19.1 C
Thessaloniki
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜΑΓΕΙΡΙΚΉΑλμυρό κέικ σπανακόπιτα

Αλμυρό κέικ σπανακόπιτα

Συστατικά

Για τη γέμιση

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1/4 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ. σπανάκι

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. γάλα
  • 18 γρ. μαγιά ξηρή
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι
  • 75 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Για τη σύνθεση

  • 200 γρ. φέτα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη γέμιση

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε μικρές ροδέλες το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον άνηθο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τον υπόλοιπο άνηθο, τον δυόσμο, τη ρίγανη και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο τηγάνι το σπανάκι κομμένο με τα χέρια μας και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά για να χάσει την υγρασία του και να μαραθεί.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τα μυρωδικά που είχαμε αφήσει στην άκρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, αλάτι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο 30×40 εκ. και απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνειά του.
Απλώνουμε τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, το ξύσμα λεμονιού, πιπέρι και τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά.
Κόβουμε στη μέση ξεκινώντας από τη μία άκρη και φροντίζουμε να μην κόψουμε την άλλη άκρη ώστε να έχουμε μια σταθερή ένωση.
Τυλίγουμε σε πλεξούδα και ενώνουμε τις δύο άκρες. Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη και λαδωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση 28 εκ. και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ