Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση την εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με τα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω ανάρτησής του, εξήγγειλε στήριξη από τον Ευρωπαϊκό κορβανά, ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ξεκίνησε παραθέτοντας κάποια οικονομικά στοιχεία συγκριτικά με πέρυσι. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι τη φετινή χρονιά, δόθηκαν 3.820.000.000 ευρώ ενώ πέρυσι 3.833.000.000. Αναφέρθηκε εκτενώς στις αυξημένες υποχρεώσεις του νέου συστήματος και στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων, λέγοντας ότι 387 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν καταβληθεί, λόγω της μη ενεργοποίησης δικαιωμάτων.
Επιπροσθέτως, αποσαφήνισε πως ορισμένα μέτρα στήριξης δεν υλοποιήθηκαν, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν ακόμη έλεγχοι που εκκρεμούν και θα πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου ο κάθε αγρότης να λάβει αυτά που δικαιούται και του αναλογούν. Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα αναδιαμορφωθεί στα 160 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 80 θα διατεθούν για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια για τους βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς.
Όλο αυτό αφορά πληρωμές από τους δύο πρώτους τες πυλώνες της ΚΑΠ, αποζημιώσεις και προγράμματα στήριξης μέσω διαφόρων δομών είτε μέσω του ΕΛΓΑ.
Επεσήμανε, πως η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, έπειτα από διαπραγμάτευση και συμφωνια με την Κομισιόν, με καίριο στόχο την αποφυγή προστίμων και επιπλοκών.
Υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί αποζημιώσεις 100% από τον ΕΛΓΑ, ενώ είπε ότι τα 16 από τα 27 αιτήματα που τέθηκαν από τους αγρότες στο κυβενρητικό επιτελείο πριν από τα Χριστούγεννα, έχουν αντιμετωπιστεί θετικά είτε κάποια από αυτά στο σημαντικότερο μέρος τους.
Τέσσερα από αυτά είναι υπό καθεστώς επεξεργασίας, με κυριότερα το μέτρο μείωσης του κόστους παραγωγής – ανέφερε ότι ήδη έχει μειωθεί ο ΦΠΑ – ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση του ρεύματος στα 7 λεπτά και στη μείωση του φόρου εισοδήματος.
Επτά όμως αιτήματα που έχουν θέσει οι αγρότες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας μίλησε για τη σπουδαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά είχαμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο, αφού οι αγροτικές εξαγωγές, ξεπέρασαν τα 11 δισ. ευρώ. Επιπλέον, μίλησε για την μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, για την αύξηση του επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους 9 μήνες για τις γυναίκες που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, ενώ έδωσε έμφαση στην κατάργηση από το 2027 του ΕΝΦΙΑ, σε πληθυσμό με 1.700 κατοίκους, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα την περιοχή του Έβρου.
Ο κ.Τσιάρας έκανε μνεία στα 98 έργα τα οποία έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης, ενώ έκανε λόγο για πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα μέσω της διαδικασίας του ΑΣΔΥ, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ιδιαίτερα ότι τα μέτρα είναι κοστολογημένα και υλοποιήσαμε, πάντοτε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών και των ορίων χρηματοδότησης. Η μείωση του αγροτικού ρεύματος μέσω του προγράμματος ΓΑΙΑ, όχι μόνο ανακουφίζει τυος αγρότες, αλλά εξασφαλίζει τη συμμετοχή των νέων αγροτών που ξεκινούν τώρα και όλων των παραγωγών επίσης.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα τρία δισ. ευρώ ενώ υπάρχει πρόγραμμα δράσης που θα στηρίξει την βαμβακοκαλλιέργεια. Νέα πρόσκληση δράσης και κατάρτισης των νέων αγροτών σε συνάρτηση με τη σύσταση του Ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, με αρχική χρηματοδότηση 160 εκατομμύρια ευρώ, η οποία στην πορεία θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, και θα περιλαμβάνει δάνεια με μακροπρόθεσμη εξόφληση και ευνοϊκούς όρους, συναρτήσει καινοτόμων δράσεων που θα ενδυναμώσουν την αγροτική παραγωγή αλλά και την αποδοτικότητα των απασχολούμενων στον κλάδο, υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση του αγροτικοί τομέα.
Ο κ Τσιάρας είπε ότι για πρώτη φορά μετά το 1984 είχαμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο.

