ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΑνακαλύπτοντας τον κώδικα της ευτυχίας: Οι πυλώνες που διαμορφώνουν μια ικανοποιητική ζωή

Ανακαλύπτοντας τον κώδικα της ευτυχίας: Οι πυλώνες που διαμορφώνουν μια ικανοποιητική ζωή

Τα 6 συναισθήματα που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικών προτιμήσεων, ηλικίας είναι ο θυμός, η λύπη, η αηδία, ο φόβος, η έκπληξη και η χαρά. Η χαρά ή ευτυχία είναι ένα από τα πιο πολυσύνθετα και επιθυμητά συναισθήματα που καταλαμβάνουν τον ανθρώπινο νου και την καρδιά. Παρόλο που η ευτυχία μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από τον καθένα, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί παράγοντες που συνθέτουν το μωσαϊκό της ικανοποιητικής ζωής.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τους πυλώνες που διαμορφώνουν μια ικανοποιητική ζωή, εντοπίζουμε ότι μας τη στερεί και αναζητούμε τον κώδικα της ευτυχίας που είναι διαφορετικός για κάθε άτομο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό όλων μας.

Είναι σημαντικό σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι σίγουρα το να έχει καλύψει κανείς τις βασικές του ανάγκες είναι το πρώτο σκαλοπάτι από το οποίο μπορεί να προσεγγίσει κανείς την ευτυχία. Από εκεί και έπειτα οι αλλαγές που χρειάζονται είναι μικρές.

Θεμελιώδες συναίσθημα για να πλησιάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία είναι ευγνωμοσύνη. Αν δεν έχετε μάθει πως να προσεγγίζετε το συναίσθημα αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε μια από τις παρακάτω πρακτικές. Γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης στη ζωή, κάντε μια λίστα με όλα όσα σας κάνουν να νιώθετε ευλογημένοι, εστιάστε στο τώρα και προσπαθήστε να αλλάξετε την οπτική που βλέπετε τα πράγματα. Για παράδειγμα, αν έχετε επιστρέψει από τη δουλειά και ο σύντροφος ή ο συγκάτοικος έχει μαγειρέψει μακαρόνια, η σκέψη “πάλι μακαρόνια θα φάμε, άλλο πράγμα δεν είχαμε;” θα μπορούσε να αντικατασταθεί από την εξής: “είμαι ευγνώμον που με περιμένει ένα πιάτο ζεστό φαγητό που κάποιος άλλος φρόντισε να ετοιμάσει για εμένα”

Δεύτερο στη λίστα είναι το αίσθημα αισιοδοξίας. Αναγνωρίστε τα θετικά γεγονότα ακόμα και αν αυτά είναι μικρά και απέχουν από τον τελικό σας στόχο. Έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες είναι προσωρινά και προσπαθήστε να εστιάσετε μόνο σε ότι μπορείτε να ελέγξετε (το πιο σύνηθες είναι ο εαυτός μας).

Η καλοσύνη αποτελεί άλλο ένα συστατικό στη συνταγή προς την ευτυχία. Η προσφορά δεν ευχαριστεί μόνο τον δέκτη αλλά και τον πομπό. Το να βλέπουμε ότι ομορφαίνουμε και ανακουφίζουμε τη ζωή των ανθρώπων που αγαπάμε αλλά και γενικά των γύρω μας λειτουργεί θετικά στον ψυχισμό μας.

Η καλλιέργεια και η διατήρηση των καλών και υγειών σχέσεων είναι βασικότατο. Κάθε τι τοξικό και δυσλειτουργικό καλό είναι να δουλεύεται και αν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί καλό θα ήταν να προχωράμε. Θυμηθείτε ότι ο περίγυρός μας, μας επηρεάζει είτε το θέλουμε είτε όχι.

Τι μας κρατάει μακριά από το να ευτυχήσουμε;

Στην κορυφή βρίσκεται η χαιροφοβία. Τα άτομα με τη φοβία της χαράς, έχουν μια βαθιά πεποίθηση ότι μετά από μια περίοδο ευτυχίας, θα ακολουθήσει ένα άσχημο γεγονός. Συνεπώς το να επιδιώκει κανείς να είναι ευτυχισμένος είναι κάτι το μη αποδεκτό, και προσπαθούν με κάθε τρόπο συνειδητό και μη, να απορρίψουν οτιδήποτε ευχάριστο τους συμβαίνει. Για σκεφτείτε λοιπόν, μήπως φοβάστε την ευτυχία;

Ενοχή αυτή η γνωστή.. Στόχος μας να σπάσουμε όποια προκατάληψη μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι δεν αξίζουμε την ευτυχία και να πείσουμε τον εαυτό μας ότι μπορούμε και μας αξίζει να αποτελούμε πηγή χαράς. Επιπλέον, όταν βλέπουμε ότι ο κόσμος γύρω μας δεν είναι ευτυχισμένος ή σε κάποιον κοντινό μας έχει συμβεί κάτι άσχημο, χρήσιμη θα ήταν η σκέψη ότι δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο. Βεβαίως και μπορούμε να κάνουμε πράγματα αλλά χωρίς αυτό να κοστίσει τη χαρά μας.

Τελειομανία και πλεονασμός. Κρατήστε τα όσο πιο μακριά γίνεται! Σκεφτείτε, το τέλειο δεν υπάρχει πουθενά στη φύση, αποκλείεται να το καταφέρετε εσείς! Επίσης ο πλεονασμός, μας αφαιρεί από το να βιώνουμε ευγνωμοσύνη, της οποίας η αξία της αναφέρθηκε παραπάνω!

Κοινωνική σύγκριση. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, οπότε το να συγκρίνεστε με τους άλλους είναι ατελέσφορο. Σίγουρα ό,τι μπορούμε να θαυμάσουμε στους άλλους το οποίο θα μπορούσε να μας δώσει έναυσμα να γίνουμε καλύτεροι είναι εντάξει αλλά η περαιτέρω σύγκριση με τους άλλους μόνο δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει.

Σύνδεση χαράς και υλικών αγαθών. Αν αναρωτιέστε αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία, η επιστήμη έχει απαντήσει. Ναι, αλλά μέχρι κάποιον βαθμό. Σίγουρα τα χρήματα προσφέρουν άνεση όμως δεν είναι η μόνη πηγή χαράς. Αναλογιστείτε πόσες ανάγκες μας είναι επίπλαστε και δοκιμάστε να εστιάστε σε όλα αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους χωρίς χρήματα!

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ευτυχία εξαρτάται από πολλές συνιστώσες και δεν είναι πάντοτε μια σταθερή κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στη ζωές όλων, όμως δεν αρκούν για να αποκλείσουν τη δυνατότητα για ευτυχία. Μάλιστα, συχνά μας δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τις στιγμές της χαράς και της ικανοποίησης.

Συνεπώς, ας συνεχίσουμε να αναζητούμε την ευτυχία στις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, και να εκτιμούμε κάθε στιγμή που μας δίνεται. Ας επιτρέψουμε στην ευτυχία να μας οδηγήσει σε μια ζωή γεμάτη νόημα και ικανοποίηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ