33.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
Αρχική ΥΓΕΙΑ Τι προβλέπει ο επικεφαλής της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Τι προβλέπει ο επικεφαλής της Moderna για τη μετάλλαξη Όμικρον

Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά προβλέπει ότι θα είναι τα υπάρχοντα εμβόλια στην αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.

Μιλώντας στου Financial Times, o Στεφάν Μπανσέλ προειδοποίησε επίσης ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παράγουν νέα εμβόλια ευρείας κλίμακας που θα εστιάζουν σε συγκεκριμένες παραλλαγές.

Τα δύο χαρακτηριστικά της Όμικρον, ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα γκάμα εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος, όπως είπε.

«Νομίζω ότι θα είναι υλική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόσο γιατί πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα. . . καταλήγουν ότι αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό», ανέφερε.

 Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται την ώρα που αξιωματούχοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Όμικρον. Ωστόσο, ο Μπανσέλ είπε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Όμικρον αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid-19.

Δεν περίμεναν σύντομα μια τόσο μεταλλαγμένη παραλλαγή

Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια, σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα σαφέστερα δεδομένα που δίνουν μια ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον και εάν προκαλεί σοβαρή ασθένεια, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, είπε ότι, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί σε ευρεία κλίμακα ένα εμβόλιο ειδικό για την Όμικρον και πρότεινε ότι ίσως πρέπει  να δοθούν πιο ισχυρές ενισχυτικές δόσεις σε ηλικιωμένους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο μεταξύ.

«Η [Moderna] και η Pfizer δεν μπορούν να έχουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε τα δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο Μπανσέλ, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισ. δόσεις το 2022.

Σύμφωνα με τον Μπανσέλ, είναι επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna στην Όμικρον σε μια εποχή που και άλλες παραλλαγές εξακολουθούν να κυκλοφορούν.

Πολιτική απόφαση η αδιαφορία για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Αναφερόμενος επίσης στην κριτική που δέχονται οι μεγάλες φαρμακευτικές ότι δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εμβόλων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου μόνο το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, είπε ότι «αυτή ήταν κυρίως μια πολιτική απόφαση από τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ, μας είπαν ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να δώσουμε το 60% της παραγωγής μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αυτή δεν ήταν απόφαση της Moderna, ήταν απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης».

Επίσης, αναφερόμενος στον μηχανισμό Covax, είπε ότι υπήρχε πλεόνασμα εμβολίων για την Αφρική και ότι 70 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna βρίσκονταν σε αποθήκες επειδή είτε ο διεθνής οργανισμός που έχει επιφορτιστεί με τον εμβολιασμό χωρών χαμηλού εισοδήματος είτε οι μεμονωμένες κυβερνήσεις δεν τα είχαν παραδώσει.

«Μας τελειώνει ο χώρος. Είναι επειδή είτε δεν έχουν τελωνειακά έγγραφα, είτε δεν έχουν χωρητικότητα σε ψυγείο, είτε επειδή η ικανότητα να μεταφέρουν τις δόσεις είναι μια πρόκληση», εξήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μειώνονται μεν τα κρούσματα αλλά… δημοφιλείς προορισμοί συνεχίζουν να «βράζουν» από κορονοϊό

Μειωμένα είναι τα κρούσματα της εβδομάδας σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα 8 με 14 Αυγούστου...

Γερμανικός Τύπος: Οι ελπίδες της Κύπρου στην “Αφροδίτη”

Οι δυνατότητες αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα πιθανά προβλήματα στις σελίδες του γερμανικού Τύπου. "Η Κύπρος...

Η Gazprom προειδοποιεί για φυσικό αέριο κοντά στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα

Η ρωσική κρατική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ενδέχεται να εκτοξευθούν το χειμώνα έως και κατά 60% πλησιάζοντας...

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι γονείς της 8χρονης που πέθανε μέσα σε εγκαταλελειμμένο όχημα σε καταυλισμό Ρομά στο Χαλάνδρι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι γονείς της 8χρονης που πριν τρεις μέρες εντοπίστηκε νεκρή, μέσα σε εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο σε καταυλισμό των...