11 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ3 μύθοι για τα Ντόμπερμαν που πιθανώς πιστεύετε

3 μύθοι για τα Ντόμπερμαν που πιθανώς πιστεύετε

Τα Ντόμπερμαν είναι από τις πιο παρεξηγημένες φυλές σκύλων σε όλον τον κόσμο. Χάρη σε ξεπερασμένες πλέον παρανοήσεις και αβάσιμους ισχυρισμούς, η φήμη των σκυλιών αυτών είναι κάτι που πραγματικά τα αδικεί.

Ενώ οι λάτρεις της φυλής διακηρύσσουν την πίστη τους σε αυτά, τα Ντόμπερμαν- τα οποία ονομάζονται χαϊδευτικά Dobies– απαγορεύονται σε αρκετές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η φυλή αυτή έχει στοχοποιηθεί από τη νομοθεσία στην Αϊόβα, το Κάνσας, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, το Μίσιγκαν, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Μοντάνα, τη Νεμπράσκα, το Οχάιο, το Τενεσί και σε άλλες πολιτείες.

Ας καταρρίψουμε τους τρεις πιο συνηθισμένους μύθους για τη φυλή αυτή, ας εξερευνήσουμε τι κάνει αυτούς τους μύθους ώστε να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα και ας μάθουμε περισσότερα για το τι πρέπει να περιμένουμε αν αποφασίσουμε να γίνουμε κηδεμόνες ενός τέτοιο, πραγματικά μοναδικού, σκύλου.

Μύθος 1: Τα Ντόμπερμαν θα στραφούν εναντίον του κηδεμόνα τους

Ο συγκεκριμένος μύθος ξεκίνησε με την ξεπερασμένη πεποίθηση ότι ο εγκέφαλος του Ντόμπερμαν μεγαλώνει με πιο γρήγορο ρυθμό από τα οστά του κρανίου του, με αποτέλεσμα την κατά κάποιον τρόπο σύνθλιψη του εγκεφάλου και την πρόκληση μιας καταστάσεως, που δεν διαφέρει και πολύ από την τρέλα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον και να επιτεθεί στον κηδεμόνα του.

Η αλλαγή προσωπικότητας στο Ντόμπερμαν είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτή η κατάσταση παρουσιάζεται στους συγκεκριμένους σκύλους.

Ο μύθος αργότερα προχώρησε συμπεριλαμβάνοντας και τα πίτμπουλ, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι οι εγκέφαλοι και των δύο αυτών φυλών αναπτύσσονται με τον ίδιο ρυθμό όπως και των άλλων φυλών. Επιπλέον, εάν ο εγκέφαλος ενός σκύλου “εκραγεί” πραγματικά μέσα στο κρανίο του, το εν λόγω ζώο δεν θα τρελαθεί αλλά θα πεθάνει ακαριαία αντί να στραφεί εναντίον του κηδεμόνα του.

Η αλήθεια: Ο John T. Brueggeman του Doberman Pinscher Club of America αναφέρει: «Το Ντόμπερμαν ήταν πάντα, ως επί το πλείστον, εξαιρετικά πιστό και πολύ αξιόπιστο ζώο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από πολλές άλλες γνωστές φυλές. Εκ φύσεως πιστό, το Ντόμπερμαν είναι πολύ προστατευτικό με τα μέλη της οικογένειάς του. Αν και οι σκύλοι αυτοί τείνουν να έχουν ένα αγαπημένο πρόσωπο, εντούτοις είναι αφιερωμένοι στην ευημερία ολόκληρης της οικογένειας και δεν στρέφονται χωρίς λόγο εναντίον των κηδεμόνων τους. Ένα Ντόμπερμαν ενδέχεται να υπερασπιστεί την οικογένειά του από κάποιον πιθανό κίνδυνο, όμως είναι σχεδόν απίθανο να επιτεθεί στον κηδεμόνα του.»

Μύθος 2: Τα Ντόμπερμαν δεν κάνουν για σπίτι με παιδιά

Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα Dobies ως μια επιθετική φυλή, αυτά έχουν αποκτήσει μια αδικαιολόγητη φήμη ως μία από τις χειρότερες φυλές για οικογένειες. Όπως και άλλοι μύθοι, αυτός πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της φυλής, την προστατευτική της φύση και την ιστορία της ως σκύλοι της αστυνομίας και γενικά ως σκύλοι φρουροί. Εάν η μόνη σας εμπειρία με αυτά τα ζώα είναι να τα βλέπετε ως σκυλιά επίθεσης σε ταινίες δράσης ή να ακούτε αρνητικούς μύθους, όπως αυτός, πιθανότατα να διστάζατε να φέρετε τέτοιο στο σπίτι, στην οικογένειά σας.

Η αλήθεια: Επειδή οι σκύλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα πιστοί, όταν εκπαιδευτούν σωστά, είναι μια πολύ καλή επιλογή για κατοικίδιο σε μια οικογένεια. Τα Ντόμπερμαν είναι μια από τις πιο έξυπνες φυλές και είναι επίσης γνωστά ως “σκυλιά Velcro” λόγω της τάσης τους να προσκολλώνται στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Ένας σκύλος Velcro είναι ένας σκύλος που θέλει να είναι δίπλα στους κηδεμόνες του ανά πάσα στιγμή. Εάν ο σκύλος σας, για παράδειγμα, σας ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο, πιθανότατα να είναι ένα σκυλί Velcro.

Εάν το Ντόμπερμαν μεγαλώνει μαζί με τα παιδιά σας, θα είναι στοργικό, προστατευτικό και πολύ πιστό. Στην πραγματικότητα, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι αν χτυπήσει κατά λάθος το παιδί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οπότε αυτό λύνεται με το να το εκπαιδεύσετε να παίζει ήρεμα για να αποφύγετε άσχημες καταστάσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να διδάξετε στα παιδιά σας να μην τσακώνονται μαζί του. Τα Ντόμπερμαν είναι υπομονετικά και ευγενικά με τα παιδιά, αλλά το τράβηγμα των αυτιών ή της ουράς τους θα μπορούσε να τα κάνει να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά.

Μύθος 3: Τα λευκά Ντόμπερμαν είναι κατάλληλα για κατοικίδια

Το American Kennel Club (AKC) αναγνωρίζει τέσσερις τυποποιημένες χρωματικές παραλλαγές στα Ντόμπερμαν: μαύρο, μπλε, κόκκινο και καστανοκίτρινο. Τα λευκά Ντόμπερμαν δεν αναγνωρίζονται από το AKC και ο ασυνήθιστος χρωματισμός τους οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη γνωστή ως αλμπινισμός. Τα αλμπίνο Ντόμπερμαν έχουν συνήθως λευκό ή κρεμ τρίχωμα, ανοιχτόχρωμα, συνήθως καθαρά μπλε μάτια, και ροζ μύτες, χείλη και μαξιλαράκια ποδιών.

Η αλήθεια: Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τον αλμπινισμό στα Ντόμπερμαν δεν είναι σπάνιο. Δυστυχώς, αυτά τα ζώα έχουν συχνά προβλήματα χαρακτήρα, όπως ακραίο φόβο για τους ανθρώπους και επιθετικότητα. Έχουν και φωτοφοβία. Είναι επίσης επιρρεπή σε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και το λευκό τρίχωμά τους σημαίνει ότι αυτά τα ζώα έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να έχετε έναν τέτοιο σκύλο, κάτι που κάνουν πολλοί για φιγούρα και μόνο;

Τα Ντόμπερμαν είναι ευγενικά, έξυπνα και πολύ προστατευτικά σκυλιά. Η ράτσα προέκυψε όταν ένας Γερμανός φοροεισπράκτορας του 19ου αιώνα ονόματι Louis Dobermann προσπάθησε να εκτρέψει ένα εκφοβιστικό σκυλί για να τον συνοδεύσει σε αποστολές είσπραξης φόρων.

Στις μέρες μας τα Ντόμπερμαν είναι αξιόπιστοι αστυνομικοί σκύλοι, ήρωες διασώστες, ακόμη και σκύλοι θεραπείας. Άλλωστε αυτό που λέμε συχνά είναι ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Ανεύθυνοι και κακοί κηδεμόνες υπάρχουν.

ΠΗΓΗtopetmou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ