Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η συμπεριφορά της Ουάσιγκτον «έχει εκτρέψει την πορεία της διπλωματίας με απειλές, πιέσεις και κυρώσεις» και ότι η Τεχεράνη δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Ιράν.
Η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει διάλογο με τις ΗΠΑ δύο φορές αλλά «και στις δύο περιπτώσεις, έλαβε χώρα στρατιωτική επιθετικότητα κατά του Ιράν ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι ουσιαστικά σαν να ‘’μαχαιρώνω κάποιο πισώπλατα’’», ανέφερε επίσης κατά την ανακοίνωση.
Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι κάθε αποτελεσματική διαπραγμάτευση απαιτεί τον τερματισμό του πολέμου και εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν οι εχθρικές ενέργειες εναντίον του Ιράν.
Αρνήθηκε επίσης ότι το Ιράν προχώρησε σε στρατιωτική δράση εναντίον των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Όσον αφορά το Στενό του Ορμούζ, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν αποτελεί τον θεματοφύλακα της ασφάλειας στην πλωτή οδό, αλλά οι ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού αποκλεισμού, έχουν διαταράξει τη σταθερότητα που υπήρχε στο σημείο.
«Όποια διαπραγμάτευση σχετικά με το πλήρες άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ απαιτεί την άρση του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.
Naftemporiki.gr

