγή – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Έρχεται «opengov» για την κλιματική αλλαγή – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Έναν νέο μηχανισμό… τύπου «opengov», όπου όλα τα ζητήματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θα τίθενται στο «μικροσκόπιο» όλων των παραγωγικών φορέων και των πολιτών της χώρας θα περιλαμβάνει ο νέος κλιματικός νόμος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι οποίες αναμένεται άμεσα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) θα δημιουργήσει, εντός της επόμενης διετίας (από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ), ένα διαδικτυακό Φόρουμ Κλιματικού Διαλόγου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι βιομηχανιών, εταιρειών, επαγγελματικών οργανισμών, πανεπιστημίων, περιβαλλοντικών ΜΚΟ, συνδικαλιστικών φορέων, δήμων και περιφερειών.

Όλοι αυτοί οι φορείς θα έχουν πρόσβαση και θα μπορούν να διαβουλεύονται επί των βασικών αποτελεσμάτων της ετήσιας έκθεσης προόδου για τα θέματα μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή καθώς και επί της πρότασης της κυβερνητικής επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας προς την κλιματική ουδετερότητα για τους τομεακούς προϋπολογισμούς άνθρακα, κάθε πέντε έτη. Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις τους θα ενσωματώνονται σε έκθεση διαβούλευσης η οποία θα περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση προόδου που θα υποβάλλει η επιστημονική επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Ειδικότερα, στο τέλος κάθε έτους θα καταρτίζονται και θα παρουσιάζονται στη διαδικτυακή Πλατφόρμα, καθώς και σε ενημερωτικές ημερίδες, τα βασικά αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης, καθώς και τα διαθέσιμα δεδομένα εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Επίσης, θα υλοποιούνται δράσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για τη βελτίωση της κατανόησης των εννοιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ανάδειξη της σημασίας των συλλογικών δράσεων και της ενεργοποίησης των πολιτών για την αναχαίτιση των επιπτώσεών της.

Η κλιματική αλλαγή στα προγράμματα σπουδών

Ρόλο θα έχει και το υπουργείο Παιδείας το οποίο θα εντάξει τη θεματική της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα επικαιροποιήσει εκείνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκειμένου να εντάξουν τις θεματικές της ανάλυσης των κλιματικών κινδύνων και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, στο υπουργείο Παιδείας θα πέσει το βάρος της ανάπτυξης ενός σχεδίου για την επιμόρφωση των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή πληθυσμιακών ομάδων καθώς και επαγγελματιών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων δια βίου μάθησης.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα αναλάβει τα προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και τη λήψη μέτρων για την προσαρμογή στα ακραία καιρικά φαινόμενα που φέρνει η καταστροφή του παγκόσμιου κλίματος.

Σχεδιάζεται ο «Μεγάλος Αδελφός» για το κλίμα

Παράλληλα, συστήνεται Εθνικό Παρατηρητήριο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το οποίο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την ανθεκτικότητα της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα παρέχει αξιόπιστα στοιχεία προς τη Δημόσια Διοίκηση και θα επιμορφώνει τα στελέχη της σχετικά με τον σχεδιασμό, τις πολιτικές και δράσεις και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Επίσης, στους ρόλους του Παρατηρητηρίου περιλαμβάνονται η παροχή πληροφόρησης προς τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με την ενσωμάτωση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και τη λήψη μέτρων προσαρμογής των δραστηριοτήτων τους. Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα παρέχει στοιχεία για τη σύνταξη εθνικών εκθέσεων για το κλίμα στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλους δημόσιους, ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς, θα αναπτύσσει και θα διατηρεί μία ενιαία εθνική βάση κλιματικών δεδομένων, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς και θα είναι ανοικτή και ηλεκτρονικά προσβάσιμη από τους δημόσιους φορείς, τα ΑΕΙ, τα ερευνητικά κέντρα και τους πολίτες.

ΠΗΓΗot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η FA ερευνά τον Τούχελ για τα σχόλια του για τον διαιτητή στην ισοπαλία με την Τότεναμ

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) διερευνά τα σχόλια του Τόμας Τούχελ, αφού ο προπονητής της Τσέλσι επέκρινε τον διαιτητή Άντονι Τέιλορ...

Ανακοίνωσε τον Μιχάι η Φαμαλικάο

Η Φαμαλικάο ολοκλήρωσε την απόκτηση του Ενέα Μιχάι από τον ΠΑΟΚ, με τον 24χρονο αμυντικό να υπογράφει στον πορτογαλικό σύλλογο μέχρι το...

Έφεση κατά της καταδίκης της για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών η Γκράινερ

Η ομάδα υπεράσπισης της Μπρίτνεϊ Γκράινερ, της αμερικανίδας σταρ του μπάσκετ που καταδικάστηκε με εννέα χρόνια στη Ρωσία για κατοχή και διακίνηση...

Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και...