Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Ταμπούν δήλωσε χθες Τρίτη πως η χώρα του ήταν έτοιμη «να επέμβει», με «τον έναν ή τον άλλο τρόπο» στη Λιβύη, προκειμένου να βάλει τέλος στην προέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ όταν αυτές είχαν εξαπολύσει έφοδο στην Τρίπολη, μεταξύ του 2019 και του 2020.
Στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ και μεταδόθηκε χθες το βράδυ, ο αλγερινός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως εξέταζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να επέμβει στη σύρραξη στη Λιβύη καθώς «η Τρίπολη αποτελεί κόκκινη γραμμή».
«Δεν θα ανεχόμασταν η πρωτεύουσα μιας χώρας του Μάγρεμπ, μιας αφρικανικής χώρας, να καταληφθεί από μισθοφόρους. Θα επεμβαίναμε», επέμεινε ο κ. Ταμπούν.
Ερωτηθείς αν σχεδίαζε να προχωρήσει σε «στρατιωτική» επέμβαση, ο κ. Ταμπούν απάντησε πως το Αλγέρι θα επενέβαινε με «τον έναν ή τον άλλον τρόπο», πάντως σε κάθε περίπτωση «δεν θα έμενε με τα χέρια σταυρωμένα».
«Όταν είπαμε πως ‘αυτή είναι κόκκινη γραμμή’, το μήνυμα έφθασε και η Τρίπολη δεν καταλήφθηκε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην έφοδο των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, που τις είχε διατάξει να κυριεύσουν την πρωτεύουσα, έδρα της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος Ταμπούν επιβεβαίωσε με την τοποθέτηση αυτή το νέο αμυντικό δόγμα της Αλγερίας, της ισχυρότερης στρατιωτικής δύναμης στο Μάγρεμπ και δεύτερης ισχυρότερης στην Αφρική.
Η αναθεώρηση του Συντάγματο, που ήθελε ο αρχηγός του κράτους –υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα την 1η Νοεμβρίου του 2020– πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την ενδεχόμενη ανάπτυξη του αλγερινού στρατού στο εξωτερικό. Ως τότε, η Αλγερία απέκλειε κάθε στρατιωτική επέμβαση εκτός των συνόρων της, εν ονόματι του αντιιμπεριαλισμού.
Όμως πλέον εγκρίνει τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεών της σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις, «στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών και των σκοπών των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου».
Ο νέος θεμελιώδης νόμος στην Αλγερία δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο, ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Άμυνας, να διατάσσει την εμπλοκή του στρατού σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό με προϋπόθεση ότι εξασφαλίζει τη συναίνεση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γαλλικό ειδησεογραφικό περιοδικό Le Point, ο κ. Ταμπούν είχε ήδη μιλήσει, αναφερόμενος στο Μαλί, περί ενδεχόμενης στρατιωτικής εμπλοκής της Αλγερίας στο εξωτερικό, καθώς «το αλγερινό Σύνταγμα επιτρέπει πλέον αυτού του είδους τις επεμβάσεις».
Σύμφωνα με αναλυτές, το Αλγέρι, που αναστατώνει ο κίνδυνος αστάθειας στα σύνορά του, εννοεί πλέον να διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και του Σαχέλ.