Ήδη από το 2021, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ «αποδομούσαν» ένα προς ένα τα επιχειρήματα υπέρ του κρυπτονομίσματος.
«Ένα βιώσιμο bitcoin είναι τόσο αδύνατο, όσο και η διαίρεση με το μηδέν» κατέληγαν ήδη από πέρυσι σε βαρυσήμαντο άρθρο-παρέμβασή τους στη «Ν» οι Ulrich Bindseil, γενικός διευθυντής Υποδομών Αγοράς και Πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Jürgen Schaaf, σύμβουλος στον ίδιο τομέα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021, τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ «αποδομούσαν» ένα προς ένα τα επιχειρήματα υπέρ του κρυπτονομίσματος. Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει πλέον ευρεία ομοφωνία ότι το bitcoin δεν έχει επιτύχει τον αρχικό του στόχο να είναι ένα νόμισμα. Είναι πολύ ασταθές και πολύ ακριβό στη συντήρησή του ώστε να μπορεί να εκπληρώσει τις κλασικές λειτουργίες του χρήματος, ήτοι μονάδα αποτίμησης, μέσο πληρωμής, και μέσο διατήρησης αξίας.
Επειδή το bitcoin δεν είναι αποτελεσματικό ως μέσο πληρωμής, δεν είναι ανταγωνιστικό για νόμιμες πληρωμές και δεν έχει καμία άλλη εσωτερική αξία. Επιπλέον, δεν παράγει ούτε ταμειακές ροές ούτε μερίσματα, ενώ η συντήρησή του είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Δεν απαιτείται βαθιά γνώση χρηματοοικονομικών μαθηματικών – η κοινή λογική αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι η τιμή του bitcoin θα μηδενιστεί αργά ή γρήγορα.
Μπορεί να το δει κανείς από όποια πλευρά θέλει: η υπερβολή του bitcoin έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κερδοσκοπικής φούσκας σύμφωνα με τη θεωρία του «μεγαλύτερου κορόιδου»: η αξία αυξάνεται όσο υπάρχει ένα ακόμα μεγαλύτερο κορόιδο που υποθέτει ότι μπορεί να πουλήσει σε ακόμα υψηλότερη τιμή λίγο καιρό αργότερα. Όμως, όπως και το γεγονός ότι ο αριθμός των bitcoin είναι τελικά περιορισμένος, έτσι και κάποια στιγμή δεν θα υπάρχουν πια αρκετά κορόιδα που να θέλουν ένα τελικά άχρηστο κερδοσκοπικό αντικείμενο. Μακροπρόθεσμα, η εγγενής έλλειψη αξίας του bitcoin θα επικρατήσει και στην αγορά».