ΑρχικήΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΘεσσαλονίκη: Το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη» μαζεύει σκουπίδια στα νερά του Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκη: Το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη» μαζεύει σκουπίδια στα νερά του Θερμαϊκού

Η «Χαλκιόπη» είναι ένα θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος περισυλλογής απορριμμάτων που επιπλέουν.

Αγοράστηκε για λογαριασμό του δήμου Θεσσαλονίκης από την Ολλανδία. Είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα θα κάνει πλεύσεις στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου.

Το θαλάσσιο drone έχει τη δυνατότητα συλλογής έως 160 λίτρων σκουπιδιών ανά πλεύση, τα οποία καταλήγουν σε ειδικό ενσωματωμένο αποσπώμενο κάδο. Ο χειρισμός του θα γίνεται από την ακτή στα σημεία όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός των απορριμμάτων στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, όπως είναι για παράδειγμα το λιμάνι, ο Λευκός Πύργος, ο Ιστιοπλοϊκός όμιλος αλλά και ο Κελλάριος ‘Ορμος.

Οι πρώτες δοκιμές στα νερά του Θερμαϊκού για την «Χαλκιόπη» έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν έως το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να αποτιμηθεί η αποδοτικότητα ή τυχόν αδυναμίες για να μπορέσει να βελτιωθεί, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το ήδη υπάρχον σκάφος που καθαρίζει τη θαλάσσια περιοχή ανά τακτά διαστήματα από άλλους φορείς.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μία ακόμη δοκιμή συγκέντρωσης απορριμμάτων παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτου Θεοτοκάτου, αλλά και ιδιωτικών εταιριών που συνέδραμαν για τη λειτουργία του θαλάσσιου drone στο ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ