15.1 C
Thessaloniki
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
Αρχική ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Technology Forum: Πάνω από 21 εκατ. θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσουν στην...

Technology Forum: Πάνω από 21 εκατ. θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσουν στην ΕΕ την επόμενη 10ετία η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση

Έως και 20 εκατ. θέσεις εργασίας στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ώς το 2030 στην Ευρώπη, στο πλαίσιο και του κοινοτικού στόχου για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ η «πράσινη» μετάβαση θα μπορούσε να προσφέρει δουλειά σε άλλους 1,2 εκατ. ανθρώπους. Κι αυτό σε μια περίοδο που τρεις στις δέκα μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη δεν βρίσκουν το αναγκαίο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Τα παραπάνω επισήμανε από το βήμα του 8ου Technology Forum, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έκθεσης «Beyond 4.0», η Δάνα Ελευθεριάδου, επικεφαλής της Ομάδας Πόλεων (Cities and Proximity Team) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων).
«Λίγες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται στην αγορά», συνόψισε η κ. Ελευθεριάδου και γνωστοποίησε ότι σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα ο νέος κοινοτικός Οδηγός για τις Δεξιότητες και το Reskilling του τοπικού εργατικού δυναμικού των πόλεων, που προτείνει μια διαδικασία πέντε βημάτων, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αναβαθμίσει τα επαγγελματικά του προσόντα, με βάση τις νέες απαιτήσεις στην αγορά εργασίας.

Επενδύσεις 100 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η μετατροπή 100 πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες

Στο μεταξύ, επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα απαιτήσει στην επόμενη δεκαετία η μετατροπή 100 ευρωπαϊκών αστικών κέντρων σε κλιματικά ουδέτερες πόλεις, βάσει μελέτης ιδιωτικού φορέα, σύμφωνα πάντα με την κ. Ελευθεριάδου. Όπως διευκρίνισε, το ύψος της τεράστιας αυτής απαιτούμενης επένδυσης δεν μπορεί ασφαλώς να καλυφθεί από την ΕΕ, αλλά υπάρχουν πολλές εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές και δυνατότητες.

Η δημιουργία έξυπνων και βιώσιμων πόλεων -που κατά την κ. Ελευθεριάδου δεν είναι θέμα μόνο τεχνολογίας, αλλά και στρατηγικής, συντονισμού όλων των φορέων και συμπεριληπτικότητας- αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ΕΕ, δεδομένου ιδίως ότι στην ενωμένη Ευρώπη υπάρχουν 80.000 μικρές και μεγάλες πόλεις. Αν και καλύπτουν μόλις το 3%-4% της έκτασης της γης, ωστόσο τα αστικά κέντρα καταναλώνουν το 80% της ενέργειας, εισφέρουν το 75% των απορριμμάτων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και εντός των ορίων τους εφαρμόζεται το 70% της κοινοτικής νομοθεσίας. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πόλεις εισφέρουν το 80% του ΑΕΠ της ενωμένης Ευρώπης, εισπράττουν το ένα τρίτο της δημόσιας δαπάνης και τα δύο τρίτα των δημοσίων επενδύσεων.

Μεταπανδημικά, σημείωσε η ομιλήτρια, οι ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας πάρει τα μαθήματα της πανδημίας, καλούνται να γίνουν πιο ευφυείς, πράσινες και ψηφιακές, με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, δεσμευμένες στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και περισσότερο αυτόνομες παραγωγικά και εφοδιαστικά.

Η κ. Ελευθεριάδου αναφέρθηκε ακόμα στις μεγάλες προκλήσεις για τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, οι οποίες έγιναν εμφανείς με τις καταστροφικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και γενικά τη νότια Ευρώπη και -τους τελευταίους 12 μήνες- με την πανδημία. Περιέγραψε δε τις έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες είναι σχετικές με την Κυκλική Οικονομία, την Κοινωνική Οικονομία, τη νέα βιομηχανική στρατηγική, την Ψηφιακή Δεκαετία (Digital Decade), τη στήριξη των ΜΜΕ και το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση.

Κατά την ομιλήτρια, τέλος, από τα περίπου 750 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν στα κράτη- μέλη της ΕΕ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου για την Ανάκαμψη και την Ανθεκτικότητα, ποσοστό 37% προβλέπεται να κατευθυνθεί σε επενδύσεις σχετικές με το κλίμα και το 20% στην ψηφιακή μετάβαση.


Το 8ο Technology Forum, που πραγματοποιείται στο περίπτερο 6 του διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της ΔΕΘ- Helexpo AE, συνδιοργανώνουν 24 φορείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλές πρακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνει ο καθηγητής του ΑΠΘ Άγις Παπαδόπουλος

Μπορεί κάποιος να εξοικονομήσει ενέργεια και να περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση ως και 10%, αποκλειστικά και μόνο εφαρμόζοντας καλές πρακτικές αερισμού;...

«After Dark» – Η μοναξιά στην πόλη με τον φακό του Liam Wong

Στιγμές μοναξιάς στην πόλη παρουσιάζει το καινούργιο λεύκωμα «After Dark» του φωτογράφου Liam Wong και αποκαλύπτει ένα συναίσθημα μοναχικότητας που επικάθεται σε...

ΟΒΙ: Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά

Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές ζητούν πιο βιώσιμα πλαστικά, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη του European Patent Office με τίτλο «Patents for tomorrow's...

Τρίτη χρονιά μειώσεων στα δημοτικά τέλη από τη διοίκηση Ζέρβα

Νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη -και μάλιστα παρά τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργούν στα οικονομικά του Δήμου η πανδημική αλλά και η...